Sankcije

Rusi optužili čelnika MOO-a za kršenje olimpijskih načela, traže da se njihovi sportaši vrate natjecanjima

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ruski ministar sporta rekao je da sudjelovanje na Olimpijskim igrama ne bi trebalo zahtijevati od sportaša da postanu izdajice



MOSKVA Rusija je u subotu optužila čelnika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za kršenje olimpijskih načela sugerirajući da bi njezinim sportašima moglo biti dopušteno da se vrate na natjecanje pod uvjetom da se javno izjasne protiv invazije na Ukrajinu.


Odgovarajući na ideju predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, ruski ministar sporta rekao je da sudjelovanje na Olimpijskim igrama ne bi trebalo zahtijevati od sportaša da postanu izdajice.


Ruske novinske agencije citirale su ministra sporta Olega Maticina koji je rekao:




“Glavna zadaća međunarodnog olimpijskog pokreta je omogućiti sportašima jednak pristup sudjelovanju na Olimpijskim igrama, bez obzira na njihove stavove i vjeru, tradiciju i državljanstvo. Bachova najnovija izjava protivna je olimpijskim načelima”.


Maticin je rekao da će Rusija nastaviti razgovarati s MOO-om i nada se da će promijeniti svoje stajalište.


Čelnik Ruskog hrvačkog saveza, Mihail Mamiašvili rekao je za novinsku agenciju RIA da Olimpijske igre “nemaju načelno stajalište da netko mora biti izdajica domovine”.


“Što znače ove Bachove riječi? Da sada moramo osuditi naš narod, našeg predsjednika, našu zemlju? Koje je značenje njegovih riječi? Kakav je to izbor?”, kazao je Mamiašvili.


MOO je izdao smjernice sportskim upravnim tijelima u veljači da uklone s natjecanja sportaše iz Rusije i Bjelorusije zbog invazije na Ukrajinu 24. veljače.