Izazov poznatog ronioca na dah

Riječki sportaš Vitomir Maričić želi srušiti Guinnessov rekord: Pokušat će oboriti najduži podvodni hod

Danijela Bauk

Riječki sportaš, poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina - Vitomir Maričić / Foto VLADIMIR ŠOIĆ

Riječki sportaš, poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina - Vitomir Maričić / Foto VLADIMIR ŠOIĆ

Rekord ćemo pokušati oboriti 9. travnja u disciplini najdužeg podvodnog hoda, prema Guinness asocijaciji. Sastoji se u tome da ronilac opterećen proizvoljnom količinom olova prohoda ispod vode držeći dah što veću udaljenost, kazao je MaričićRIJEKA  Riječki sportaš, poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina, Vitomir Maričić najavio je obaranje Guinnessovog rekorda u kategoriji Najduži podvodni hod. Domaćin događaja bit će Thalasotherapia Opatija u čijim će se prostorima Thalasso wellness centra Vitomir Maričić odvažiti na postavljanje rekorda.


– Rekord ćemo pokušati oboriti 9. travnja u disciplini najdužeg podvodnog hoda, prema Guinness asocijaciji. Sastoji se u tome da ronilac opterećen proizvoljnom količinom olova prohoda ispod vode držeći dah što veću udaljenost. Dosadašnji muški rekord iznosi 79,9 metara, a postavio ga je jedan od turskih reprezentativaca upravo u Turskoj. Thalasotherapia u Opatiji ima idealan bazen za takav pothvat, na kojem ćemo organizirati i pripreme koje će se sastojati od niza specifičnih hipoksijskih i hiperkapnijskih režima te situacijskih podvodnih šetnji, a u svom vremenu priprema, tim će pratiti ključne tjelesne parametre vezane uz krv, srce i mišiće, te ih unaprijeđivati najmodernijim modelima treninga, ali isto tako i analizirati nesvakidašnja stanja u kojima se nalazi organizam ronioca, otkriva Vitomir Maričić.


Vitomir Maričić najavio je obaranje Guinnessovog rekorda u kategoriji Najduži podvodni hod


Vitomir Maričić najavio je obaranje Guinnessovog rekorda u kategoriji Najduži podvodni hodModerna tehnologija
Zanimljivo će biti pratiti parametre krvi, saturacije, mliječne kiseline, primitka kisika prije početka priprema, za vrijeme treninga i neposredno nakon rekorda, a moguće i u samom obaranju, što je moguće izvesti zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji kojom raspolaže ova ustanova u kojoj će se obaranje rekorda održati u travnju iduće godine.


– S Thalasotherapiom sam surađivao ranijih godina upravo na nekim od najzahtjevnijih ekspedicija vezanih uz Guinness rekorde u ronjenju na dah, prilikom kojih smo Lidija Lijić i ja napadali rekorde u zaronima ispod leda te zaronima na ekstremnim nadmorskim visinama u gorju Himalaja. S obzirom da je uvijek suradnja bila pozitivna i da smo ostvarili ciljeve koje smo zacrtali, vjerujem da će i iduće godine biti još jedna prilika da se upišemo u knjige rekorda. Osjećam se ponosno i privilegirano što sam upravo ja odabran za ambasadora ovakve ustanove kroz koju zaista prolazi velik broj vrhunskih sportaša i vjerujem da zajedno možemo pomaknuti granice još dalje i još kvalitetnije, te iz tog procesa možemo naučiti, kazao je Maričić.


Maričić u Thalasotherapiji Opatija


Maričić u Thalasotherapiji OpatijaLiječnička odgovornost


Na njega će pomno paziti doktor Viktor Peršić.


– Za sportaša vrhunskog statusa ekonomski ulog može biti visok, pa je i medicinska odluka o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti da se bavi takvom sportskom aktivnošću utoliko teža, a liječnička odgovornost utoliko veća. Sasvim je sigurno da je društvena uloga vrhunskog sporta danas ogromna. Briga o zdravlju takvih sportaša u svakom slučaju predstavlja veliku odgovornost, zahtijeva interdisciplinarnost, kadrovsku ekipiranost, ali i opremljenost modernom medicinskom opremom. Vitomir Maričić vrhunski je sportaš, uglavnom orijentiran na podvodne sportove i svjetski je prvak u navedenom području u pet disciplina. Medicinska oprema i posebno educirano osoblje nam omogućuje da mu prije svega pružimo najbolju zdravstvenu skrb iz svih aspekata njegovih potreba. Osnovni cilj je prije svega izbjeći neželjene događaje na sportskim terenima od sportskih povreda do onih najtragičnijih. Doziranje i distribucija intenziteta opterećenja u trenažnom procesu važne su komponente procesa izgradnje i pravovremenog dostizanja optimalne sportske forme. Slijedi rehabilitacija sportskih povreda kada je to potrebno i ukoliko se dogode i sportska prehrana, kazao je kardiolog Viktor Peršić.


Vitomir Maričić i Viktor Peršić


Vitomir Maričić i Viktor Peršić