Malo joj falilo

Sungerčanka Leona Popović nakon Sljemena: ‘Normalno da sam tužna zbog 31. mjesta’

Zlatko Horvat

Foto G. Stanzl / PIXSELL

Foto G. Stanzl / PIXSELL



Za plasman u drugu vožnju Snježne kraljice nedostajalo joj je samo devet stotinki. Toliko je Austrijanka Michaela Dygruber na 30. mjestu bila brža od Leone Popović. No, nastup na Crvenom spustu samo potvrđuje da je 22-godišnja Sungerčanka na dobrom putu poslije serije problema s koljenom.


– Uvijek ima tuge kada završiš na 31. mjestu. To je nekako najgore. Već sam jednom bila 31. u veleslalomu, za stotinku mi je pobjegla druga vožnja tako da mi je poznat taj osjećaj. Međutim, znam da je forma dobra i da će sve doći na svoje – kaže Leona Popović.


​Na Sljemenu je imala veliku podršku i svojih Sungerčana i Mrkopaljaca.




– Napunili su jedan autobus i došli navijati i uživati u utrci. Možda je bilo trunke razočarenja, ali bili su ponosni. Znaju i oni da rad dolazi na naplatu.


Uoči Snježne kraljice u Lienzu je osvojila prve slalomske bodove u karijeri, pet bodova za 26. mjesto. To je donekle umanjilo tugu.


– Sigurno. Uspjela sam doći do bodova sa visokim startnim brojem 69. Pokazala sam da se može. Imala sam visoki broj i na Sljemenu. S nižim statnim brojevima idućih sezona trebalo bi biti još bolje.


Leona je do sada u karijeri pet puta osvojila bodove u Svjetskom kupu, triput u alpskoj kombinaciji, te po jednom u veleslalomu i slalomu. Konačno su zdravstveni problemi iza nje.


– Dobro se osjećam, forma je u uzlaznoj putanji i mislim da će sve biti bolje. Odlučili smo još na početku sezone da ćemo se više držati tehničkih disciplina, prvenstveno veleslaloma jer se uvijek nekako najlakše vratiti u disciplini koja je išla najbolje. S obzirom na to da sada najbolje ide slalom, sigurno je to da ćemo ubaciti još neki slalom. Međutim, vozit ćemo i alpske kombinacije koje dolaze kasnije, recimo u Crans Montani i La Thuileu. Morat ćemo malo trenirati super G, ali trebat će pronaći neko dobro mjesto za to.


Leona je skijaški sazrela i najbolje sezone su tek ispred nje. Trebalo je tek malo strpljenja. Ozljede su je tek usporile.


– I ozljede su pomogle u tom jednom sazrijevanju. Trebalo je ostati sabran, fokusiran. Znamo kakav je ovo sport, ima puno ozljeda. Puno se skijaša i skijašica vraća tamo gdje su bili, tako da znaš da treba biti samo uporan i strpljiv.


Želje do kraja sezone? Ima ih nekoliko.


– Željela bih barem jedan, dobar veleslalomski rezultat, ako ne i više njih. Mislim da mogu puno više. Na treninzima sam odlična, samo da utrkama to nisam pokazala. Nažalost, u Courchevelu mi se dogodila jedna velika pogreška, dok se u Lienzu nisam baš snašla. No, idemo korak po korak, nećemo ništa forsirati.