Nepromišljene odluke

Rijeka sport uveo Covid potvrde za riječke sportaše iako su Stožer i Ministarstvo odlučili da to nije obvezno!

Ivan Volarić

Na zametsko košarkaško igralište od danas stariji od 16 godina ne mogu bez Covid potvrde/Foto Arhiva NL

Na zametsko košarkaško igralište od danas stariji od 16 godina ne mogu bez Covid potvrde/Foto Arhiva NL

Kako kadetu ili junioru  VK Primorja, KK Kvanera 2010, RK Zameta ili MOK Rijeke objasniti da iako je potpuno zdrav ne smije trenirati jer nema odgovarajuću propusnicu, ali zato ta ista mlada osoba može slobodno provesti cijelu večer za šankom ugostiteljskih prostora u sklopu tih istih objekata u vlasništvu grada Rijeke?



RIJEKA Riječka gradska tvrtka koja skrbi o većini kapitalnih objekta namijenjenih sportu i rekreaciji u gradu objavila je sljedeću obavijest na svojim stranicama:


“U skladu s donesenom odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o uvođenju COVID potvrda za zaposlenike i posjetitelje prilikom ulaska u prostore kojima su osnivači i vlasnici jedinice lokalne samouprave, obavještavamo Vas da će od 16. studenoga 2021. godine za ulazak u prostore objekata kojima upravlja Rijeka sport za sve zaposlenike, korisnike, uključujući i članove klubova starije od 16 godina biti potrebno predočenje valjane EU digitalne COVID potvrde.”


U praksi ova odluka tvrtke Rijeka sporta (koja je zapravo slijepo i bezosjećajno, činovnički okrutno provođenje onoga što je naložio Stožer CZ RH) znači da se s današnjim danom na brojnim gradskim igralištima/bazenimna/borilištima uvodi “lockdown”, odnosno izravno se paralizira dnevni rad, treninzi i utakmice velike većine gradskih klubova. Budući da su korisnici sportskih objekata uglavnom populacija do ranih dvadesetih godina, dakle osim djece do 16 godina, tinejdžeri ili tek nešto stariji, koji u visokom postotku nisu cijepljenji ili su preboljeli koronu u hodu bez većih simptoma, pa samim time ne ispunjavaju uvjet za dobivanje Covid potvrde, ovom odlukom im je izravno uskraćeno pravo na organizirano bavljenje sportom u gradu Rijeci kao jednim od najjačih alata za jačanje imunosnog sustava, glavnog oružja u borbi protiv svake bolesti.


Pojašnjenje odluke



  Nakon što je u sportskim klubovima i udrugama bilo različitih tumačenja Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja u slučaju održavanja sportskih treninga i natjecanja, iz Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite RH donijeli su tumačenje navedene Odluke.


“Odredbe točaka I. i V. Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova ne odnose se na sportaše, trenere i drugo osoblje koje sudjeluje u sportskim treninzima i natjecanjima koji se organiziraju u sportskim objektima kojima upravljaju ustanove ili trgovačka društva čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave imaju većinski dio,” pojasnili su iz Uprave za sport Ministarstva  turizma i sporta. (HINA)


U prijevodu ovo pojašnjenje znači da je riječka gradska tvrtka Rijeka sport požurila i donijela odluku koja nije u skladu s preporukama Stožera i Ministarstva!

Ova odluka otvara brojna pitanja bez pravih odgovora, ali i niz drugih problema koji sigurno neće pomoći borbi protiv pandemije, a za riječki sport i mlade ljude ovoga grada imat će vrlo teške posljedice. Prije svega odluka je donešena doslovce preko noći što znači da klubovima/sportašima/rekreativcima nije ostavljeno određeno vrijeme za adekvatnu reakciju. Budući da je suludo tjerati ionako financijski osiromašene riječke klubove, pa i roditelje, na troškove testiranja svakih nekoliko dana to bi značilo da je cijepljene jedino riješenje (iako je riječ uglavnom o populaciji koja se prilično dobro nosi s virusom), a to u praksi znači da niti jedan novocijepljeni sportaš neće moći na trening/utakmicu u idućih 22 dana koliko najmanje treba proteći od dobivanja prve doze cijepiva.


