Dopiška afera

Ruska srednjoprugašica Savina suspendirana 12 godina zbog dopinga

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Ruski sport je zahvatio niz suspenzija zadnjih nekoliko godina nakon što je međunarodna istraga utvrdila da se u atletici i drugim sportovima provodilo opsežno dopingiranje uz državni pristanak.MOSKVA – Ruska srednjoprugašica Kseniya Savina suspendirana je na 12 godina zbog dopinga, objavio je u srijedu Ruski atletski savez.


Njen trener i suprug Alexei Savin suspendiran je na četiri godine zbog kršenja antidopinških pravila, dodaje Savez.


Jedinica za integritet atletike (AIU), koji nadzire anti-dopinška pitanja u atletici, prošli je mjesec da su njih dvoje optuženi za “urotu i suučesništvo” u kršenju antidopinških pravila.
Ruski sport je zahvatio niz suspenzija zadnjih nekoliko godina nakon što je međunarodna istraga utvrdila da se u atletici i drugim sportovima provodilo opsežno dopingiranje uz državni pristanak.


Ruska antidopinška agencija RUSADA i Ruski atletski savez suspendirani su 2015. godine poslije objavljivanja izvješća Svjetske antidopinške agencije (WADA) o sustavnom dopingiranju među ruskim atletičarima. To znači da se ruski atletičari ne mogu natjecati na međunarodnim natjecanjima, RUSADA-i je dopušten rad prošle godine, ali Ruski atletski savez je i dalje suspendiran.


AIU je u listopadu prošle godine pokrenuo istragu kada je otkriveno da je Savina koristila ukrajinsku putovnicu svoje prijateljice Galine Syshko kako bi mogla putovati na 11 različitih natjecanja u tri godine, uključujući mitinge u Belgiji i Nizozemskoj.


Savina je bila privremeno suspendirana jer je u njenom uzorku otkriveno prisustvo zabranjene tvri EPO (eritropoetina) koji regulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.