SP u jedrenju

Tonči Stipanović četvrti, a Filip Jurišić osmi nakon pretposljednja dva plova na SP-u u YLCA 7 klasi

Hina

Tonči Stipanović/Foto REUTERS

Tonči Stipanović/Foto REUTERS

Mladi Bruno Gašpić je pao na 61. mjesto



RIVIERA NARAYIT Na Svjetskom prvenstvu olimpijske klase YLCA 7 (nekadašnji Laser) u meksičkom Riviera Narayitu jedrila su se pretposljednja dva plova nakon kojih Tonči Stipanović drži četvrto, a Filip Jurišić osmo mjesto.


Dvojica članova splitskog Mornara držali su se zajedno tijekom 9. i 10. plova, pa je u devetom Filip okončao kao 33., a Tonči kao 34., što mu je najlošiji ulaz na regati u zaljevu Banderas. No, zato će deseti plov ući u povijest hrvatskog jedrenja zbog dvostruke pobjede Splićana- Jurišić je ušao u cilj prvi, a Stipanović drugi.


U ukupnom poretku prije zadnjega dana vodi uvjerljivo Francuz Jean-Baptiste Bernaz s 30 negativnih bodova i on će vjerojatno doći do svjetskog zlata. No, borba za preostala dva odličja je posve otvorena jer je drugi svjetski prvak Novozelanđanin Thomas Saunders 50 bodova, a Stipanović i njegov klupski kolega iz Mornara Cipranin Pavlos Kontides imaju po 51 negativni bod.




Irac Finn Lynch je peti s 56 bodova, Britanac Eliot Hansen ima 61, Mađar Jonatan Vadnai 67 bodova, a Jurišić ima 71 bod nakon što su svi odbacili po dva najslabija plova.


Na prošlom SP-u 2021. u Barceloni svjetski prvak je postao Saunders, srebro je pripalo Lynchu, a bronca Stipanoviću, koji ima i broncu iz Melbournea (2020) i srebro iz danskog Boltenhagena (2012).


Mladi Bruno Gašpić je pao na 61. mjesto.


Prvenstvo završava u nedjelju.


1. Jean-Baptiste Bernaz (FRA) – 30
2. Thomas Saunders (NZL) – 50
3. Pavlos Kontides (CIP) – 51
4. Tonci Stipanovic (CRO) – 51
5. Finn Lynch (IRS) – 56
8. Filip Jurišić (CRO) - 71