U staroj formi

Sara Kolak se vratila u velikom stilu i poslala jasnu poruku

Sara Kolak

Sara Kolak

U četvrtak se opet vratila. I poslala jasnu poruku. Opet je ona stara Sara. Kojoj ništa nije darovano, koja je prošla težak put da bi njezino koplje opet daleko letjeloRIJEKA Bolji rođendanski dar nije mogla poželjeti. Prvo natjecanje nakon pauze duge 660 dana zbog ozljede lakta, koju je zaradila na Svjetskom prvenstvu u Londonu na kojem je imala velike planove, ispunjena norma za Svjetsko prvenstvo u Dohi, što je na rasporedu od 28. rujna do 6. listopada, kao i norma za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Prva dva cilja su ostvarena. I što je još važnije, ništa je ne boli, što je itekako dobar nagovještaj za ono što dolazi.


Sara Kolak se vratila. U velikom stilu, pobjedom na mitingu Zlatna sprinterica u Ostravi hicem od 64,45 metara konkurenciji je poslala jasnu poruku da opet želi biti na vrhu. Osmim najboljim rezultatom ove sezone na svijetu i devetim rezultatom karijere normu za Dohu premašila je za 2,95 metara, a normu za Tokio za 45 centimetara i još jednom potvrdila da se mukotrpan rad tijekom posljednje teške dvije godine itekako isplatio.


Rio


Znala je to i krajem veljače 2016. godine kada je nakon 15-tomjesečne pauze zbog ozljede ramena na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Ptuju postala prva Hrvatica koplje koje je letjelo preko 60 metara. Hicem od 60,24 metra za 2,43 metra popravila je svoj državni rekord iz Rietija 2013. godine i za 2,74 metra premašila normu za Europsko prvenstvo u Amsterdamu. Samo osam dana kasnije na Zimskom bacačkom prvenstvu u Splitu opet je popravila svoj državni rekord i hicem od 62,75 metara za 75 centimetara prebacila normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.
A onda je stigao srpanj i prvo pravo veliko seniorsko natjecanje. Europsko prvenstvo u Amsterdamu na kojem je koplje bacila 63,50 metara, treći put u istoj sezoni popravila državni rekord i osvojila brončanu medalju. Trener Andrej Hajnšek nadjenuo joj je nadimak kinder surprise. Jer je malo tko imao tako velika očekivanja od tada 21-godišnje Ludbrežanke koja je sa 17 godina stigla u riječki Kvarner da bi ostvarila svoje snove. Još uvijek najljepši san dosanjala je 19. kolovoza 2016. godine osvojivši s dalekih 66,18 metara olimpijsko zlato u Rio de Janeiru.


Sretan rođendan


Sara Kolak nakon Rija definitivno više nije kinder surprise, već djevojka o kojoj protivnice itekako dobro moraju voditi računa na svakom natjecanju. Dokazala je to i godinu dana kasnije na mitingu Dijamantne lige u Laussanei na kojem je koplje bacila do osmog rezultata svih vremena od 68,43 metra. Uslijedio je potom London i ozljeda lakta koja joj je poremetila planove…


U četvrtak se opet vratila. I poslala jasnu poruku. Opet je ona stara Sara. Kojoj ništa nije darovano, koja je prošla težak put da bi njezino koplje opet daleko letjelo. Djevojka koja je, baš poput njezinog omiljenog filmskog lika, 31-godišnje konobarice Maggie Fitzgerald u Djevojci za milijun dolara, još jednom sve riskirala da bi ostvarila svoj san. I uspjela je. Zato, sretan rođendan, Saro, samo i dalje sanjaj. Jer snovi se ostvaruju…