Marko Ličina

Tehničar odbojkaša Rijeke napušta klub nakon četiri godine: “Vrata povratka s moje strane nisu zatvorena”

Ivan Volarić

Marko Ličina i Luka Lasić/Foto Arhiva NL

Marko Ličina i Luka Lasić/Foto Arhiva NL

Proveo sam četiri lijepe godine u Rijeci, toliko sam zavolio grad da razmišljam tu ostati i nakon karijere - kaže Ličina



RIJEKA Neizvjesna financijska situacija u redovima riječkog odbojkaškog prvoligaša izazvala je očekivane posljedice – osipanje igračkog kadra. Dugogodišnji tehničar Riječana, Karlovčanin Marko Ličina, nakon četiri godine napušta Trsat. Nova adresa je – ambiciozni Split.


– Imao sam još proljetos dvije ponude, onu Osijeka i Splita, ali rekao sam im da sam igrač Rijeke i da ne bih volio s nikim pregovarati dok ne vidim kakva je situacija s Rijekom. Upoznao sam trenera Velimira Liverića o svemu, rekao mi je da se strpim, ali da ne obećava puno. Nakon nekog vremena trener nam je otvoreno i pošteno rekao da bi volio da svi ostanemo, ali da nam ne može ništa garantirati i da se okrenemo drugim, boljim ponudama ako ih imamo. U tom trenutku postalo je jasno da će se ekipa osuti, a ja jednostavno nisam želio propustiti priliku koja se otvorila – govori Ličina i nastavlja:


Prijateljstva


– Nisam planirao otići iz Rijeke, zapravo već se osjećam Riječaninom. I sve je svih ovih godina u klubu bilo u najboljem redu: od vrhunske ekipe pa do međuljudskih odnosa unutar ekipe. Ta prijateljstva ostat će za cijeli život. Bez obzira na neke nesuglasice, koje su dio sporta, nemam nikakvih primjedbi ni na klub. Rijeka se, kada samo došao u klub, vratila u Superligu. Konstantno smo bili u vrhu, pružali dobre partije. Možda smo neke sezone mogli napraviti neki dodatni iskorak, ali u principu smo ostvarili zacratno. Proveo sam četiri lijepe godine u Rijeci, toliko sam zavolio grad da razmišljam tu ostati živjeti i nakon karijere. Osim toga, i djevojka mi je Riječanka!




Split je na krilima iskusnog povratnika Igora Omrčena puno ambicioznija priča od financijama sputanog društva s Trsata.


– Za polučiti neki instant rezultat to je sigurno bolja priča. Možda ne toliko za budućnost, koliko za sezonu, dvije. To su sve igrači koji su školovani i koji su ekstra kvalitetni. Definitivno u ovom trenutku Split može nešto napraviti jer ostali klubovi su se dosta oslabili. O Omrčenu ne treba trošiti riječi, on daje dodatnu dimenziju za našu ligu. Nadamo se da možemo pomrsiti račune velikima.


Pomlađivanje


Riječani su u protekle četiri godine bili blizu u nekoliko navrata, ali uvijek je nešto nedostajalo za napraviti presudni iskorak prema trofeju.


– Naravno da mi je žao što u te četiri godine nismo nešto osvojili, ali objektivno gledano ne možemo si ništa predbaciti. Bilo je nekih prilika… Recimo, ono što pamtim je pobjeda od 3:0 u Zagrebu u polufinalu doigravanja, pa finale Kupa u Kašteli. To su možda prilike koje smo mogli bolje iskoristiti. Međutim, očito nismo bili dovoljno zreli u te dvije situacije otići do kraja.


Ličina ostavlja Rijeku u nekom drugom »filmu«, trsatski parket će vjerojatno zapljusnuti val pomlađivanja, a u takvim okolnostima vjerojatno će trebati imati strpljenja i s rezultatima.


– Trenutno je takav plan i ja se nadam da će to ispasti dobro. Mislim da neće biti tragedija ni da se ispadne iz lige iako se nadam i navijam da se to ne dogodi. Vjerujem da se uz pomoć nekih starijih igrača to može izvući i da će se kroz nekoliko godina stvoriti jedna dobra generacija koja će trajati i uz neka pojačanja ponovo se boriti za vrh. U Rijeci sam bio četiri sezone i iskreno bih se volio vratiti ako to bude moguće. Jasno, ako to bude u klupskom i mojem interesu. S moje strane vrata povratka nisu zatvorena – rekao je 29-godišnji Karlovčanin.