Buzetski dani

Sigurnost prioritet kultne buzetske utrke sa 150 vozila, ali bez gledatelja

Miroslav Krpan

Gledatelji će se morati zadovoljiti čarima novih tehnologija, prijenosu na televiziji i elektroničkim sustavima - kazao je prvi čovjek Buzeta, gradonačelnik Siniša Žulić



BUZET  Tradiciju vrijedi poštovati. Gotovo 40 godina odvija se brdska autoutrka začeta 5. rujna 1982., a svake joj prethodi okupljanje organizatora s novinarima u kultnoj gostionici Most.


– U ova neobična vremena hrabrost je pripremiti i organizirati priredbu koju poznajemo kao veliku i značajnu, a sada u nešto skromnijem obimu. Zato svima koji su do sada ili će do kraja tjedna dati svoj obol nastavku tradicije i dostizanju jubileja sljedeće godine, osobno i u ime Grada zahvaljujem, a sudionicima puno uspjeha. Gledatelji će se morati zadovoljiti čarima novih tehnologija, prijenosu na televiziji i elektroničkim sustavima – kazao je prvi čovjek Buzeta, gradonačelnik Siniša Žulić.


Branko Bašić, dugovječni direktor utrke, iznio je zanimljivu konstataciju.




– Podsjeća me ovo na ratne godine kad niti dva dana pred utrku nismo znali hoće li će se održati ili ne. Nismo niti tada, nećemo niti sada pokleknuti. Ne odustajemo i zadovoljni smo s blizu 150 vozača u različitim kategorijama koji će pokazati najbolje što znaju na našoj stazi – rekao je Bašić, svojedobno vrhunski automobilist i jedan od prvih pobjednika Buzeta.


Valmer Brenko uputio je pak znakovitu poruku.


– Ovo je godina bez popratnih događanja, a mnoge smo obveze prilagodili nalozima Županijskog stožera. Stoga, naša je poruka da će svi vozači i pratnja iz Buzeta ove 2020. otići zdraviji nego li su došli – kaže Brenko, član Organizacijskog odbora.


Dio svojih obveza već je odradio dugogodišnji tajnik utrke Marinko Krbavčić.


– Utrka je bez gledatelja, ograničen je ulaz svih osoba uz administriranje na Mašimovoj škuji, dok će prometnica s priključcima, na dionici Most – Peničići biti zatvorena za javni promet u subotu od 12, a u nedjelju od 8 sati, oba dana do 18 sati – dodaje Krbavčić.


Dobrodošlicu sudionicima i njihovoj pratnji zaželjeli su Damir Rupena, predsjednik AK-a Buzet, organizator utrke, ujedno čelni čovjek Organizacijskog odbora, kao i Sanjin Paro, prvi operativac i zamjenik direktora utrke, »praznika automobilizma«.


 


Dvodnevni program, dva parka vozila i proglašenje

Ovogodišnji 39. Ina Buzetski dani 2020. odvijat će se kroz dvodnevni program u subotu 19. i nedjelju 20. rujna, bodujući se za PH, moderna i povijesna vozila te FIA CEZ Historic, Prvenstvo Srednjeeuropske zone te za povijesna vozila. Vozači će biti smješteni u dva parka, Mašimova škuja i Vodovod, dok će legendarni Cimos biti namijenjen drugim potrebama utrke, posebno po okončanju druge bodovne vožnje gdje će se spustiti sva vozila, a potom na osnovu neslužbenih rezultata proglasiti i nagraditi najuspješniji na samom startnom prostoru legendarnog Mosta.