Tonči Mikac

Trener kuglačica Mlake najavljuje zaokret: “Više ne jurimo rekorde, otvaramo prostor mlađima”

Denis Frančišković

Tonči Mikac/Foto Arhiva NL

Tonči Mikac/Foto Arhiva NL

U ovoj sezoni za nijansu sam promijenio sportsku politiku, više nas ne zanimaju neki rekordi jer oni su iza nas, već samo da pobjeđujemo i damo više prostora mlađim igračicama - kaže trener Tonči Mikac



 RIJEKA Kuglačice Mlake iznova su zapaženo startale u Prvoj hrvatskoj ligi, čvrsto drže čelo domaćeg prvenstva sa šest pobjeda iz šest utakmica. Prošla godina bila je godina rekorda s 18 povijesnih pobjeda u isto toliko ogleda što nije još nikom uspjelo, a ekipa je izgubila samo 16 poena u 18 utakmica. Teško će netko tako brzo nešto slično ponoviti…


»Mlakarice« su zaštitni znak hrvatskog kuglanja posljednjih godina, u šest godina imaju pet naslova, od njih ukupno šest. U isto vrijeme klub je profiliran kao drugi europski iza Victorije Bamberg, kao klub koji je redovito igrao Final Four, da bi sve bilo garnirano prošlogodišnjim osvajanjem Svjetskog kupa.


Isti smjer


– Kadar je ostao na okupu i kao uvijek željni smo nastupa i pobjeda. Ali ima i određenih problema s koronom, točnije granicama – kaže trener Tonči Mikac. – Anitu Mehesez iz Mađarske zaustavljaju granice u ovo vrijeme, ali to će biti veći problem za međunarodne nastupe. Milana Pavlic? Malo je u Rijeci, malo u Belom Manastiru. Inače Mirna Bosak nam je ozlijeđena, nije igrala nekoliko utakmica, ali dobro ide prema oporavku tako da će za dva, tri kola biti opet u pogonu.




Da se Mlaka itekako može osloniti na mlade snage pokazala je i posljednja utakmica u kojoj je Ivana Neralić bila najbolja igračica u pobjedi protiv Osijeka s 590 srušenih čunjeva.


– U ovoj sezoni za nijansu sam promijenio sportsku politiku, više nas ne zanimaju neki rekordi jer oni su iza nas, već samo da pobjeđujemo, više nije bitno 8:0 ili 7:1, već da damo više prostora mlađim igračicama. Želimo da imaju više nastupa, što ne znači da će zbog toga patiti rezultati. Pokazalo se i sada da na taj način otprilike idemo u istom smjeru kao prošle sezone. To je mala promjena koju smo sami željeli. Na mladim igračicama je da sad pokažu potencijal koji imaju. Jednostavno, te se cure pripremaju za taj trenutak kad će moći igrati standardno – dodaje trener »mlakarica«.


Broj jedan i dva


U domaćem prvenstvu jedini pravi konkurent je Istra, a puno se očekivalo opet od međunarodne scene i natjecanja koje je zaustavila korona.


– Istra nam je jedini konkurent. I to donekle. Ako smo mi i one u punom sastavu, tu nema nikakvih dilema. Mi smo sigurno još uvijek broj jedan, a one broj dva u ovom trenutku. Međunarodna natjecanja? Za sad je sve otkazano, Svjetsko prvenstvo je bilo prolongirano pa je sad opet otkazano, kao i pojedinačni Svjetski kup. Svjetska smotra trebala bi biti u svibnju iduće godine, no vidjet ćemo. Sve to »visi u zraku«, sve ovisi o pandemiji i kad će doći cjepivo. Sport je nekako stao, pogotovo kad nema međunarodnih natjecanja. Mi igramo, ali nema tu onog većeg pravog motiva i adrenalina. Entuzijazam je malo splasnuo – tvrdi Mikac.


Reprezentacija se ustaljuje u svjetskom vrhu.


Ženska reprezentacija uvijek nam je dobra, imamo svjetske prvakinje, a i kuglači su napredovali, došli do četvrtog mjesta. Kuglanje je kod nas uspješno, stalno idemo naprijed – zaključuje Mikac.


Loši trendovi za kuglanje

Mikac, koji je u kuglanju cijeli život na stručnim i odgovornim rukovodećim funkcijama, nije baš optimist kad je u pitanju budućnost kuglanja kao jednog dana olimpijskog sporta.


– Nisam baš zadovoljan s ukupnim trendom kuglanja i Međunarodnom federacijom. Živimo u osjetljiva vremena, lako se dogodi da neki sport ili iskoči ili potone. Neki dan sam pročitao i pomalo se frapirao da je uz odbojku i odbojku na pijesku, olimpijski sport i odbojka na snijegu. Kuglanje je zajedno s bowlingom trebalo biti pokazni sport na OI-ju prije desetak i više godina. Nije to tada prošlo i nisam siguran kad će opet – kaže Mikac.