Jubilej

Riječki VK Jadran proslavio 100 godina veslanja utkanog u povijest i ljude grada na Rječini

Valentina Prokić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Veslački kolektiv predstavio je monografiju u povodu sto godina postojanja



Veslački klub Jadran prigodnom je svečanošću u HKD-u na Sušaku, pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, obilježio sto godina postojanja kluba i promovirao klupsku monografiju znakovitog imena “Prvih sto” autorskog dvojca Marijana Papa i Livia Smilovića te urednice Vande Radetić Tomić.



HKD je možda bio i premali za sve one koji htjeli uveličati ovu proslavu i čestitati Jadranašima njihov veliki rođendan. Nakon himne u izvedbi klape Luka i himne Jadrana koju je otpjevao Viktor Jajaš prisutne je pozdravio Hrvoje Vukić, predsjednik VK Jadrana.


Najljepše stvari u životu doživio u Jadranu




– Najljepše stvari koje sam doživio u životu, a nemam malo godina zbile su se u Jadranu. Odgovornost je i čast pričati o sto godina kluba.


Još uvijek se sjećam trenutka kada sam prvi puta vidio osmerac na vodi ispred plaže Sablićevo, bilo je to 1982. i nikad u životu nisam vidio ljepšu sportsku sliku.



Veslanje mi je promijenilo život i istina je da veslanje otkriva karakter osobe. Hvala svima koji su pomagali i pomažu naš klub, svima koji su ugradili dio svojih života u njega, u rezultate i sportašima čija su leđa najviše propatila da bi medalje stigle u klub – rekao je Vukić.



Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika RH Željko Jovanović, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan PGŽ Zlatko Komadina te gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


– Prenosim čestitke predsjednika Milanovića koji je bez razmišljanja prihvatio pokroviteljstvo jer je sam prepoznao značenje Jadrana za Rijeku, Županiju i Hrvatsku.


Nema segmenta u našem društvu gdje nema nekoga poniklog u Jadranu. Hvala Jadranu što je pridonio rastu Rijeke, PGŽ-a, a time i rastu cijele Hrvatske.


Svima sretna 2023. godina prva od Jadranovih drugih sto godina – rekao je predsjednikov izaslanik Željko Jovanović.


Emocije koje se rijetko viđaju


Čestitke i riječi hvale nije štedio ni ministar Oleg Butković.



– Ova dvorana je prepuna topline i emocija što se rijetko viđa i čestitam Jadranu na tome. Obilježili ste povijest Rijeke i dali veliki doprinos te budite ponosni na sve što ste napravili i na sve ljude koji su prošli kroz klub.


Vlada RH će uvijek pomoći i Rijeci i PGŽ što nikad nije i neće biti upitno – poručio je ministar Butković.



Monografija “Prvih sto” ima gotovo 300 stranica te sadrži kronološki pregled razvoja kluba kroz povijest, sa svim rezultatima, ključnim događajima, ljudima koji su bili uključeni u rad i razvoj.



Rezultat je opsežnog istraživačkog rada Papa i Smilovića, a više od 40 ljudi je “rudarilo” na knjizi zajedno s autorima, prenijela je urednica Vanda Radetić-Tomić.


Svečanost je zatvorio pjesmom Danijel Beni, a ugodno druženje i evociranje uspomena nastavljeno je i nakon svečanosti.


Zaslužnima uručena posebna priznanja


Posebna priznanja uručena su živućim bivšim predsjednicima kluba, a to su: Zlatko Pasarić, Ivan Marenčić, Ante Simonić, Borislav Perožić, Ervin Radetić, Dario Vukić, Đuro Ljubić, Livio Smilović, Ivo Zrilić, Andrej Smilović, Hrvoje Vukić.



Priznanja su primili i najstariji zaslužni članovi kluba Zlatko Pasarić i Aleksandra Frković te najuspješniji veslači: Frane Kazija, Ratko Skočilić, Žarko Bonifačić, posthumno Boris Tucić mlađi u čije ime je primila supruga Jasna Tucić, Mladen Kostić i Mirko Prodan, Stanko Miloš, Milan Butorac, Siniša Rutešić, Vedran Karlović, Marino Srdoč, Momir Podnar, Damir Perić, Marin Perinić, Aljoša Bratuša, Marko Čekada, Hana Bratić, Marin Bogdan i Danijel Plišić.