Start u podne

Stotinjak brodova razvija jedra na jesenskoj Fiumanki, može je odgoditi samo jak vjetar

Denis Frančišković

Ne brinemo se za velike brodove, oni mogu jedriti i po ovakvim uvjetima, to je malo problematičnije za obiteljske krstaše – kaže Davor Perović



RIJEKA Brojni će jedriličari reći »više od regate«. Ovaj put u jesenskom izdanju i potpuno drugačijim koronaokolnostima. Unatoč svemu Fiumanka ide dalje, ove rujanske subote najvažnije je da se održi. Puno toga ovisi o vjetru i kiši, no predviđa se da bi se stotinjak jedrilica moglo naći na startu točno u podne ispred Riječkog lukobrana.


Uostalom, Fiumanka već dva desetljeća živi pod krilaticom »Imaš brod, imaš jedro – prijavi se!«. Kao i uvijek, magnet je za iskusne jedriličare krstaša i maxi jurilica, ali i brojne rekreativce. Po običaju, jedri se u dvjema rutama, regatnoj i obiteljskoj. Obiteljska grupa jedrilica jedri do Žurkova i natrag, regatna nastavlja prema Cresu s povratkom na cilj u riječku luku. U sklopu nje, ovaj put izvanredno, jedri se i 14. Medijska regata


Favoriti? U luku je stigao već maxi krstaš EWOL (The Way od Life), nekadašnji Morning Glory, a svoj dolazak najavio i Slovenac Gašper Vinčec, prošlogodišnji pobjednik s istom jedrilicom. No, jedrit će i druga znana imena, poput Željka Perovića, Rajka Kujundžića…




EWOL je impresivna jedrilica svjetskog ranga, a prvog konkurenta zasigurno će imati u riječkom Molo longu, ex Tutta Trieste sa skiperom Rajkom Kujundžićem. Splitski Toto Travela s Marijem Hrvojem ipak je zbog lošeg vremena otkazao dolazak iz Dalmacije.


– Jučer je bilo loše vrijeme i ljudima je problematično uopće doći, jugo je ovako puhalo jednom u nekoliko godina ovdje na Kvarneru. Vjerojatno će čekati, ali prijave idu jako dobro, ima ih preko sto. No, vidjet ćemo koliko će ih se danas naći na startu – kaže Davor Perović, prvi čovjek organizacije Fiumanke. – Ne brinemo se za velike brodove, oni mogu jedriti i po ovakvim uvjetima, to je malo problematičnije za obiteljske krstaše. Prognoze su da će se nevrijeme danas malo smiriti i da dolazi do okretanja na laganu buricu. Ako se to obistini, bit će dobro.


Dobrodošao, Vinčec


Vjetar može biti puno veći neprijatelj jedriličarima od kiše…


– Ruta se može smanjiti, ali problem može biti jak vjetar. Ako bude ekstreman start regate, možemo odgoditi na jedan sat. Jak vjetar može biti opasan i jedini razlog odgode, ali zbog kiše obično ne odgađamo regatu – tvrdi Perović i dodaje da je iz Splita stigao ClubSwan 36, mala, ali jako brza jurilica za čijim će se kormilom vjerojatno naći Ivan Kljaković-Gašpić, proslavljeni hrvatski jedriličar.


Way of Life je jedrilica duga gotovo 27 metara, s visinom jarbola od 41 metar, a maksimalna brzina joj je iznad 30 čvorova. Predvodi je Gašper Vinčec, bivši svjetski juniorski prvak u finnu, koji je svojevremno bio i prvi na svjetskoj listi iste klase. Sudjelovao je dva puta na Olimpijskim igrama u Ateni i Pekingu.


Jedrilica je pobijedila na Rolex Middle Sea Receu, jednoj od najtežih regata u Europi, a prošle je godine pod Vinčecom osvojila i treće mjesto na Maxi Yacht Rolex Cupu.



– Rasploženje je super. Treći put dolazim u Rijeku, organizacija je dobra i svi nam stvarno izlaze ususret. U ovoj situaciji s koronom želimo dati i svoj doprinos regati, pomoći. Prošle smo godine bili prvi s Maxi Jenom, no sada imamo drugi brod koji je dio našeg projekta – kaže Vinčec i dodaje: – Posada? Super je. Vidim da se ostali »krpaju« zbog COVID-a 19, po meni nisu dobri projekti tamo gdje nema srca, a ide se samo za novcem. Naši su dečki napravili puno treninga ove godine, i to bez ikakve naknade. Stvarno smo na čvrstim nogama, pravi tim. Nama je na Fiumanki super, nije baš toliko adrenaliska, ali svaka je regata bitna za ekipu. Puno nam je važnije što su nas u Rijeci prihvatili kao svoje. Ima tu i vaših jedriličara, pola smo skoro Riječani, ha, ha…


Trofejni Perović


Na regatu po običaju dolazi i Željko Perović, inače Davorov brat, rekorder po broju naslova. Osvajao ih je čak pet u nizu s Umago Maxi Shiningom, ali jedreći i na drugim brodovima.


– Vremenska je prognoza stvarno čudna. Čeka nas neko nepredvidivo vrijeme – kaže Željko Perović. – Ovaj put vozit ću jedrilicu Medijske regate. Zakomplicirale su se neke stvari, iako sam imao namjeru doći s drugim brodom iz Italije. Uglavnom, tu su problemi oko prelaska granice u vrijeme koronavirusa.


Ima li još adrenalina kod trofejnog Perovića ili se već zasitio slavlja na riječkom prazniku jedrenja?


– Pobjeda se nikada ne zasitiš, ha, ha… Ta ekipa s kojom smo pobjeđivali više ne postoji. Posada Shininga možda se malo zasitila, a bilo je i malo problema s financijama. Jedrilica je prodana… No, brojni jedriličari jedrit će i ove godine i biti prilično zastupljeni na Fiumanki. Kako je jedriti na Fiumanki? U Hrvatskoj je usporediva s Mrdujom, tamo bude nešto više brodova, ali ovdje je jača konkurencija. Barcolana je iznad svih, a odmah potom Fiumanka i Mrduja.


Perović je bio dio posade i premijerne pobjede sa Zvonimirom Bezićem i Velikim Viharnikom, pobjeđivao je i s Maurizijom Benčićem (2007., Anyway true) i s Markom Murtićem (2006., Big One).


– Koja mi je najdraža pobjeda? Iskreno, treba dobro razmisliti. Ali, to je možda prva s Bezićem. Ona nas je vezala za Fiumanku, samo sam jednu propustio – zaključuje Perović.


Dosadašnji pobjednici Fiumanke

2019. Gašper Vinčec (EWOL, The Way of Life)
2018. Ivan Kljaković-Gašpić, Maxi Jena
2017. Željko Perović (Umago Maxi Shining)
2016. Željko Perović (Umago Maxi Shining)
2015. Željko Perović (Umago Maxi Shining)
2014. Željko Perović (Umago Maxi Shining)
2013. Željko Perović (Umago Maxi Shining)
2012. Samo Žvan
(Casali)
2011. Agyd Pengg (E1-JGL)
2010. Darko Hajdinjak (E1-JGL)
2009. Uroš Žvan/Jon Brecelj (Umago Maxi Shining)
2008. Rajko Kujundžić (Umago Maxi Shining)
2007. Maurizio Benčić (Anyway true)
2006. Marko Murtić (Big One)
2005. Rajko Kujundžić (Cometa)
2004. Dušan Puh (Veliki Viharnik)
2003. Samo Potokar (Veliki Viharnik)
2002. Tin Matulja