Oproštajni skup

U Centru Zamet održana komemoracija za novinarskog doajena Orlanda Rivettija

Denis Frančišković

Snimio V. KARUZA

Snimio V. KARUZA

Naši putevi su se spajali, a ponekad išli u usporedo jer Orlando je obožavao košarku još od 1973. kad je Kvarner stupio na veliku scenu - rekao je Aramis NaglićRIJEKA  “Umjesto da danas zajednički komentiramo dobru igru Rijeke u Europskoj ligi protiv vodeće španjolske momčadi, u situaciji smo da se opraštamo od Orlanda, njegovog vedrog osmijeha i legendarnog brka”, znakovito je ustvrdio gradonačelnik Vojko Obersnel na komemoraciji za Orlanda Rivettija u sportskoj dvorani Centar Zamet.


Od doajena sportskog novinarstva došli su se oprostiti brojni, ali ponajviše oni iz svijeta sporta s kojima je najviše bio povezan te naravno, ljudi iz struke. I svi redom prijatelji. Neki manji, neki veći. No, svi onima kojima se Orlandov lik i djelo upečatljivo urezao u dobra spominjanja.


– Orlando je s puno strasti i ljubavi pratio sve što se događa u svijetu sporta, bio je profesionalac koji je lakoćom osvajao srca čitatelja i gledatelja. Uz to, bio je istinski Riječanin, ne samo u sportskom segmentu, volio je naš grad punim srcem. Najviše će svakako nedostajati svojoj obitelji, ali svima nama koji smo ga cijenili kao osebujnog čovjeka jedinstvenog duha. Otišao je prerano, ali ostavio dubok trag. Orlando i ja smo bili prijatelji, brojne naše subote uz kavu bile su povezane uz kometare u sportu, ali i o svemu onom što se događa u gradu. Ti razgovori su mi i pomogli u nekim trenucima i donošenju nekih odluka. Orlando, hvala na svemu, na bezbroj razmijenjenih riječi i ideja. Hvala na prijateljstvu – dodao je gradonačelnik.
Veze Rivettija i HNK Rijeka bile su neraskidive. Čak je i obrijao brkove kad je Rijeka osvojila naslov…


– Ta veza bila je bezuvjetna, duga i neraskidiva. Orlando je bio naš klub i grad, žao mi je što generacije igrača koji dolaze, neće više tko imati pisati o njihovim “plišanim kopačkama” i krasiti ih ostali epitetima – rekao je Ivan Mance, sportski direktor HNK Rijeka.


Poput Rijeke, Orlando je usko bio povezan i s košarkom. S Olimpijskih igara u Barceloni izvještavao je s finala Hrvatske s Dream Teamom. Prisjeća se toga i osvajač srebra Aramis Naglić.


– Upućujem sućut obitelji uime riječkog Kluba olimpijaca. Naši putevi su se spajali, a ponekad išli u usporedo jer Orlando je obožavao košarku još od 1973. kad je Kvarner stupio na veliku scenu. Taj tik brka i specifičan pogled ono je što se pamti. Bio sam impresioniran njegovim znanjem i informiranosti o sportu. Ostavio nam je jako puno i na tom mu hvala – ustvrdio je Aramis Naglić.


Uz rad u brojnim dnevnim listovima i na lokalnoj televiziji, Rivetti je surađivao i s brojnim novinarima s prostora bivše države. Uz to, 20 godina bio je dopisnik La Gazzette dello Sport.


– Rijetko kada je uz ime Orlando trebalo dodavati Rivetti. Svi smo znali o kome je riječ. Imao je nos za život i sport, bio veliki i pravi novinar. Zajedno smo izvještavali s Olimpijskih igara u Pekingu, dominirao je kratkim pitanjima i objašnjenjima. I svakom sportašu je uvijek davao veliko poštovanje, nikad nije udaro “ispod pojasa”. Hvala što si ostavio pečat u hrvatskom sportskom novinarstvu. Dovoljno je reći Orlando… – znakovito je istaknao Jura Ozmec ispred Hrvatskog zbora sportskih novinara.


Foto galerija: Komemoracija za Orlanda Rivettija Foto: Vedran Karuza