Doček za hrvatske boćare koji su se vratili sa SP-a

JUNACI IZ FRANCUSKE STIGLI U JADRANOVO Slavljenička noć koju su Karlo i društvo zaslužili

Denis Frančišković

EKIPA ZA PET - Hrvatska boćarska ekspedicija iz Francuske / Snimio Vedran KARUZA

EKIPA ZA PET - Hrvatska boćarska ekspedicija iz Francuske / Snimio Vedran KARUZA

Znao sam da sam u dobroj formi za klasične discipline, uz malo sreće i čiste glave očekivao sam da bi mogao do svjetskog zlata. I eto ispalo je sve najbolje - rekao je svjetski prvak Karlo Šaban



JADRANOVO – Topla rujanska pa natopoljena kišom i prorešetana olujom noć u Jadranovu. Ali ipak slavljenička. Nebo se smilovalo u dočeku. Domaći Jakovari i brojni ljubitelji boćanja uz baklje, rakete, pjesmu, harominku… dočekali su svoje junake iz Francuske, hrvatske boćare, koji su na netom završenom SP-u osvojili jedno zlato, tri srebra i pet bronci u tri različite dobne kategorije.

Foto galerija: Mladi hrvatski reprezentativci boćari stigli u Jadranovo Foto: Vedran Karuza




Pod izborničkom palicom Jakovara Vjekoslava Matetića i Riječanina Čedomira Vukelića nastupilo je pet igrača iz PGŽ-a, a odličjima su se okitili, u kategoriji do 23 godine Karlo Šaban, zlatni u pojedinačnom klasičnom, Luka Gašpar, srebrni u preciznom izbijanju, Karlo Šaban i Ivan Ćorić, brončani u disciplini par klasično i Luka Gašpar, brončani u brzinskom izbijanju.


Peršiću, Nadeniću i Blečiću važne funkcije


Za vrijeme SP-a održan je i kongres Svjetske boćarske federacije (F.I.B) na kojem se biralo vodstvo Svjetske organizacije za razdoblje od 2021. do 2025. godine. Tri hrvatska boćarska dužnosnika izabrani su na važne funkcije. Denis Peršić za dopredsjednika Svjetske boćarske federacije, Boris Nadenić za predsjednika Sportske komisije, a Dino Blečić za njenog člana.



 


Razdragano mnoštvo


U seniorskoj kategoriji Marino Miličević osvojio je broncu u brzinskom izbijanju, kao i Ria Vojković i Bruno Kraljić u mješovitoj štafeti. U onoj najmlađoj do 18 godina Filip Klarić bio je srebrni u preciznom izbijanju, kao i Lovro Šipek u pojedinačnom klasičnom, dok su Lovro Šipek i Filip Klarić uzeli broncu u štafetnom izbijanju.



Sve njih dočekalo je s oduševljenjem razdragano mnoštvo, rodbina, prijatelji, navijačka skupina Kiraca 1987… Leo Brnić, svjetski prvak koji igra u Italiji došao je stisnuti ruku junaku dočeka Karlu Šabanu, novom svjetskom prvaku, jednako kao Dean Klarić, Sanjin Linić… I ostali iz boćarskog sporta.


– Emocije se još nisu slegle, a i neće tako brzo. Još nisam potpuno svjestan ovog uspjeha. Ali doći će to s vremenom – ustvrdio je Karlo Šaban, domaći dečko i junak ove smotre, dvostruki svjetski prvak nakon juniorskog zlata iz Kine. – Znao sam da sam u dobroj formi za klasične discipline, uz malo sreće i čiste glave očekivao sam da bi mogao do svjetskog zlata. I eto ispalo je sve najbolje. Žao mi je malo zbog igre u parovima i samo bronce jer imali smo dobru prednost u polufinalu. Jedno loše bacanje nas je pokopalo. Još samo seniorski svjetski prvak? Pričekat ćemo malo, bit će vremena i za to, ha, ha… Brdo medalja? Nakon malo lošije 2019. kad su nas neki malo i popljuvali sad smo im vratili na pravi način.


Miličević: Dečki su vrhunski, od igre do atmosfere


Marino Miličević, znano ime riječkog, hrvatskog, ali i svjetskog boćanja, osvojio je seniorsku broncu u brzinskom izbijanju.
– Na kraju krajeva sam zadovoljan. Do polufinala sam igrao toplo-hladno, onda odigralo jednu dobru i lošiju seriju. Protiv svjetskog prvaka sam odigrao neriješeno u polufinalu te izgubio u pripetavanju. Bronca je tu, iskreno želio sam više, ali sve su to vrhunski igrači. Prvi put sam u ovom društvu, mladi dečki su vrhunski. Svaka im čast. Predobro je, nikad se nisam bolje osjećao u reprezentaciji kao sada. Sve je bilo vrhunski – rekao je Milićević.

 


Cijenjena novina


Uz Karla u središtu pozornosti bio je domaći čovik Vjeko Matetić. Izbornik obje mlade vrste, čovjek koji je odgojio generacije vrhunskih boćara u upisao ime Svetog Jakova na svjetsku boćarsku kartu.


– Ovo mi je najljepša i najlakša izjava koju ću dati za Novi list, moju cijenjenu novinu. Presretan sam, ovo je kruna moje karijere – kazao je Matetić.


– Svi su bili vrhunski, živjeli smo kao jedna obitelj. Ozračje je bilo za pamćenje, a sve je popraćeno sjajnim rezultatima. Malo mi je ipak žao jer bili smo blizu još zlatnim odličjima. Posebno se to odnosi na mix štafetu, Ria Vojković, jedna predivna cura s Komiže koja igra u Labinu i Bruno Kraljić koji je počeo u našem klubu, imali su najbolje rezultate u tri trke. Ali suci su ih oštetili. Nažalost i toga ima u boćarskom sportu. Očekivao sam i naslov u štefeti Šipek – Klarić koja je prije par dana srušila hrvatski rekord 53 baš u Jadranovu. Karlo? Šlag na kraju. Emotivno smo vezani, on mi je rođak. Lako mi ga je, a opet teško stavit u reprezentaciju jer me ne smije iznevjeriti. Pokazao je veličanstvenu igru u tvrdim utakmicama.
Čedo Vukelić bio je posebno emotivan.
– Hvala svima koji su nas dočekali. Ovi dečki su to zaslužili. Svi su bili izvanredni, plijenili ponašanjem i pristupom igri – zaključio je Vukelić.