Maričić&Klovar

Riječki dvojac ronioca na dah suspendiran na Bahamima zbog dopinga: “Ovo je dugo planirana akcija protiv nas”

Zlatko Horvat

Vitomir Maričić/Foto D. VERHOEVEN

Vitomir Maričić/Foto D. VERHOEVEN

Organizator "Vertical Bluea" tvrdi da su u prtljazi Maričića i Klovara pronađene zabranjene supstance i lijekovi koji poboljšavaju performanse  



RIJEKA   Vitomir Maričić i Petar Klovar, najbolji sportaš Rijeke i PGŽ-a za 2022. godinu, hrvatski ronioci na dah i članovi Ronilačkog kluba Ocean, suspendirani su zbog dopinga i zabranjen im je nastup na »Vertical Blue« natjecanju na Bahamima, kao i na svim budućim »Vertical Blue« natjecanjima.


Razlog su lijekovi za poboljšanje performansi, koje su pronašli policajci i osoblje »Vertical Bluea« u njihovoj prtljazi po slijetanju na Long Island na Bahamima. Pronađene zabranjene supstance, navodi se u službenom izvješću »Vertical Bluea«, uključuju i one s popisa WADA-e, zabranjene su u svim sportovima, kao i drugi lijekovi na recept za koje je poznato da poboljšavaju performanse ronjenja na dah.


U izvješću se navodi da je i Sanda Delija, koja je putovala s bivšim svjetskim prvacima Klovarom i Maričićem, ali nije bila prijavljena za natjecanje, također imala zabranjenu supstancu u svojoj prtljazi.




Snimljen je i videomaterijal po kojem, navodi se u izvješću »Vertical Bluea«, Maričić i Klovar razgovaraju na hrvatskom jeziku o lijekovima koji su bili u njihovoj prtljazi, kao i o lijekovima koje su nedavno uzeli, a za koje su zabrinuti da bi se još mogli otkriti u njihovom tijelu.


Prtljagu je pregledala bahamska policija i osoblje Vertical Bluea. Slučaj Maričića i Klovara proslijeđen je disciplinskoj komisiji AIDA-e.


Vitomir Maričić, koji je otvorio svijet morskih dubina i ronjenja na dah široj javnosti, tvrdi da su nevini i da je riječ o »namještaljci«.


– Sve što se sad događa je nevjerojatno, falsificirano i u svemu tome nema istine. Na jako puno razina smo oštećeni, ali savjetovali su nas da ne dajemo detaljnije izjave. Naši odvjetnici će poduzeti određene korake jer su stvari izmakle kontroli i vrlo su ozbiljne.


Ovo je dugo planirana akcija protiv nas. Mi smo sportaši koji smo čisti, uvijek smo to bili i naši testovi su sto posto čisti, a to će uskoro biti i razjašnjeno.


Vjerujemo da bilo tko, tko nas poznaje ili trenira s nama, to zna i iz osobnog iskustva. Nismo prekršili niti jedno pravilo antidopinga, pa čak ni ova »specijalna pravila« koja su ovdje privatno uvedena da bi sve ovo bilo moguće – poručio nam je Vitomir Maričić, inače predsjednik AIDA-e za Hrvatsku.


»Vertical Blue« na Bahamima je natjecanje koje se održava u »Dean’s Blue Holeu«, podvodnoj komori dubine 203 metra. Kažu da je to »najbolja svjetska lokacija za ronjenje na dah.« Maričiću i Klovaru ovogodišnje izdanje neće ostati u lijepom sjećanju. Naprotiv.