Kraljica Europe

Sandra Perković o rekordnom šestom europskom zlatu: Znala sam za što sam spremna!

Ivana Vaupotić

Sandra Perković / Foto Reuters

Sandra Perković / Foto Reuters

Najbolja hrvatska atletičarka na Europskom prvenstvu u Munchenu još jednom ispisala povijest



Prije četiri godine na Europskom prvenstvu u Berlinu postala je prva atletičarka u povijesti koja se može pohvaliti s pet zlata u nekoj od pojedinačnih disciplina, večeras je u Münchenu, u svojem 15. finalu na velikim natjecanjima, otišla korak dalje, još jednom ispisala povijest i osvojila šesto uzastopno europsko zlato u bacanju diska.


Trinaesto odličje s velikih natjecanja. A tko drugi nego Sandra Perković.





Najbolja hrvatska atletičarka u pravoj je drami stigla do svoje šeste titule prvakinje Staroga kontinenta, u petoj seriji disk je bacila do svojeg trećeg rezultata sezone od 67,95 metara i šokirala Njemicu Kristin Pudenz, koja je dotad bila u vodstvu (66,93).


Osvajačica olimpijskog srebra iz Tokija 2021. godine odmah je odgovorila hicem od 67,87 metara, kojim je za 77 centimetara nadmašila svoj niti dva mjeseca star osobni rekord s nacionalnog prvenstva u Berlinu.



No, dalje jednostavno nije mogla. Broncu je osvojila njezina sunarodnjakinja Claudine Vita sa svojim najboljim rezultatom sezone od 65,20 metara.


Druga hrvatska predstavnica, Marija Tolj, u svojem je drugom finalu na velikim natjecanjima zauzela šesto mjesto sa 63,37 metara.


Nakon treće serije bila je na osmoj poziciji sa 57,57 metara, onda je u petoj seriji bacila svoj najbolji hitac u Münchenu i skočila za dvije pozicije.



– Što reći nego da sam sretna, ponovila se povijest, prije četiri godine u Berlinu borila sam se protiv Njemica Müller i Craft, sada protiv Pudenz i Vite – rekla je Sandra Perković.


– Cure su odlično bacale, malo su me namučile, ali znala sam za što sam spremna i da mogu do zlata. Žao mi je što sam im morala upropastiti zabavu.



Bila je to večer najbolje hrvatske atletičarke i kraljice diska, koja niti ovoga puta u finalu Europskoga prvenstva nije mogla bez drame.


Natjecanje je otvorila prijestupom, potom je u drugoj seriji spravu bacila 65,77 metara i nakratko zasjela na vodeću poziciju, koju je Pudenz vrlo brzo vratila hicem od 66,93 metra.



Vodila se tada borba za treće mjesto, koje je kaparirala Vita i sa 65,20 metara gurnula Nizozemku Jorinde van Klinken na četvrto mjesto, a Sandra Perković nastavila je neuspješan niz u iduće dvije serije.


Bilo je sad ili nikad, najbolja hrvatska atletičarka teško da bi se zadovoljila srebrom, u petoj je seriji disk lansirala do pobjedničkih 67,95 metara i Pudenz poslala jasnu poruku da je zlato njezino.



Šesto po redu. Njemica je u šestom pokušaju disk bacila 63,68 metara. Slavlje je moglo početi. Krenule su suze radosnice, odlazak po zastavu kod trenera i životnog partnera Edisa Elkasevića i onaj toliko dragi počasni krug.


Barcelona 2010., Helsinki 2012., Zürich 2014., Amsterdam 2016., Berlin 2018. i München 2022. godine. Dame i gospodo, Sandra Perković. Kraljica diska.