Alpe Adria prvenstvo

Slovencu Marku Jermanu motociklistička poslastica na grobničkoj stazi, izletanje Čeha Filla

Miroslav Krpan

Presudilo je 399 tisućinki prednosti Jermana na Ducatiju V4 R u ciljnoj liniji u odnosu na Austrijanca Gerolda Gesslbauera na Yamahi RGROBNIČKO POLJE Iako u posebnim uvjetima, nastup 77 motociklista iz deset europskih zemalja na Automotodromu Grobnik, protekao je uz izvrsne vožnje, ali i još jednoj kvalitetnoj i očekivano dobroj organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o. tijekom tradicionalne 76. motociklističke utrke Alpe Adria prvenstva (AAC).


Drugog natjecateljskog dana, slovenski internacionalac i nekadašnji apsolutni rekorder grobničke staze, Marko Jerman stigao je do pobjede u zajedničkoj utrci dviju najjačih klasa, Superbike i SStock 1000. Od samog starta žestoku borbu vodilo je pet vozača, među kojima i pobjednik utrke održane dan ranije, Čeh Michal Filla, koji je u pretposljednjem 13. krugu neočekivano izletio u šljunak zagrebačkog zavoja, srećom bez posljedica, digao se i dovezao do cilja uz krug zaostatka. Jerman je imao nesmiljenu konkurenciju. Karte su se miješale do samog cilja, ali presudilo je 399 tisućinki prednosti Jermana na Ducatiju V4 R u ciljnoj liniji u odnosu na Austrijanca Gerolda Gesslbauera na Yamahi R1, pobjednika prethodnog dana. U klasi Superbike osmi je bio Renato Novosel (MK Kvarner), dok je u SStock 1000 drugi bio Aldo Simonović (ŠK 1.HMK Zagreb) iza pobjednika Davida Božića (Srbija).U klasi AA SStock 600 Slovak Michal Bulik (Yamaha R6) još je jednim foto-finišem za samo 46 tisućinki sekunde bio brži od Čeha Jiri Mrkyvka, dok je trećim mjestom postolje osigurao Talijan Nicolo Trevisan, vozač našeg Matulji racinga.
JMladi as Ivan Višak (MK Križevci) nije dozvolio iznenađenja u utrci AA Cup 600, pobijedivši ispred Nicola Trevisana (Matulji racing) s 191, a Lorisa Majcana (ŠK 1. HMK Zagreb) s tek 878 tisućinki sekunde prednosti.
U klasi AA Cup 1000 dominantan je bio srpski motociklist David Božić (Yamaha R1), prošavši ciljem uz devet sekundi prednosti ispred Alda Simonovića (BMW S1000 RR), koji je upisao drugu pobjedu u hrvatskom prvenstvu ovog vikenda. Među hrvatskim vozačima bodovan je i Kup veterana HMS-a u kojem je slavio Vedran Močibob (MK Križevci) ispred dvojice vozača Kvarnera Marija Oreškog i Zorana Buterina.


Tisućinka sekunde odlučila je pobjednika utrke klase AA SSP 300. Drugi dan za redom bolji je bio Poljak Mateusz Hulewicz, ispred Čeha Filipa Fiegela na Yamahama R3. Pobjedom Karla Borka (Aprilia RS 125) prošla je domaća utrka 125 SP, koji je slavio ispred Davora Buntaka i Mirka Zidarića. U utrci državnog prvenstva SSP 300 drugu je pobjedu tijekom vikenda ostvario Niko Kordić ispred Davide Di Lenarda, obojice na motociklima KTM iz križevačkog kluba.