Snježana Pejčić: Japanci mogu najbezbolnije riješiti ovu situaciju



RIJEKA Snježana Pejčić i dalje uživa u svakodnevnim »blagodatima« izolacije, raspored joj je manje-više ostao isti, i dalje jedva čeka dan kada će opet moći otići kod mame i tate na ručak, ali joj je utorak poslijepodne donio svojevrsno olakšanje nakon što je Međunarodni olimpijski odbor u dogovoru s japanskom vladom zbog pandemije koronavirusa donio odluku o odgodi Olimpijskih igara, domaćin kojih je od 24. srpnja do 9. kolovoza trebao biti Tokio.


 


– Iskreno, na neki način i osjećam svojevrsno olakšanje jer volim unaprijed znati stvari. Mislim da je odluka MOO-a i japanske vlade definitivno prava odluka i vjerujem da će se po tom pitanju svi složiti sa mnom jer je jako upitno što će biti do srpnja, a čak i da se virus povuče upitno je da li bi se do tog razdoblja mogle održati kvalifikacije u brojnim sportovima, a ostalo ih je puno, kao i da li bi se sportaši mogli kvalitetno pripremiti za Igre – rekla je Snježana Pejčić.




 


Osvajačica bronce u gađanju zračnom puškom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine jedna je od 21 hrvatskog sportaša koji ima normu za nastup na Igrama. Svi oni će prema odluci Međunarodnog olimpijskog odbora i predstavnika 32 međunarodne federacije svoj status zadržati i za 2021. godinu.


 


– To je bio također logičan potez, mi smo svoje norme ispunili. Jedino se nadam da će i ostali imati tu priliku. Sad se tu opet postavlja pitanje kalendara za 2021. godinu, koji je pun natjecanja. Ali, vjerujem da će se i to riješiti. Jedan od kvalifikacijskih turnira u streljaštvu trebao je ovoga svibnja biti održan u Češkoj, on je odgođen, kao i ostale kvalifikacije. Treba prvo vidjeti što će biti s ovom sezonom i hoće li se ona uopće moći nastaviti. Mi smo trebali imati još četiri natjecanja Svjetskoga kupa, u Indiji, Tokiju, Münchenu i Bakuu.


 


Termin održavanja Igara u Tokiju iduće godine još je uvijek nepoznat, ono što se zna jest da se moraju održati do kraja ljeta.


 


– Mislim da bi bilo najbolje Igre održati u terminu u kojem su trebale biti ove godine. Činjenica je da u nekim sportovima kvalifikacije nisu održane do kraja, a treba i njih ugurati u ionako prenatrpan kalendar. Ne znam što će po tom pitanju napraviti Svjetska streljačka federacija, hoće li preslikati ovogodišnji kalendar na iduću godinu ili se držati plana koji je već napravljen.


 


Činjenica je da smo iduće godine trebali imati dosta natjecanja, tri ili četiri natjecanja Svjetskoga kupa, Europsko prvenstvo bi se u ožujku trebalo održati u Italiji, a novost je da smo iduće godine trebali imati i Svjetsko prvenstvo. Domaćin je još uvijek nepoznat, inače svjetsko prvenstvo imamo svake četiri godine i ovo je trebalo biti prvi put da se održava nakon dvije godine. No, sumnjam da ćemo u istoj godini imati i Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo. Zna se hijerahija važnih natjecanja i vjerujem da je svima u interesu da se Olimpijske igre nakon svega održe što je moguće bezbolnije. Malo je nezgodno mijenjati kalendar, puno je ljudi uložilo vremena, napora, truda i novaca, ali situacija je izvanredna i trebamo joj se svi prilagoditi – dodala je Snježana, koja je unatoč svemu optimistična.


 


– Mislim da je u ovoj cijeloj situaciji jako je dobro što je Japan domaćin jer ako netko može što bezbolnije riješiti ovu situaciju, onda su to Japanci. Ne znam kako bi to izgledalo da je Rio u igri. Jer kad Japancu kažeš da ostane doma, on ostane doma.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.