SP u veslanju

U Češkoj se održava Svjetsko prvenstvo u veslanju, braća Martin i Valent Sinković kreću po novu medalju

Hina

Braća Sinković/Foto REUTERS

Braća Sinković/Foto REUTERS

Definitivno ćemo biti bolji i tehnički i u formi nego na Europskom prvenstvu i stvarno se veselimo utrkama - rekao je Valent Sinković



ZAGREB Hrvatsku će na na Svjetskom prvenstvu, koje se održava u Račicama u Češkoj od 18. do 25. rujna, između više od 900 sportaša iz 65 zemalja predstavljati tri posade – Ivana i Josipa Jurković u dvojcu bez kormilara, Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara i Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće.


Nakon uvjerljivih nastupa tijekom dosadašnjeg dijela sezone, zlatnih odličja, titule ukupnih pobjednika na Svjetskom kupu i titule Europskih prvaka Martin i Valent Sinković žele još jednim vrhunskim rezultatom potvrditi status najboljeg veslačkog tandema današnjice.


“Dobro se osjećamo, dobro su prošle pripreme, odradili smo sve na Perući i u Zagrebu i nije bilo nikakvih ozljeda. Definitivno ćemo biti bolji i tehnički i u formi nego na Europskom prvenstvu i stvarno se veselimo utrkama”, rekao je Valent Sinković.




“Vjerujemo da će Španjolska i Australija i dalje biti najveća konkurencija. Tu bi mogli biti i Francuzi koji su olimpijski pobjednici i od kojih se uvijek može očekivati da su na vrhunskoj razini. Ove godine dosta su utrka proveli u skifovima pa ne znamo jesu li se sasvim spremni, ali uvijek se može očekivati da budu na visokoj razini. Naše je odraditi svoje, ne dat se smesti iz svog ritma i vjerujem da će onda dobro završiti”, rekao je Martin Sinković.


“Ovo je prvi put nakon dugo vremena da smo odradili sve što smo planirali. Nije bilo ozljeda, poslužilo nas je vrijeme i izvukli smo maksimum od planiranog i mislim da se to vidi na vodi. Puno smo bolji, mekši, brži i mislim da će to tako biti i na stazi. Australci, Francuzi, Španjolci su najveći konkurenti, ali smatram da trenutno stojimo jako dobro i da bismo trebali biti u samom vrhu. To znači prvi, a ako se to ne dogodi onda ćemo znati da smo negdje pogriješili pa ćemo vidjeti gdje”, izjavio je trener braće Sinković, Nikola Bralić.


Sestre Jurković nižu sjajne rezultate, veslale su u svim ovogodišnjim finalima i vjeruju kako je vrijeme za medalju.


“Jutros smo napravile zadnji intenzivan trening i prezadovoljne smo. Sve je odrađeno kako treba i mislim da ćemo biti na dobrom nivou”, rekla je Josipa Jurković


“Očekujemo dobru utrku, dat ćemo sve od sebe da budemo u top 11 jer najboljih 11 iduće godine ide na Olimpijske igre. To bi nam zasigurno dalo dodatnu motivaciju i samopouzdanje za kvalifikacijsku regatu dogodine”, rekla je Ivana Jurković


Nakon osvojene brončane medalje na Europskom prvenstvu do 23 godine, braća Lončarić spremni su odmjeriti snage s drugim posadama u seniorskoj kategoriji.


“Prije dva tjedna vratili smo se s brončanom medaljom s Europskog prvenstva do 23 godine. Spremni smo za dalje, a treninzi su pokazali da imamo sasvim solidne rezultate. Zadovoljni smo naravno i činjenicom da smo zadnje pripreme odradili bez ozljeda”, rekao je Patrik Lončarić.


“Ovo je naše prvo Svjetsko seniorsko prvenstvo.. veliko natjecanje, ali i ispitivanje forme, naime na takav način najbolje možemo vidjeti koliko smo dobri i i gdje pripadamo. Ovo će nam biti dobra orijentacija za rad dalje, vidjeti što možemo dogodine i kolike su nam šanse za kvalifikacije za Olimpijske igre”, rekao je Anton Lončarić.


Ove godine obilježava se 60. obljetnica prvog Svjetskog prvenstva u veslanju, održanog na Rotseeu u Luzernu, a zanimljivo je kako je otkazivanje Svjetskog prvenstva u veslanju 2020. i 2021. zbog globalne pandemije bilo prvi put da je navedeni događaj otkazan.