Šahovski turnir

Ruskinji Dordžijevoj Cvijet Mediterana, Karpov odigrao simultanku na Zametu

Zlatko Horvat

Nikola Ivaniš i Milan Radović u "klinču" s Karpovim/Foto R. BRMALJ

Nikola Ivaniš i Milan Radović u "klinču" s Karpovim/Foto R. BRMALJ



RIJEKA Ruskinja Dinara Dordžijeva pobjednica je jubilarnog, 20. Međunarodnog šahovskog turnira Cvijet Mediterana u Rijeci. U posljednjem kolu Dordžijeva je remizirala s Ukrajinkom Evgenijom Doluhanovom, a pravu joj je uslugu napravila velemajstorica Mirjana Medić, koja je u lijepo vođenom napadu svladala njezinu najopasniju suparnicu Slovenku Lauru Unuk. Dordžijeva je iz ruku šahovske legende i sunarodnjaka Anatolija Karpova, na Korzu, primila pobjednički trofej. Dordžijeva prezadovoljna napušta Rijeku. Osim prvog mjesta, osigurala je i treći bal za velemajstorsku titulu.


– Uspjela sam osvojiti taj posljednji bal i sada postajem velemajstorica. Zato se tako dobro osjećam. To je bio moj cilj i uspjela sam ga ostvariti – kaže Dinara Doržijeva, koja je prvi put došla u Hrvatsku. – Došla sam zrakoplovom do Zagreba, a zatim su nas prebacili do Rijeke. Lijepo je bilo proteklih dana. Dominirao je šah, ali bili smo do Trsatske gradine, otkuda je zaista prekrasan pogled na grad. Odnosim lijepe uspomene, a nadam se da ću doći i dogodine.


Karpov je uručio trofeje Slovenki Lauri Unuk za drugo, te Jekaterini Smirnovoj za treće mjesto. Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović svim je sudionicama turnira uručio cvijeće, a pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić prigodne darove. Direktor turnira Ivan Mandekić nije mogao poželjeti ljepši završetak jubilarnog 20. izdanja turnira, koji su glasom i glazbom uljepšali članovi klape Tramuntana.




– Uspjeli smo u nakani, doveli smo jednog od najvećih šahista svih vremena. Dovoljno je reći da su ljubitelji šaha, koji su se zatekli u šahovskog domu na Brajdi gotovo onesvijestili od čuda kada su vidjeli Karpova – rekao je Ivan Mandekić.


Na Korzu je odigran i dio šahovske partije u kojem je prvi potez povukao nekadašnji svjetski prvak. Puno više posla Karpov je imao u centru Zamet, gdje je odigrao simultanku protiv 20 suparnika. Među njima bili su nekadašnji nogometaš Rijeke Milan Radović, dogradonačelnik dr. Nikola Ivaniš, Dalibor Matanić, te cijela plejada mladih šahista.


– Bilo je lakše zabijati golove nego igrati protiv Karpova – priznao je Milan Radović.


Sedmogodišnji Erik Golubović, član Rijeke, uspio je remizirati sa šahovskim velikanom. Dokaz da jabuka ne pada daleko od stabla. Erikov otac Boris je međunarodni majstor… Remizirao je i 14-godišnji Andrija Čubrić, još jedan mladi član Rijeke. Karpov je tako ostvario 18 pobjeda uz dva remija.


– Ovaj remi je veliki rezultat za Erika i Andriju, takav trenutak može puno značiti u njihovu razvoju. Ujedno je to i veliki znak za budućnost – kaže Ivan Mandekić, ujedno i predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a.