Svečanost u Prelogu

Otvorene 24. Plazma Sportske igre mladih: Klince pozdravili Modrić, Srna, Duvnjak…

P. N.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLSportski park Mladost u Prelogu ugostio je predstavnike sportskog, političkog i gospodarskog života Hrvatske na Svečanom otvorenju Plazma Sportskih igara mladih pod pokroviteljstvom INA


Veliki sportsko-zabavni program započeo je u 11 sati vatrenim nastupom Zaprešić Boysa nakon čega je uslijedio protokolarni dio programa i svečanost otvorenja. Svečani program vodila je Doris Pinčić Rogoznica, a sve natjecatelje i goste pozdravili su mnogobrojnii sportaši i ambasadori Plazma Sportskih igara mladih: trenutni i bivši kapetan Hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i Darijo Srna.


”Najdraži moji SIMovci, divno je vidjeti kako ste se opet vratili na sportske terene diljem Hrvatske i regije. Dijelim vašu sreću i oduševljenje i što smo od Kuće je zakon vratili se na Igre su zakon!”-  poručio je Luka iz Madrida.
Poruke podrške malim natjecateljima uputili su i novi ambasadori Igara Domagoj Duvnjak, kapetan rukometne reprezentacije i Nikola Karabatić, te Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za budžet i administraciju. ”Čast mi je biti u tako uvaženom društvu ambasadora, a najveće mi je zadovoljstvo što vama djeco mogu približiti ljepotu sporta”- poručio je Duvnjak. 


Plamen Igara zapalili su Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih, Dražen Srpak, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Sabora Hrvatske,  Barbara Dorić, članica uprave INA- službenog pokrovitelja otvorenja, Tomislav Družak, državnik tajnik SDUŠ-a, W.Robert Kohorst, američki veleposlanik, Mira Nikolić, veleposlanica Srbije i Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga.


Gospodin Božinović je uživao u navijačkoj atmosferi, kao i domaćinstvu malih sportaša koji su ga vodili kroz sportski program: ” Zahvaljujem organizatoru na veličanstvenom otvaranju i to što šire jednu poruku tolerancije, druženja i zdravog načina života. Neopisivo mi je drago što Ministarstvo tome uvelike pridonosi kroz različite edukativne i preventivne akcije namijenjene djeci”.


Idejni začetnik i predsjenik Plazma Sportskih igara mladih- Zdravko Marić istaknuo je: Veliko hvala Vladi RH na odličnoj suradnji, a posebnu zahvalu upućujem i gradu domaćinu, Prelogu. Djeci kroz natjecanje pokušavamo objasniti koliko je bitno druženje, zabava i fair play navijanje. Svoj djeci želim da u mjesecima ispred njih uživaju te da na finalu u Splitu budemo zajedno, jer Igre su za njih uvijek otvorene”.


Grad Prelog diči se izvanrednim mladim sportašima,  ulaganjima u sportske, kulturne i obrazovne programe. Svako događanje redovito upotpune i prekrasne mažoretkinje Grada Preloga koje su za pripremile posebnu točku kao i talentirana mala zvijezda Matej Mateković. Priznanje i zahvalu za dugogodišnju suradnju gradonačelniku Preloga uručio je Tihomir Gudić, izvršni predsjednik Plazma Sportskih igara mladih. Sportski program je započeo u 12 sati kada su uslijedila natjecanja u Kinder turniru u uličnoj košarci, Coca- Cola Cup turnir u nogometu za djevojke koji Igre provode u suradnji s UEFA, te graničaru i atletici. Ministar Božinović okušao se košarci i izveo početni izbačaj Kinder turnira u uličnoj košarci, te početni udarac na Coca- Cola Cup nogometnoj utakmici.


Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


Ekipe su se borile za plasman na državnim završnicama u Savudriji krajem lipnja  i Splitu u srpnju. Program se emitirato uživo na N1 i Sport klub televizijama. Posjetitelje su dočekali i mnogobrojni zabavni korneri, ali i postav predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova u sklopu edukativne kampanje ”Budi navijač, a ne razbijač” te programa u suradnji s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa. Edukativni informativni korneri o važnosti recikliranja plastične ambalaže i očuvanja okoliša prate sva događanja Turneja radosti Sportskih igara mladih koje se ove godine održavaju u gradovima diljem Hrvatske. Edukacija o samoodrživosti je važan segment svih aktivnosti Igara. 


Događanje je bilo organizirano u skladu s uputama i mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Civilnog stožera RH te će se vršiti obavezna dezinfekcija i registracija.  


Nakon stanke u ožujku mnogobrojne manifestacije i turniri su momentalno otkazani i prebačeni na slijedeću godinu, tako da su Plazma Sportske igre mladih jedna od rijetkih svjetskih manifestacija koja je nastavila svoju sezonu. Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 24 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici, ali i sponzori.


Najuži organizacijski tim Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj broji 13 suradnika i 700 koordinatora i voditelja na terenu u statusu vanjskih suradnika koji godišnje organiziraju više od 250 kvalifikacijskih turnira u 10 Sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika) više od 30 jednodnevnih sportsko-eduakativnih događanja u sklopu Turneje radosti, državne završnice u Savudriji i Splitu, međunarodnu završnicu u Splitu te svečana otvaranja i zatvaranja Igara. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.