Svjetska bronca

Tužna, ali ponosna Sandra: Nisam znala hoću li uopće nastupiti

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersDOHA “S jučerašnjeg treninga sam otišla, nisam ga završila do kraja. Bila sam došla tu puno spremnija nego što jesam danas. Cijeli dan nisam znala hoću li uopće nastupiti. Eto, uspjela sam i takva izvući tu nekakvu medalju”, izjavila je najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković za HRT nakon što je u finalu bacanja diska na atletskom SP-u u Dohi osvojila bronačno odličje, što joj je četvrta medalja sa svjetskih prvenstava.


“Ja sam ponosna što je Hrvatska dobila još jednu medalju. Ovo je moja četvrta medalja sa svjetskih prvenstava i sljedeće godine Tokio, olimpijske igre, ja se nadam boljem plasmanu”, izjavila je suznih očiju Sandra Perković koja je u Dohi za broncu bacila disk do 66,72 metara u prvoj seriji i tako osvojila broncu, a nadmašile su je dvije Kubanke.


Sandri je naslov preotela Yaime Perez sa hicem 69,17 metara, dok je srebro osvojila Denia Caballero sa daljinom 68,44 metara.
“Drago mi je da sam tako otvorila natjecanje, da sam si osigurala medalju u prvom hicu. Žao mi je da nisam još više napredovala. No, želim čestitati curama, što je tu je, uzele su zlato i srebro. Sljedeće godine su olimpijske igre i znamo što možemo očekivati”, poručila je jedna od samo tri bacačice u povijesti koje imaju četiri odličja sa svjetskih prvenstava, a koja će sljedeće godine u Tokiju pokušati osvojiti treći uzastopni naslov olimpijske pobjednice.


Upotpunila kolekciju odličja


Sandra Perković nije uspjela obraniti naslov svjetske prvakinje u bacanju diska osvojen prije dvije godine u Londonu, ali je u na stadionu Khalifa u Dohi upotpunila kolekciju odličja sa svjetskih prvenstava osvojivši brončanu medalju hicem od 66,72 metara ostvarenim u prvoj seriji finala, dok su zlato i srebro osvojile Kubanke Yaime Perez i Denia Caballero.


Yaime Perez je dokazala da je najbolja bacačica u ovoj sezoni i po prvi put u karijeri osvojila je odličje na najvećim natjecanjima, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Ona je pobjednički hitac od 69,17 metara bacila u petoj seriji, nakon što joj je nakratko vodstvo preuzela sunarodnjakinja Denia Caballero hicem od 68,44 metara u četvrtoj seriji.Nažalost, Sandra Perković je nakon vrlo dobrog otvaranja, imala lošiji pokušaj u drugoj seriji (62,39 m), a u trećoj je nagovijestila da bi se mogla upustiti u borbu s Kubankama, kad je njezin disk opet odletio preko 66 metara (66,19 m).


Najbolja u proteklom desetljeću


No, u preostale tri serije najbolja svjetska bacačica diska u posljednjem desetljeću nije uspjela ostvariti daljine kojima je osvajala najsjajnija odličja na najvećim natjecanjima. U četvrtoj i petoj seriji je podbacila te zbog toga namjerno prestupila, da bi u šestoj seriji njezin disk završio u zaštitnoj mreži.Četvrtom medaljom na svjetskim prvenstvima Sandra Perković je postala tek trećom bacačicom diska kojoj je to pošlo za rukom. Svjetskom prvakinjom je bila u Moskvi 2013. i u Londonu 2017. godine, a u Pekingu 2015. osvojila srebro.


Uz četiri odličja na svjetskim prvenstvima, Perković je aktualna dvostruka olimpijska pobjednica i peterostruka europska prvakinja.