Rasplet u Melbourneu

Slučaj Đoković ide na Savezni sud: Tenisač zasad neće biti deportiran, ali mora biti u pritvoru s odvjetnicima

Portal Novi list

Novak Đoković/Foto: REUTERS

Novak Đoković/Foto: REUTERS

Novo saslušanje na sudu bit će u nedjelju u 9 ujutro po australskom vremenu. Sudac je odlučio da Đoković neće biti deportiran do te odluke.



NOVO 12:55 Sudac je odlučio kako cijeli slučaj ide na Savezni sud, iako su Đokovićevi odvjetnici zbog hitnosti htjeli da ostane na istom. Đoković će večeras po hrvatskom vremenu otići na sastanak s imigracijskim službenicima, a onda s odvjetnicima ostati u nekoj vrsti pritvora pod nadzorom službenika granične policije.


Novo saslušanje na sudu bit će u nedjelju u 9 ujutro po australskom vremenu. Sudac je odlučio da Đoković neće biti deportiran do te odluke.


NOVO 10:41 Novo ročište na australskom sudu u slučaju Đoković zakazano je za 20:45 sati po australskom vremenu, ali to je tek prvi korak u formalnom procesu.




NOVO 10:15 Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu srpskom tenisaču Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.


Glavne epizode slučaja Novaka Đokovića, koji je želio ući u Australiju bez cijepljenja protiv Covid-19 i uz medicinsko izuzeće kako bi sudjelovao na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru (17.-30. siječnja), ali mu je viza ponovno ukinuta u petak.


14. prosinca
Đoković dolazi na košarkašku utakmicu Crvene zvezde i Barcelona u beogradskom Pioniru i pozira za fotografiju s košarkašem Nigelom Hayesom.


16. prosinca
Dva dana nakon što je bio na košarkaškoj utakmici u Beogradu s nekoliko osoba koje su tada bile pozitivne, Đoković je testiran na koronavirus. O pozitivnom je rezultatu obaviješten istog dana navečer, na laboratorijskom nalazu piše da je izdan u 20.19 sati. U istom danu i u sljedeća dva dana, Đoković je sudjelovao na najmanje četiri javna događaja i susretao se s desecima ljudi.


17. prosinca
Đoković je u petak, 17. prosinca dijelio pehare najboljim mladim tenisačima. Pritom je od Teniskog saveza Beograda primio i ikonu Bijelog Anđela.


18. prosinca
Još u Beogradu radi intervju i fotografira se za francuski sportski dnevnik L’Equipe, kada zna da je pozitivan. “Osjećao sam se prisiljenim, jer nisam želio iznevjeriti novinara, ali sam se pobrinuo da poštujem socijalnu distancu i nosim masku,” kazao je priznavši “pogrešku u prosudbi” i priznaje da je “trebao odgoditi ovaj angažman”.


31. prosinca
SotoTennis academy tweetao je video Đokovićevog treninga u Marbelli u Španjolskoj. Dana 2. siječnja, lokalne novine Diario fotografirale su ga na treningu, još u Marbelli.


4. siječnja
Đoković, koji nikada nije komunicirao o svom cijepljenom statusu, na društvenim mrežama objavljuje da je dobio “medicinsko izuzeće” za nastup na Australian Openu. Đoković na Instagramu objavljuje svoju potvrdu o izuzeću, uključujući i fotografiju iz zračne luke.


5. siječnja
Tenisač stiže u zračnu luku Melbourne u večernjim satima, ali ima problema s ulaskom u zemlju jer nije ispunio ispravan obrazac za traženu vizu za ulazak u zemlju. Australski premijer Scott Morrison traži od Đokovića dokaz da je “liječničko izuzeće” koje ima za sudjelovanje na turniru opravdano, a u suprotnom će biti poslan “prvim avionom kući”. Viza mu je ukinuta.


6. siječnja
Dužnosnici graničnih snaga u zračnoj luci Melbourne odbili su Đokovićev zahtjev za ulazak u Australiju i poslali ga u imigracijski pritvor. Prvi tenisač svijeta kasnije je premješten u imigracijski hotel. Igrač podnosi pravnu žalbu protiv ove odluke.


8. siječnja
Njegovi odvjetnici tvrde da mu je odobreno izuzeće od cijepljenja jer je bio pozitivan 16. prosinca.


10. siječnja
Australski sudac naređuje hitno puštanje Đokovića na slobodu. Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju. Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od 30 minuta. Osim toga, australska vlada dužna je Đokoviću nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana. Državni odvjetnik upozorava, međutim, da ministar imigracija Alex Hawke “zadržava osobno pravo” da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom. Australski teniski šef Craig Tiley brani svoju federaciju od kritika da je obmanio igrače oko propisa za ulazak u zemlju, rekavši da je vlada ‘odbila’ provjeriti valjanost medicinskih izuzeća prije njihovog dolaska.


