Japan

Sve je izvjesnije da će Olimpijske igre u Tokiju biti odgođene: ‘Nadamo se da odgoda neće biti dulja od godinu dana’

Hina

Reuters

ReutersJapanska Vlada i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) započet će pregovoro o odgodi Olimpijskih igara u Tokiju za najviše godinu dana, objavile su u utorak dnevne novine Sankei, navodeći visokopozicioniranog dužnosnika Vlade kao izvor informacije.


Prema istom izvoru japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik MOO-a Thomas Bach će u utorak telefonskim putem razgovarati o odgodi Igara koje su bile predviđene u terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.


Neimenovani dužnosnik je izjavio da će Igre »biti odgođene« te naveo da odgoda neće biti duža od godinu dana, što je u ponedjeljak potvrdio i član MOO-a Dick Pound.
Odgađanje Igara će biti udarac za domaćina, koji je u organizaciju uložio više od 12 milijardi američkih dolara, a velike iznose su uložili i mnogobrojni pokrovitelji te nositelji prava televizijskih prijenosa.


Pronalaženje novog datuma neće biti nimalo jednostavno, jer će se u bogatom kalendaru morati pronaći mjesta za Olimpijske igre na kojima će se tisuće sportašica i sportaša nadmetati u 33 sporta. Za 2021. već je prije odgođen nogometni EURO, a predviđena su mnoga svjetska i kontinentalna natjecanja u ostalim sportovima.


No, za očekivati je da će se mnoge međunarodne federacije povesti primjerom atletskih čelnika, koji su već najavili da su spremni promijeniti termin Svjetskog atletskog prvenstva koje bi trebalo biti održano u Eugeneu, u američkoj saveznoj državi Oregon, od 6. do 15. kolovoza 2021.


Američki olimpijski i paraolimpijski odbor za odgodu Igara u Tokiju


Većina američkih olimpijaca i paraolimpijaca izjasnilo se za odgodu Olimpijskih igara 2020. u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje Američkog olimpijskog i paraolimpijskog odbora (USOPC).


U anketi je sudjelovalo 1780 sportaša, a njih 68 % tvrdi da Igre ne bi bile poštene kad bi započele kako je predviđeno, 24. srpnja 2020., navodeći kao glavni razlog smetnje u procesu treninga.


Gotovo 65 % sportaša je izjavilo da su recentni događaji utjecali na njihov proces treninga, a 25 % njih je izjavilo da uopće ne mogu trenirati suočeni sa zatvorenim dvoranama i bazenima.


»Sada je jasnije nego ikad da je put prema odgodi vrlo obećavajuć te potičemo MOO da poduzme sve potrebne korake kako bi se Igre odvijale u sigurnim uvjetima uz podjednake uvjete za sve natjecatelje«, stoji u priopćenju USOPC-a.


Američki sportaši su se pridružili sve glasnijem zboru onih koji zagovaraju odgodu Igara u Tokiju, a čini se da su i Japanci shvatili da je Igre nemoguće provesti u djelo u postojećim okolnostima.


Olimpijski odbori Australije i Kanade već su objavili da neće slati svoje sportaše, ako će se Igre u Tokiju održati u predviđenom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza.