Auto moto show Grobnik 2021.

Sve je spremno za trodnevni oktanski spektakl na Grobniku, jurit će se na dva i na četiri kotača

Miroslav Krpan

Stefani Mogorović

Stefani Mogorović

Nakon niza godina u istom vikendu program će oplemeniti nastupi motociklista u više međunarodnih konkurencija i automobilisti u Otvorenom prvenstvu Hrvatske



RIJEKA   Oktanski svijet sporta istinski se budi nakon nimalo lakih petnaestak mjeseci otkazivanja i zaustavljanja brojnih utrka širom Europe. Na tom je tragu i ovaj vikend na Automotodromu Grobnik, gdje će se uz još uvijek neminovne epidemiološke mjere provesti trodnevni auto-moto program treninga i utrka u više različitih konkurencija, za što zasluge pripadaju Motociklističkom klubu Kvarner, Auto sportskom klubu Kastavac i domaćinu Automotodromu Grobnik d.o.o.


Nakon niza godina, u istom će se vikendu izmjenjivati treninzi i utrke motociklista u okviru europskih kup i prvenstvenih natjecanja te tradicionalnog Alpe Adria Prvenstva, a pridružit će im se i automobilisti na dvjema bodovnim utrkama Otvorenog i Državnog prvenstva Hrvatske, a sve pod jedinstvenim imenom Auto moto show Grobnik 2021.


Nove klase


ASK Kastavac pripremio je natjecanje za državno prvenstvo, što će nakon dviju utrka voženih na Hungaroringu, biti nastavak ovogodišnjeg bogatog i sadržajnog prvenstva na kružnim stazama.




– Interes za kružne utrke sve je veći. Raduje nas činjenica da će po broju sudionika ovo biti jedna od najbrojnijih utrka automobilista na Grobniku u proteklom desetljeću. Očito je da su dorađena pravila, otvaranje novih klasa i konkurencija, kao i obogaćivanje kalendara gostovanjem na najboljim europskim stazama, privuklo pažnju većeg broja vozača, među kojima dosta mladih, ali i ono što raduje žena-vozačica – kazuje Dean Grbac, sportski direktor Hrvatskog auto i karting saveza za autoutrke na kružnim stazama i direktor autoutrke.
Prijavilo se više od 50 vozača, među kojima je 43 za neku od devet klasa državnog prvenstva, a vozači stižu iz 17 domaćih klubova.


Među njima su i dvije mlade vozačice Stefani Mogorović (Istra racing team Pazin) i Erika Marija Kušić (Klek Ogulin). Poslije dviju utrka u Mađarskoj, na vodećim pozicijama svojih grupa su Sandro Babić (Saint Christopher Racing Team) u grupi do 1400 ccm, Tomislav Jaklin (DS Racing Prelog) do 1600, Maro Franić (Dubrovnik racing) do 2000 ccm te u grupi preko 2000 ccm Veljko Bubičić (Dubrovnik racing). U dvije najjače grupe, onoj GT3/GT4 automobila i TCR-a svoje znanje i mogućnosti trenutačno najbolji domaći vozači Grega Šimunovič (Saint CRT) i Žarko Knego (Dubrovnik Racing) moći će usporediti s ponajboljim europskim asovima, dvojicom vozača iz Srbije Zoranom Kastratovićem (Chewrolet Cruze WTCC) i Milovanom Vesnićem (Audi RS3 LMS TCR), čiji će nastup zasigurno biti posebna atrakcija, ujedno i samo uvod u znatno veći broj sudionika još jedne, one CEZ-ove kružne utrke na Grobniku posljednjeg vikenda u srpnju.


Žestoka konkurencija


Od nekada tek pet-šest zastupljenih klubova na kružnim autoutrkama, broj je narastao na 17-18, a žestoka je konkurencija i za samo postolje. U Mađarskoj je skupina vozača novog Autokluba Saint Christopher Racing Team iz Gospića nemalo iznenadila višestruke državne prvake Autokluba Dubrovnik, pa im je ovaj grobnički ogled prigoda za revanš i mogući povratak na vrh ljestvice.


Danas će, u kombinaciji slobodnih jutarnjih moto treninga, u kasnim poslijepodnevnim satima izaći i automobilisti, da bi u subotu od 16 do 18.30 sati vozili dva službena treninga. Motociklisti u nedjelju prijepodne voze druge bodovne utrke, a automobilisti će obje odraditi u nedjelju od 15 sati, razvrstani u dvije skupine vozila.