11. siječnja
Đoković nastavlja s treninzima


12. siječnja
Đoković u izjavi na Instagramu osuđuje “dezinformacije” o svom pojavljivanju u javnosti nakon pozitivnog testa 16. prosinca i daje svoju kronologiju događaja. Budući da je po dolasku u Australiju pogrešno izjavio da nije putovao tijekom prethodnih 14 dana, priznaje “zasigurno ne namjernu ljudsku pogrešku” od strane svog “agenta”.


13. siječnja
Australska vlada u petak je drugi put poništila vizu Novaku Đokoviću, rekavši da svjetska teniska zvijezda, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati rizik za zajednicu.


NOVO 09:51 Australski premijer Scott Morrison komentirao je najnoviji razvoj događaja vezano uz Novaka Đokovića.


”Razumijem da je nakon pažljivog razmatranja Đokoviću ukinuta viza na temelju zaštite javnog zdravlja i i dobrog reda”, rekao je.


NOVO 09:45 Internetska anketa medijske grupe News Corp pokazala je da je 83 posto ispitanika za to da vlada deportira tenisku zvijezdu.


“Apsolutno, trebao bi otići. Nije učinio pravu stvar i pomalo je drzak”, rekla je Venus Virgin Tomarz, 45, koja živi u Melbourneu.


NOVO 09:27 Nakon što je australski ministar za imigracije Alex Hawke poništio vizu Novaka Đokovića, njegovi će pravnici odmah stupiti u akciju, javljaju Sportske novosti.


“Ode li slučaj na sud, Đokovićevi odvjetnici nadaju se da bi slučaj mogao doći na red već tijekom vikenda, te da bi sve moglo završiti u nedjelju. Ako srpski tenisač po drugi put ‘pobijedi’ australsku vladu, mogao bi početkom sljedećeg tjedna započeti s natjecanjem na prvom Grand Slam turniru sezone, Australian Openu.


Novakov pravni tim dobio je dokumente u 18.03 po australskom vremenu. Prema informacijama The Agea, Đokovićev slučaj vratio bi se sucu Saveznog okružnog suda Anthonyju Kellyju koji je na prvom ročištu poništio odluku o uskraćivanju vize najboljem tenisaču svijeta, no on bi ga mogao usmjeriti prema Saveznom sudu.


Međutim, moguć je i drugi scenarij. Tako bi Đoković mogao biti prisiljen napustiti Australiju u roku od svega par sati.


Prema članku Zakona o migracijama u skladu s kojim je ministar iskoristio svoje ovlasti za ukidanje vize, Đoković tri godine neće moći osigurati vizu za dolazak u Australiju, osim u uvjerljivim okolnostima koje su važne za interes Australije.


Đoković, branitelj naslova Australian Opena, uvršten je u ždrijeb u četvrtak kao prvi nositelj i trebao se sučeliti sa Srbinom Miomirom Kecmanovićem u svom uvodnom meču, vjerojatno u ponedjeljak ili utorak.


Saga je intenzivirala globalnu raspravu o pravima na izbor cjepiva, pokrenula je pitanja o neuspješnom postupanju s Đokovićevom vizom u Australiji i postala zahtjevno pitanje za premijera Scotta Morrisona dok vodi kampanju za ponovni izbor.


Teniska zvijezda, skeptik u pogledu cjepiva, potaknuo je bijes u Australiji kada je prošli tjedan objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba cijepiti protiv covida-19.


Australija je pretrpjela neke od najduljih karantena na svijetu, ima stopu cijepljenja od 90 posto među odraslima, a u zadnja dva tjedna širenje omikrona dovelo je do gotovo milijun slučajeva.


Po njegovu dolasku, dužnosnici australskih graničnih vlasti odlučili su da je njegovo izuzeće nevažeće i nekoliko dana je držan zajedno s tražiteljima azila u hotelu za imigracije.


Sud mu je u ponedjeljak dopustio da ostane uz obrazloženje da su dužnosnici bili “nerazumni” u načinu na koji su vodili razgovor s njime u sedmosatnom procesu usred noći.


Đokovićevoj stvari nije pomogla ni pogreška u njegovoj prijavi za ulazak, koju je pripisao svom agentu. Također je priznao da je trebao odgoditi intervju i fotografiranje za francuske novine 18. prosinca dok je bio zaražen covidom-19.


NOVO 08:12 Australska vlada u petak je ponovno poništila vizu Novaku Đokoviću, ustvrdivši da prvi tenisač svijeta, koji nije cijepljen protiv covida-19, može predstavljati prijetnju za zajednicu. Opširnije OVDJE