Tour de France

Tadej Pogačar najavljuje teške dane za vodećeg na Touru: “Moram iskoristiti svaku priliku za napad”

Hina

Tadej Pogačar/Foto REUTERS

Tadej Pogačar/Foto REUTERS

Vrlo sam motiviran. Jonas je čovjek kojeg treba pobijediti, ali je iznimno snažan - izjavio je dvostruki pobjednik Toura



CARCASSONNE Dvostruki pobjednik Tour de Francea Slovenac Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) uoči posljednjeg tjedna natjecanja na najpoznatijoj biciklističkoj utrci na svijetu najavio je da će napasti vodećeg Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo Visma) kad god mu se za to ukaže prilika.


Ta se njegova izjava prvenstveno odnosi na sljedeće tri etape u Pirinejima, tijekom kojih će biti mnogo uspona na kojima je moguće iskoristiti eventualne slabosti suparnika.


“Moram iskoristiti svaku priliku i napasti što je prije moguće, na svakom usponu. Napadi iz blizine i izdaleka, sve ću probati. Moram hvatati velik zaostatak”, izjavio je u ponedjeljak tijekom posljednjeg dana odmora 23-godišnji Slovenac koji za Vingegaardom zaostaje dvije minute i 22 sekunde uoči posljednjih šest etapa.




“Bit će prilika. U ta tri dana, mnogo se toga može dogoditi. Svi već postajemo umorni, fizički i psihički. Vrlo sam motiviran. Jonas je čovjek kojeg treba pobijediti, ali je iznimno snažan”, dodao je Pogačar.


Osim na sljedeće tri planinske etape, Pogačar bi mogao profitirati i u predzadnjoj etapi, 40,7 km dugačkom kronometru, ali on na to baš i ne računa.


“Ne bih se kladio na to. Jonas je dokazao da se na kronometru osjeća ugodno. Moram ga do tada već dostići”, rekao je Pogačar koji je na prošlogodišnjem kronometru u predzadnjoj etapi za Vingegaardom zaostao 25 sekundi, ali je tada već imao ogromnu prednost pred drugoplasiranim Dancem i nije morao voziti punom snagom.


Pogačar je iz pozadine došao do svog prvog trijumfa na Touru, kad je 2020. Primoža Rogliča “skinuo” s prvog mjesta u predzadnjoj etapi, također kronometru koji je sadržavao uspon na La Planche des Belles Filles, na kojem je tada 21-godišnji debitant bio brži gotovo dvije minute od favoriziranog sunarodnjaka. Iako je ove godine bio prvi favorit, pogotovo kad je u šestoj etapi obukao “žutu majicu”, Pogačar mogući poraz ne shvaća tragično.


“Neće to biti kraj svijeta. Već sam dvaput bio pobjednik, a neće biti tako loše ni ako završim kao drugi i osvojim ‘bijelu majicu’ (za najboljeg mladog vozača) kao bonus”, poručio je Pogačar.