Osim toga sama odluka je vrlo teško provediva u praksi iz tehničkih razloga. Tko će i kako kontrolirati da li na zametskom otvorenom malonogometnom ili košarkaškom igralištu, kojega svakodnevno koriste brojni rekreativci, mahom mladi ljudi, iz obližnjih zgrada, svi imaju Covid potvrde? Osim toga kako kadetu ili junioru  VK Primorja, NK Orijenta 1919, NK Lokomotive, KK Kvanera 2010, RK Zameta, MOK Rijeke ili nekog drugog kluba objasniti da iako je potpuno zdrav ne smije trenirati jer nema odgovarajuću propusnicu, ali zato ta ista mlada osoba može slobodno provesti cijeli dan u obližnjem parku u vlasništvu grada Rijeke ili što je još gore cijelu večer može stajati za šankom ugostiteljskih prostora u sklopu tih istih sportskih objekata u vlasništvu grada Rijeke?


Kakvu poruku se time šalje mladim ljudima i sportašima? Uostalom, dio lokalnih samouprava sasvim sigurno neće djelovati tako strogo prema sportu i sportašima pa se onda postavlja pitanje zašto nogometaš  Naprijeda, Halubjana ili Grobničana može uredno upražnjavati sportske aktivnosti bez Covid potvrde, a onaj Orijenta 1919, Lokomotive ili nekog drugog kluba to neće moći činiti.


Ova odluka predstavlja i udar na sam sustav sporta – nacionalni/regionalni/županijski. Riječki klubovi teško će u idućim tjednima moći sastaviti ekipe/momčadi za nastupe u svojim ligama, na koncu koji sportaš može biti konkurentan bez treninga. Povrh svega nejasno je kako se misli kontrolirati gostujuće ekipe i suce, također korisnike tih istih prostora, koje niti jedan propis matične sportske organizacije na obvezuje na posjedovanje Covid potvrde. Znači li ovo da će riječki klubovi gubiti utakmice bez borbe jer neće moći organizirati svoju domaću utakmicu? Uostalom, ako je Rijeka sport odlučila ovako bezosjećano provesti mjeru Stožera znači li to da će i druga gradska društva krenuti tim putem pa će vrlo brzo Covid potvrda postat obvezna u svim prostorima, pokretninama i nekretninama, kojima je vlasnik i osnivač grad Rijeka.


Primjerice, svaki autobus Autotroleja je sigurno puno pogodniji prostor za širenja virusa od primjerice nogometnog igrališta na Kantridi, ali i svaki komercijalni prostor (igraonica…) kojega je grad Rijeka ustupio/iznajmio na korištenje privatnoj tvrtki. Budući da se iz Rijeka sporta/Odjela za sport/Riječkog sportskog saveza nerijetko hvale stavkom u proračunu za sport, koja na neki teško dokučiv način iskazuje velike sredstva koja grad troši na treninge klubove, ispada da su sportski klubovi na svojevrstan način zakupci tih gradskih prostora. Znači li to onda da se ovom odlukom osim mladih sportaša diskriminira i sportske klubove u odnosu na udruge iz drugih društvenih djelatnosti pod kapom grada (kultura, tehnička kultura…). ali i sve ostale zakupce gradskih prostora koji u njima vrše određenu djelatnost ili prodaje hranu, piće, robu? Da, to znači baš to – rijetko viđenu diskriminaciju mladog riječkog sportaša i  sportašice, riječkoga sporta u cjelini, koji posljednjih godina i bez zahtjevne epidemiološke situacije živi najteža vremena od osamostaljenja zahvaljujući dvojbenoj sportskoj politici i nabujaloj sportskoj administraciji (Riječki sportski savez, Rijeka sport, Odjel za sport…), koja se prometnula u dugogodišnje utočište posrnulih partijskih kadrova bez ikakve vizije i ideje.