Damir Glavan

Riječki osvajač vaterpolskog olimpijskog srebra nakon trijumfa nad Italijom: “Imamo se pravo nadati zlatu…”

Igor Duvnjak

Hrvatska fešta u Spaladium Areni/Foto PIXSELL

Hrvatska fešta u Spaladium Areni/Foto PIXSELL

Kroz turnir nevjerojatno rastemo. Reprezentacija nam je bitno pomlađena s nekoliko iskusnijih igrača i izgledamo sve bolje - kaže Damir Glavan



RIJEKA  Damir Glavan, bivši Primorjaš i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, kao i ostali nekadašnji vaterpolo reprezentativci ovih dana guštaju u izvedbama neke nove Hrvatske. Najnovije finale po Glavanu bila je vrhunska poslastica sa sretnim završetkom.


– Nevjerojatna utakmica i čestitke cijeloj momčadi, ne samo zbog ulaska u finale, nego zbog cijelog turnira – kaže Glavan. – Bilo je puno preokreta i obistinile su se najave da će se sve odlučivati u samoj završnici. Bila je to tipična utakmica kad se igra s Talijanima u bilo kojem sportu. Bili su izrazito agresivni, na rubu incidenta. Ali naša momčad niti u jednom trenutku nije nervozno reagirala što je posebno važno. I suci su pred devet tsuća gledatelja vrlo profesionalno odradili utakmicu. Fatović je ključnom trenutku pokazao nevjerojatnu lucidnost kad smo izborili peterac. Bila je to jedna fenomenalna akcija.


Damir Glavan


Sve oči zaljubljenika u vaterpolo sada su uprte prema finalu, s pravom se priželjkuje repriza 2010. i Zagreb kad je Hrvatska osvojila europski naslov.




– Kroz turnir nevjerojatno rastemo. Reprezentacija nam je bitno pomlađena s nekoliko iskusnijih igrača i izgledamo sve bolje. Naglasak je na momčadi i to imamo kroz cijeli turnir. To se vidi i po raznovrsnosti strijelaca, igri obrane i po ozračju. Bijač brani odlično i on daje taj dodatni vjetar u leđa momčadi. Sve to daje nam za pravo da ćemo ponoviti Zagreb jer igramo odličan i brz vaterpolo. Momčad je i psihološki dobro reagirala u svim ključnim trenucima.


Posljednja prepreka na putu do zlata je Mađarska.


Mađarska i je i nije iznađenje. Španjolci igraju jako nezgodan vaterpolo sa zatvaranjem prostora, ali nisu se uspjeli nametnuti kao protiv Grčke. Mađari su s novim izbornikom malo promijenili stil igre, ali zadržali prepoznatljivost i zasluženo izborili finale. Mislim da moramo biti neopterećeni jer ovo je na neki način bilo finale prije finala. Treba smiriti emocije i dobro pripremiti momčad. Imamo se pravo nadati da ćemo protiv jake Mađarske doći do zlata. Pohvalio bih i organizaciju i gledatelje, sve je na vrhunskoj razini – zaključuje Glavan.