Nemoguće igre

Svjetska atletika vratila se u velikom stilu, na mitingu u Oslu pali svjetski i europskih rekord

Hina

Karsten Warholm/Foto REUTERS

Karsten Warholm/Foto REUTERS

Norvežanin Karsten Warholm postavio svjetski rekord na 300 metara s preponama, a Jakob Ingebrigtsen europski rekord na 2.000 metara



OSLO  Nakon višemjesečne izolacije zbog pandemije koronavirusa, svjetska atletika se vratila s “Nemogućim igrama” u Oslu na kojima je Norvežanin Karsten Warholm postavio svjetski rekord na 300 metara s preponama, a Jakob Ingebrigtsen europski rekord na 2.000 metara.


Umjesto odgođenog mitinga Dijamantne lige na stadionu Bislett u Oslu održane su “Impossible Games” sa sportašima koji su nastupali u različitim zemljama, pa čak i na kontinentima i to pred praznim tribinama.


Međutim, gledatelji su sve mogli pratiti na TV i  brojnim platformama.




Glavna utrka programa “Impossilbe Games” bio je virtualni norveško – kenijski okršaj na 2.000 metara. Norvežane su predvodila braća Ingebrigtsen, Henrik, Filip i Jakob, dok su Kenijce, koji su trčali u Nairobiju predvodili aktualni svjetski prvak na 1.500 metara Timothy Cheruiyot i bivši svjetski prvak Elijah Manongoi.


“Ekipa Ingebrigtsen” je bila uvjerljiva. Sva trojica braće su trčala ispod pet minuta, dok je kod Kenijaca bio najbrži Cheruiyot s rezultatom 5:03.05, a Manongoi je istrčao vrijeme 5:18.63.


Najbrži je bio Jakob Ingebrigtsen koji je s rezultatom 4:50.01 oborio europski rekord Stevea Crama iz 1985. godine 4:51.39.


Sjajan je bio i dvostruki svjetski prvak na 400 metara s preponama Norvežanin Karsten Warholm koji je u solo utrci postavio svjetski rekord na 300 metara s preponama – 33.78. Dosadašnji najbolji rezultat na svijetu u ovoj disciplini držao je Britanac Chris Rawlinson koji je prije 18 godina istrčao vrijeme 34.48.


Atraktivan je bio i okršaj posljednja dva svjetska rekordera u skoku s motkom – Šveđanina Armanda Duplantisa i Francuza Renauda Lavilleniea.


Duplantis je pobijedio nakon što je na stadionu u Oslu iz trećeg pokušaja preskočio 5.86 metra, dok je Francuz Renaud Lavillenie u svom dvorištu u Clermont-Ferrandu preskočio 5.81. Mladi Šveđanin se okušao i na 6.01, ali je tri puta rušio letvicu.


Bila je to repriza njihova nedavna “Ultimate Garden Clasha” od početka svibnja. Duplantis, Lavillenie i Amerikanac Sam Kendricks su se tada natjecali tko će što više puta preskočiti letvicu na pet metara unutar pola sata. Aktualni svjetski rekorder Duplantis je u svom dvorištu u Lafayetteu u Louisiani letvicu preskočio 36 puta, kao i Lavillenie u svom dvorištu u Clermont-Ferrandu, dok je Kendricks, koji se nalazi u Oxfordu u Mississippiju, to uspio samo 26 puta.


U bacanju diska je slavio svjetski prvak iz Dohe Šveđanin Daniel Stahl s rezultatom 65.92 ispred sunarodnjaka Simona Petterssona s rezultatom 64.54 i Norvežanina Ola Isene Stunesa koji je bacio disk 61.85.