Ponovo borba...

Trsatska borba s vjetrenjačama: Riječkim superligašicama tri kola prije kraja prijeti ispadanje

Katarina Blažević

(PRE)MLADE I DAROVITE - Krešimir Jurić s igračicama Rijeke/Foto ARHIVA NL

(PRE)MLADE I DAROVITE - Krešimir Jurić s igračicama Rijeke/Foto ARHIVA NL

Poraz kod Brda je druga prilika koju smo propustili, nakon one kod Neba. Sve je moguće, a ja se još uvijek nadam da ćemo ostati superligaši - kaže trener Rijeke Krešimir Jurić



RIJEKA Početkom godine trenerica mlađih uzrasta u HAOK Rijeka Iva Lovrinov Bernobić zavapila je kako bi, ukoliko ne dođe do nekih promjena u županijskoj odbojci, ovosezonsko srebrno odličje juniorki moglo biti i posljednje za klub u neko dogledno vrijeme. S druge strane, seniorski sastav na rubu je ispadanja iz najvišeg ranga hrvatske ženske odbojke.


Oni koji su trebali i trebaju pomoći zaboravili su posljednjih sezona na uvjerljivo najtrofejniji riječki klub u loptačkim sportovima pa se tako treneri i ove sezone »čupaju« da s mladim, ali i darovitim igračicama, te okrnjenim sastavom, nekako uspiju osigurati ostanak u Superligi.


Već je sada poznato kako će najbolje članice ekipe ovoga ljeta otići u druge sredine, što je slučaj već godinama unazad, jer klub jednostavno ne može ništa ponuditi onima koje bi ostale, a kamoli nekim pojačanjima »izvana«.


Smanjenje lige




Riječanke su poražene 2:3 kod Brda protekloga vikenda, i tako je situacija tri kola prije kraja ostala u potpunosti otvorena. Ove godine se liga smanjuje, pa tako posljednja dva kluba na ljestvici direktno ispadaju, a jedino što je sigurno jest da će tu ostati Split (tri pobjede, ali i utakmica manje), dok su Brda na pet pobjeda, koliko ima i desetoplasirani Don Bosco.


Inače, desetoplasirana ekipa lige ići će u doigravanje za ostanak s prvakinjama Prve lige, a na tu poziciju još može pasti i Vukovar (šest pobjeda), Rijeka (sedam pobjeda), a teoretski i Nebo te Ribola Kaštela s osam pobjeda, iako su za to šanse minimalne.


Kada je riječka ekipa u pitanju, matematički je moguće da do kraja sezone padne i na 11. poziciju, kojom se direktno ispada u niži rang. Pojačana Brda dižu se iz utakmice u utakmicu te nakon gostovanja kod Osijeka imaju nešto »lakše« utakmice sa Splitom i Nebom. Zbog toga je za Rijeku ključno da ispod nje na ljestvici uz Split ostane barem Don Bosco, što bi se moglo ostvariti već ovoga vikenda kada će ta ekipa igrati protiv devetoplasiranog Vukovara.


Rijeka pak ugošćuje Ribola Kaštelu i ako pobijedi u tom susretu, a Vukovar na primjer svlada Don Bosco, Riječanke će i matematički izbjeći posljednje dvije pozicije i direktno ispadanje iz lige. A ovisno o rezultatu Brda u Osijeku, moguće je da ovoga vikenda matematički osiguraju i ostanak. Čak i ako budu bodovno izjednačene s Brdima, Riječanke su zasad u prednosti jer imaju bolji set-količnik i međusobni omjer.


Prokockane prilike


Ali naravno, da bi ovoga vikenda dosta toga bilo riješeno, Rijeka pod broj jedan mora svladati Ribola Kaštelu, ekipu koja trenutno drži posljednju poziciju koja vodi u doigravanje. Gošće se na Trsatu stoga neće lako predati, a nakon toga Rijeka ide u goste Kelteksu, koji je osigurao doigravanje, a potom će u posljednjem kolu ugostiti trenutne liderice – Dinamo. Raspored nije lagan, ali kombinacija je trenutno bezbroj. Ono što je sigurno jest da Riječanke više nemaju pravo na pogrešan korak.


– Poraz kod Brda je druga prilika koju smo propustili, nakon one kod Neba. Sada valjda moramo ići težim putem. Sve je moguće, a ja se još uvijek nadam najboljem ishodu, a to je da ćemo ostati superligaši – kaže trener odbojkašica Rijeke Krešimir Jurić.


Raspored do kraja sezone

8. Rijeka (7-12): Ribola Kaštela (D), Kelteks (G), Dinamo (D).


9. Vukovar (6-13): Don Bosco (G), Marina Kaštela (D), Mladost (G).


10. Don Bosco (5-14): Vukovar (D), Nebo (D), Marina Kaštela (G)


11. Brda (5-14): Osijek (G), Split (D), Nebo (G).