Pretumbacije

Rusi i Bjelorusi se mogu natjecati, ali ne mogu sudjelovati na otvaranju OI

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Sportaši iz ovih zemalja koji se kvalificiraju za Igre natjecat će se kao neovisni sportaši bez svojih zastava i himni nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine



LAUSANNE Rusi i Bjelorusi neće sudjelovati u paradi sportaša na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. u srpnju, priopćio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO).


Sportaši iz ovih zemalja koji se kvalificiraju za Igre natjecat će se kao neovisni sportaši bez svojih zastava i himni nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.


Budući da sudjeluju “individualno” kao neovisni sportaši (AIN) u natjecanju, neće se pridružiti mimohodu nacionalnih timova, ali “imat će priliku doživjeti događaj”, istaknuo je bez dodatnih detalja James Macleod, direktor Olimpijske solidarnosti unutar MOO-a.




MOO se tako pridružuje odluci koju je početkom ožujka donio Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) za ceremoniju otvaranja Paraolimpijskih igara, 28. kolovoza.


Izvršna komisija tijela usvojila je u utorak zastavu posvećenu Rusima i Bjelorusima pod neutralnom zastavom, sa slovima “AIN” na zelenoj pozadini, kao i kratkom himnom bez riječi, koja će se svirati u slučaju njihove pobjede na OI.


Bez svojih nacionalnih boja, sportaša iz dviju zemalja također bi trebalo biti malo – samo 12 Rusa i sedam Bjelorusa do sada se kvalificiralo za Olimpijske igre 2024., objasnio je James Macleod. Stručnjaci olimpijskog tijela predviđaju, “prema najvjerojatnijem scenariju”, da će na Igrama biti ukupno 36 Rusa i 22 Bjelorusa, a da će ih maksimalno biti 55, odnosno 28.


Nakon što se kvalificiraju, također će morati proći prepreku “ispitne komisije” koju je uspostavio MOO da potvrdi njihovu podobnost – što posebno zahtijeva da nisu aktivno podržavali rusku invaziju na Ukrajinu.


Odluka o ceremoniji zatvaranja, koja tradicionalno okuplja sportaše, a ne izaslanstva s manje strogim protokolom, “donijet će se naknadno”, dodao je James Macleod.