Logična pitanja

Splitski savez Sportova digao glas protiv mjera: “Kako je moguće da ista djeca mogu biti satima zatvorena u školi, a ne mogu na trening?”

Hina

Detalj s utakmice mladih rukometašica Liburnije i Omišlja je ilustrativne prirode/Foto M. GRACIN

Detalj s utakmice mladih rukometašica Liburnije i Omišlja je ilustrativne prirode/Foto M. GRACIN

Jesu li predlagatelji ovih mjera upoznati s preporukama Svjetske zdravstvene  organizacije kojima se kretanje, tjelesna aktivnost i šport tretiraju kao alat podizanje imuniteta u borbi protiv Covid 19?", stoji u pismu



SPLIT  Splitski savez  Športova je u otvorenom pismu mjerodavnim institucijama  u petak navečer ocijenio kako “nisu razborite” najnovije mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa jer se njim onemogućava sportska aktivnost djece upozorivši kako je odluka o tim mjerama diskriminatorska prema mlađim uzrastima.


“Zanima  nas tko je ispred hrvatskog športa sudjelovao u donošenju ovih mjera, zbog kojih se nameće vrlo logičan zaključak da nije razborito onemogućavati sportsku aktivnost djece dok se ne donese mjera zatvaranja redovne nastave u osnovnim i srednjim školama,” navodi se u otvorenom pismu.


U pismu se postavlja pitanje – čime su se rukovodili predlagatelji ovih mjera kad su donijeli diskriminatorsku odluku da se seniorima  u odnosu na mlađe uzraste dozvole sportske aktivnosti unatoč znanstvenim dokazima  da su posljedice bolesti Covid 19 značajno manje izražene kod mlađe populacije




Splitski savez športova otvoreno  je pismo  uputio Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Nacionalnom vijeću za sport, Hrvatskom olimpijskom odboru i Stožeru civilne zaštite  Splitsko-dalmatinske županije.


“Kako je moguće da ista djeca (osnovne i srednje škole) mogu biti u svakodnevnom  kontaktu od pet-šest sati u zatvorenom prostoru, a ne mogu biti dva do tri puta tjedno po jedan-dva sata na treningu na otvorenom ili zatvorenom prostoru u svojim klubovima?,” navodi se u pismu. Pri tomu se podsjeća kako Zakon o športu izrijekom govori o športu kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.


Nadalje, u pismu se postavlja pitanje – po čemu  je veća opasnost za prijenos  virusa Covid 19 u sportskim aktivnostima  u prirodi ili u zatvorenom prostoru s propisanim razmakom u odnosu na dozvoljene aktivnosti u nekim drugim djelatnostima.


“Jesu li predlagatelji ovih mjera upoznati s preporukama Svjetske zdravstvene  organizacije kojima se kretanje, tjelesna aktivnost i šport tretiraju kao alat podizanje imuniteta u borbi protiv Covid 19?”, stoji u pismu.


Također je u pismu  postavljeno pitanje ne koji način su predlagatelji ovih mjera zamislili  da športaši kojima su ovim mjerama dozvoljene športske aktivnosti (I, II i III kategorije, te seniorske ekipe) realiziraju iste s obzirom  da je istim mjerama naložena obustava rada teretanama, fitnes centrima te sportskim i rekreacijskim centrima, gdje bi isti športaši trebali trenirati.


Splitski savez športova je poručio kako žurno traže odgovore na ova pitanja, potaknuti prezentiranim mjerama od strane predsjednika Vlade Republike Hrvatske (Andreja Plenkovića) usuglašenim s Nacionalnim stožerom civilne zaštite  u svezi mjera koje su predviđene za  šport te svjesni  trenutne situacije i odgovornosti onih koji moraju donositi ovakve odluke.


“Da bismo mogli odgovoriti našim članicama koje su nas zatrpale pitanjima tražimo objašnjenja ovih mjera za koje mi nemamo suvisle odgovore i molimo Vas da  nam pomognete Vašim odgovorom na postavljena pitanja,” poručio je Splitski savez športova u otvorenom pismu mjerodavnim ustanovama.