Istarska rivijera

Spušten zastor na 52. izdanje Istarske rivijere, Luka Mikrut slavio na sva tri turnira

Zlatko Horvat

Mili Poljičak i Luka Mikrut s direktorom Brankom Horvatom

Mili Poljičak i Luka Mikrut s direktorom Brankom Horvatom

Matej Dodig dodao titulu u Rovinju u pojedinačnoj konkurenciji



OPATIJA  Spušten je zastor na 52. izdanje Istarske rivijere, najstarije hrvatsko tenisko profesionalno natjecanje. Ono što je najvažnije, hrvatski su tenisači bili u istaknutim ulogama na svakom od triiju turnira, od Poreča, preko Rovinja do Opatije, pokazavši da dolazi još jedna generacija koja obećava. Istina, šlag na tortu s rezultatima bili su rezultati u parovima s obzirom na to da je Luka Mikrut slavio na sva tri turnira, ali Hrvatska ionako u posljednje vrijeme najviše uspjeha, kroz rezultate Nikole Mektića, Mate Pavića i Ivana Dodiga, svjetska velesila upravo u parovima…


U Poreču je izostao značajniji rezultat u pojedinačnoj konkurenciji, trofej je podigao 23-godišnji Austrijanac Sandro Kopp, jer je samo Luka Mikrut prošao prvu prepreku. No, 19-godišnji Splićanin je u igri parova drugu godinu zaredom osvojio pobjednički trofej. To mu je bio treći naslov na Istarskoj rivijeri, a ostvario ga je s trećim različitim partnerom, domaćim dečkom Alenom Billom, pobijedivši u hrvatskom finalu Milija Poljička i Nikolu Bašića.


U Rovinju zajedno su zaigrali Mikrut i Poljičak i osvojili turnir, baš kao i Osječanin Matej Dodig u singlu, koji je obranio prošlogodišnji naslov. U Opatiji nije bilo Dodiga, ali su Mikrut i Poljičak opet slavili i prava je šteta što Poljičak nije naplatio dva servisa za meč. Luka Mikrut je na kraju spojio »istarski triptih« uz pomoć Milija Poljička.




Deveta titula, osma u Hrvatskoj, jako sam zadovoljan time. Nadam se da ćemo Mili i ja imati još mnogo uspjeha ove godine, a i u budućnosti – izjavio je Mikrut nakon povijesnog ostvarenja.


Opatiju će pamtiti i 16-godišnji Splićanin Duje Markovina, koji je u Opatiji osvojio prvi ATP bod, što je uspjelo i 22-godišnjem članu riječkog Kvarnera Mateu Martinoviću.


– Igrači su zaslužni što smo za prošlogodišnji turnir dobili nagradu ITF-a, zbog njih radimo nešto dobro i korisno, s istim entuzijazmom kroz sve ove godine – poručio je direktor Istarske rivijere Branimir Horvat, koji je 31. put vodio Istarsku rivijeru i treba mu odati priznanje. Serija je to turnira na kojoj su igrali mnogi teniski velikani, od Gorana Ivaniševića, Borisa Beckera, Thomasa Mustera, Petra Korde do Ivana Ljubičića, koji su u Istri upisivali prve ATP bodove. Za hrvatski tenis ovi turniri su od velike važnosti i zato Horvatu treba odati priznanje za upornost, baš kao i Teniskom klubu Opatija, jer su turnir prije osam godina vratili na tenisku kartu i ne misle ga ispustiti.


Ovčarenko ekspresno

Ukrajinac Oleksandr Ovčarenko, 788. igrač svijeta, pobjednik je opatijskog turnira kojim je zaključeno 52. izdanje Istarske rivijere. Ovčarenko je u finalu svladao Talijana Federica Arnaboldija sa 6:1, 6:0 poslije samo 75 minuta igre. No, dvoboj je bio mnogo neizvjesniji nego što to konačan rezultat pokazuje.


Za Ovčarenka Opatija je prvi pojedinačni naslov na ITF World Touru na hrvatskom tlu, a ukupno četvrti u karijeri. Zanimljivo, lani je u Opatiji bio pobjednik u konkurenciji parova sa sunarodnjakom Viačeslavom Bielinskijem.


Ukrajinac je za pobjedu u Opatiji osvojio 15 ATP bodova i novčanu nagradu od 2.160 američkih dolara. Arnaboldiju je pripalo osam ATP bodova i 1.272 dolara.


Challenger u Zadru, finale: Kovalik (Svk) – Andrejev (Bug) 6:4, 6:2.