Previranja

U Frankfurtu se održava izvanredni kongres LEN-a, mogao bi to biti kraj vladavine Paola Barellija i njegovih suradnika među kojima je i jedan Riječanin

Ivana Vaupotić

Predrag Sloboda i Paolo Barelli

Predrag Sloboda i Paolo Barelli

Novoj struji zasad je javnu podršku iskazalo 40 članica, sada samo preostaje čekati ishod izbora



RIJEKA Stiže li kraj vladavine Paola Barellija na čelu Europske organizacije vodenih sportova (LEN), nekadašnjeg talijanskog plivača i predsjednika Talijanskog plivačkog saveza oko kojeg se veže nekoliko afera zbog financijskih malverzacija, znat će se nakon današnjeg izvanrednog kongresa LEN-a, što će se s početkom u 10.30 sati održati u Frankfurtu, a na kojem će glavna točka dnevnog reda biti prijevremeni izbori za novo vodstvo krovne organizacije europskih vodenih sportova. Današnji izvanredni kongres rezultat je izglasanog nepovjerenja vodstvu LEN-a od strane 24 zemlje članice na kongresu održanom u rujnu prošle godine u Budimpešti.


Promjene u vrhu LEN-a posljednjih su mjeseci pod posebnim povećalom, a jedan od njihovih inicijatora je Josip Varvodić, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog plivačkog saveza te član Zdravstvene komisije LEN-a i Svjetske federacije vodenih sportova (FINA) koji će, ako današnji izbori prođu u skladu sa svakodnevno sve većom javnom podrškom zemalja članica, postati potpredsjednik LEN-a. Uz Varvodića se najglasnije za promjene zalaže predsjednik Portugalskog plivačkog saveza, Antonio Silva, ujedno i kandidat za novog čelnika LEN-a.


Nezadovoljstvo


Nije tajna da među zemljama članicama LEN-a već duže vrijeme postoji nezadovoljstvo zbog lošeg programa i plana natjecanja, kao i nedostatka plana razvoja vodenih sportova u zemljama u kojima je potrebno investirati u infrastrukturu, edukaciju i promociju, no ono što se svakako ističe je netransparentno poslovanje i istraga zbog navodnih financijskih malverzacija u režiji Paola Barellija, koji trenutno obnaša treći mandat kao čelni čovjek LEN-a, glavnog tajnika Davida Sparkesa te rizničara Tamasa Gyarfasa. Istraga je potkrijepljena dokumentima koji su u posjedu švicarske policije, koja ih je zaplijenila tijekom racije u uredima LEN-a u Nyonu u ožujku prošle godine.




Stoga su 24 članice LEN-a, okupljene u grupu za promjene pod nazivom Europe 4 All Aquatics, pokrenule inicijativu za promjenu vlasti u krovnoj organizaciji europskih vodenih sportova pozivajući se na nedostatak integriteta, transparentnosti i dobrog upravljanja.


Sloboda i 16 članova


Osim predsjednika Paola Barellija, koji je za čelnog čovjeka LEN-a prvi put izabran u listopadu 2012. godine, vodstvo krovne organizacije europskih vodenih sportova čini 17 članova Ureda LEN-a, među kojima je i Riječanin Predrag Sloboda, dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza i nekadašnji trofejni predsjednik Vaterpolo kluba Primorje Erste bank. Svima njima bi u uvodu kongresa trebalo biti izglasano nepovjerenje, nakon čega će slijediti prijevremeni izbori za novo vodstvo, koje će, ako dobije većinu glasova od 51 zemlje članice LEN-a, odmah započeti s restrukturiranjem. Tako će vodstvo LEN-a i dalje činiti pet potpredsjednika, ali će se broj članova Ureda povećati sa sadašnjih 17 na 19 članova. U tom će slučaju osim Josipa Varvodića za potpredsjednika LEN-a biti izabrani Šveđanin Christer Magnusson, Francuz Gilles Sezionale, Grk Kyriakos Giannopoulos i Nijemac Marco Trol, generalna tajnica postat će Nizozemka Andida Bourna, a rizničar Litvanac Tomas Kučinskas.


Nova struja koja se nada pobjedi na izvanrednim izborima javno je iznijela i plan rada za prvih sto dana svojeg mandata, koji podrazumijeva razgovore s FINA-om na stvaranju veće usklađenosti i početak traženja vanjskog i neovisnog revizora, a svojim je istomišljenicima obećala integritet i transparentnost. Zasad joj je javnu podršku iskazalo 40 članica, sada samo preostaje čekati ishod današnjih izbora.