SP u atletici

Sara Kolak 11. rezultatom u kvalifikacijama ušla u finale bacanja koplja na SP-u u Dohi

Sara Kolak/Foto Arhiva NL

Sara Kolak/Foto Arhiva NLRIJEKA Sara Kolak, olimpijska pobjednica Kvarnera, plasirala se u finale bacanja koplja na Svjetskom prvenstvu u Dohi hicem od 60,99 metara iz treće serije kojim je zauzela 11. mjesto među 12 finalistica. Sarin je hitac 2,51 metara kraći od kvalifikacijske norme od 63,50 metara koja je značila direktan plasman u finale.


Atletičarka Kvarnera bacala je u prvoj kvalifikacijskoj skupini u kojoj niti jedna od 16 kopljašica nije prebacila kvalifikacijsku normu i zauzela je šesto mjesto, što je značilo da za plasman u finale mora čekati rasplet druge kvalifikacijske skupine u kojoj su tek dvije od 15 bacačica prebacile normu. Prva je tako finale osigurala Njemica Christin Hussong, koplje koje je odmah u prvom pokušaju letjelo do 65,29 metara, potom je normu premašila i Kineskinja Lyu Huihui koja je sa 67,27 metara imala najbolji rezultat u kvalifikacijama.


Sara Kolak natjecanje je otvorila hicem od 60,03 metra, potom je namjerno prestupila, a onda u trećoj seriji bacila 60,99 metara.
Finale bacanja koplja na rasporedu je sutra od 20.20 sati.