Javier Garcia

Naturalizirani hrvatski reprezentativac: Mojima u Španjolskoj je bilo teško, do prije tjedan dana nisu smjeli na ulice

Igor Duvnjak

Javier Garcia/Foto PIXSELL

Javier Garcia/Foto PIXSELL

Supruga i djeca su ovdje sa mnom, a ostala cijela obitelj je u Španjolskoj. Tamo su moja mama, brat, nona i nono i svi ostali. Čujemo se, svi su dobro - kaže Javier GarciaRIJEKA  Javier Garcia, popularni Xavi, igrač je čije se ime s itekakvim poštovanjem izgovara u vaterpolskim krugovima svugdje na svijetu. Ljevoruki majstor, jedan od najboljih napadača s desne strane na svijetu, sada nosi kapicu dubrovačkog Juga Aurum osiguranja. Majstorije ovog elegantnog vaterpolskog delfina rado pamte i u Rijeci kada je bio članom najzvučnije momčadi u povijesti riječkog sporta koja je osvajala hrvatske duple krune i bila viceprvak Europe. I on je, kao i svi vaterpolisti na svijetu, dugo bio na prisilnom odmoru, sada je konačno zaplivao prve metre u bazenu u dubrovačkom Gružu prekinuvši dugotrajno »plivanje na suhom« u ovom razdoblju kada se trenira, ali pod posebnim uvjetima koje diktira koronavirus.


– Počeli smo trenirati prije nekoliko dana – kaže Javier Garcia nakon odrađene prijepodnevne doze rada. – Sada treniramo po uputama, znači radimo po skupinama od pet igrača, računajući tu i jednog trenera. Mi konkretno imamo tri grupe. Počeli smo prošlog tjedna kada smo tako trenirali jedan sat. Sada treniramo po sat i pol, sve u skupinama od pet ljudi. Pritom ne možemo koristiti teretanu koju inače imamo na bazenu. Kada završimo s treningom, kada se okonča rad svake grupe, sve se mora očistiti i dezinficirati. Također ne možemo ići u svlačionicu, niti se tuširati i tome slično.


Mjere opreza


Prošlo je za njim višetjedno razdoblje bez ulaska u bazen, Xavi ne pamti tako dugu pauzu u dugoj i trofejnoj karijeri. Ipak, naravno da nije mirovao, treniralo se po uputama, »na daljinski«.
– Imao sam pauzu od jedno mjesec i pol dana. S druge strane, nismo bili niti jedan dan bez treninga. Kada je sve stalo, praktički smo odmah počeli s vježbanjem. Morali smo trenirati doma. Poslali su nam program treninga, kako klub, tako i reprezentacija. Dobili smo upute što moramo raditi i onda smo vježbali kod kuće, trenirali smo pritom ili sami, ili preko »zooma«, preko kompjutora. Sada je pak puno lakše kada smo u bazenu.


Xavi je, kao i suigrači, konačno odahnuo, dočekavši konačno da se vaterpolu može posvetiti tamo gdje i treba, u bazenu.


– Naravno da sam jedva dočekao povratak treninzima u plivalištu. Ali ne samo ja, nego i svi drugi. Pritom i dalje treba biti oprezan, djeca i mladi se ravnaju po nama. Da se samo tako vratimo vaterpolu, oni bi mogli reći i pomisliti da smo mogli kontrolirati ovaj virus, stoga su sve ove mjere opreza najvažnije.


Ljudi bez daha prate što se događa s pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama. Tako i u Španjolskoj, koja je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi ovom nezapamćenom pošasti. Xavi je s obitelji sve vrijeme u Hrvatskoj, ali njegovi su bližnji u Španjolskoj gdje je opasnost od ove bolesti itekako izražena.


 


Šteta da se nije moglo igrati ovog ljeta. Olimpijske igre su, naime, najveće natjecanje za nas sportaše, ali mi sada ne možemo učiniti ništa – kaže Garcia


– Normalno da imamo informacije iz Španjolske, u biti se sve zna. Uostalom, vijesti o tome možemo i gledati na televiziji. Ali moji su dobro, to je važno. Supruga i djeca su ovdje sa mnom, a ostala cijela obitelj je u Španjolskoj. Tamo su moja mama, brat, nona i nono, i svi ostali. Čujemo se, svi su dobro. Oni do prije tjedan dana nisu smjeli izaći na ulicu, morali su biti stalno doma. Bilo je teško, ali sada se malo-pomalo vraćaju normalnijem i uobičajenijem načinu života.


Klupska i reprezentativna sezona je naprasno prekinuta u svim sportovima, tako i u vaterpolu, pitanje je kada će se i kako, te hoće li se uopće nastaviti i eventualno nekako okončati.


– Za sada se ne zna ništa. Nemamo informacije, znamo tek da se želi igrati. Ali još ne možemo ni u što biti sigurni. I onda tako samo čekamo neku novu informaciju. Dok ne dobijemo te nove vijesti, mi treniramo normalno. Moramo vidjeti hoćemo li moći igrati i kako će se igrati, s publikom ili bez publike. Ima puno nepoznanica, puno se toga ne zna. Što se tiče međunarodnog natjecanja, u utorak su rekli da se Liga prvaka neće igrati, da se neće završiti. To je sigurno, jasno kako je to za nas važno jer je to naš posao, ali mislim da je ovo posebna situacija, da ima nekih drugih stvari koje su bitne. Ponavljam, da smo igrali, moglo se pomisliti kako se moglo kontrolirati ovaj virus.


Očekivana odluka


Koronavirus je pokazao zorno kako ono spominjanje »više sile« nije samo usputna poštapalica, pandemija je tako bez problema odgodila najveći planetarni događaj, Olimpijske igre, koje su se ove godine trebale održati u Tokiju. Sportaši su ostali bez tog velikog i priželjkivanog sastanka, a njihovi milijuni fanova bez te velike zabave. Svi zajedno se oporavljaju od tog velikog šoka.


– To je bio šok, ali smo mogli i očekivati nešto slično s obzirom na to kakva je bila situacija. Sada pak imamo novi datum Igara, ali moramo čekati i vidjeti što će biti. Možemo reći da nije sigurno kako će se situacija razvijati, nije sigurno da ćemo moći igrati. Ali, do tada je još više od godinu dana, godina i tri, četiri mjeseca. Imamo pritom i druga natjecanja, mi ćemo pritom trenirati, radit ćemo naš posao kao da će se igrati i onda ćemo vidjeti sljedeće godine u kom smjeru sve tom ide. Šteta da se nije moglo igrati ovog ljeta. Olimpijske igre su, naime, najveće natjecanje za nas sportaše, ali mi sada ne možemo učiniti ništa. Možemo trenirati i to je to.


Ne preostaje mu ništa drugo nego nadati se boljim danima, čekanju da ova pandemija bude obuzdana i da se događaji kao što su Olimpijske igre »jednog lijepog dana« ipak održe.


– Naravno da se nadam da će biti sve u redu – poručuje Javier Garcia.