OI u Tokiju

Srebrni hrvatski jedriličar nakon svoje nove olimpijske medalje: “Nije moglo bolje, zlatni Australac bio je prejak”

Hina

Tonči Stipanović/Foto REUTERS

Tonči Stipanović/Foto REUTERS

Pariz 2024? To će biti jako teško, sve sam stariji i stariji. Sjest ću i razmisliti što dalje, još nisam siguran - rekao je Stipanović o svojim planovima za budućnost



TOKIO  Bolje od srebra nije moglo, kazao je hrvatski jedriličar Tonči Stipanović (35), koji je osvojio srebrno odličje u klasi Laser na olimpijskoj regati u Enoshimi.


Tonči je tako obranio srebro iz Rija 2016., a u današnji plov za odličja je ušao kao treći.


“Imao sam odličan start. U orcu nisam mogao pogoditi brzinu jer su postojali i valovi od brodova i od Francuza, ali hvala Bogu da postoji krma. Ostao sam smiren i koncentriran te odjedrio onako kako znam. I eto ispalo je srebro. Nije moglo bolje”, kazao je Splićanin koji je nakon srebra na OI u Riju obećao da u Tokio ide po zlato.




“Nažaost, to nije bilo moguće. Australac Wearn je bio prejak, a ja sam baš nedavno proletio u glavi film od svih regata. Mislim da u čak osam od deset regata ja nisam stajao dobro u toj prvoj orci (jedrenju uz vjetar), stalno sam morao nadoknađivati zaostatak, tako da su snovi o zlatu brzo prošli. Nije zlato jedina medalja. Završit kao srebrni stvarno je velika stvar”, kazao je Tonči koji je u završnu regatu ušao kao treći s tri boda više od Norvežanina Hermanna Thomasgaarda, dok je mu je sa samo dva boda više prijetio klupski kolega Cipranin Pavlos Kontides.


“Taktika je bila jedriti jednostavno i brzo na startu. To sam i ostvario no stvari su se počele komplicirati nakon okreta jer me Nijemac Bruehl pretekao. Srećom sve sam izvukao završnicom”.


Australac Matt Wearn je zlatni (53), a Norvežanin Hermann Thomasgaard (85) brončani.


Član splitskog Mornara je imao odličan start i do prvog okreta je bio srebrni, no potom je nakon okretanja plutače u pao ukupno na četvrto mjesto, da bi u trećoj dionici ponovno došao među vodeće. U fantastičnom finišu Tonči je ušao u cilj četvrti, pa je s ukupno 82 negativna boda osvojio srebro. Australac Matt Wearn je zlatni (53), a Norvežanin Hermann Thomasgaard (85) brončani.


Stipanović u karijeri ima svjetsko srebro i broncu, dok je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bio četvrti.


“Pariz 2024? To će biti jako teško, sve sam stariji i stariji. Sjest ću i razmisliti što dalje, još nisam siguran, možda se odlučim spremiti i za Pariz. Vidjet ćemo”, zaključio je dvostruki olimpijski doprvak na malenom japanskom otoku Enoshima.


U ponedjeljak će plov za odličja imati braća Šime i Mihovil Fantela u 49eru.