Skupo plaćena glupost

Ruski gimnastičar zbog isticanja simbola ruske invazije na Ukrajinu ostao bez svjetske medalje i zaradio jednogodišnju suspenziju

Portal Novilist.hr

Ivan Kuljak

Ivan Kuljak

Ivan Kuljak je na posljednjem SP-u na pobjedničko postolje izašao s istaknutim slovom Z na prsima



RIJEKA Međunarodna gimnastičarska federacija prema očekivanjima nije imala previše razumijevanja za ruskog gimnastičara Ivana Kuljaka, koji je na dodjeli medalja na SP-u u Dohi, izašao u sportskoj opremi s naljepljenim slovom Z na prsima. Isticanje  jednog od simbola ruske invazije na Ukrajinu stajat će 20-godišnjeg Rusa jednogodišnje zabrane bavljenja sportom i nekoliko tisuća franaka. Osim toga ostavljena je mogućnost produžetka suspenzije na dodatnih šest mjeseci, a povrh svega morat će vratiti brončanu medalu osvojenu u Dohi.


– Ne žalim zbog tog postupka. Da dobijem drugu priliku za učiniti takvo što, odmah bi to ponovio. Vidio sam da je to na vojnoj opremi i saznao što taj znak predstavlja. Ispostavlja se da se radi o simbolu pobjede i mira, a ja sam uvijek htio pokazati svoje stavove. Kao sportaš, uvijek ću se boriti za pobjedu i igrati za mir – rekao je Kuljak prije nekoliko mjeseci, odnosno kada se suočio s najavom da će biti kažnjen.


Inače, otegotna okolnost bila je i ta što je zlatno u istoj disciplini osvojio Ukrajinac Ilija Kovtun pa je jasno na koga je Kuljak “ciljao” ovim nesportskim činom. Kuljak imao pravo na žalbu, a važno je istaknuti kako su odgovornosti oslobođeni njegovi treneri i voditelji ruske delegacije što jasno sugerira da se gimnastičar na ovaj čin odlučio u osobnoj režiji.