SP u vaterpolu

Riječki centar uoči drugog nastupa hrvatskih vaterpolista na SP-u: “Pobjeda kao zalog za izravni plasman u četvrtfinale”

Igor Duvnjak

Ivan Krapić, Lovro Paparić i Josip Vrlić/Foto V. KARUZA

Ivan Krapić, Lovro Paparić i Josip Vrlić/Foto V. KARUZA

U utakmicu ulazimo kao favoriti, od toga ne treba bježati, niti to želimo. To nam je dobra prilika za prvu pobjedu. Još smo u igri za prvo mjesto u skupini, odlučivat će gol razlika s Japancima - kaže Krapić



RIJEKA  I najbolji hrvatski vaterpolisti su se u Debrecenu na startu Svjetskoga prvenstva uvjerili da je u sportu uzbudljiv i delikatan ples između pobjede i poraza, igra po tankoj niti u kojoj se izgledi mijenjaju od početka do kraja, a plijen je tako daleko i tako blizu i obrnuto. Izabranicima izbornika Ivice Tucka, koje večeras očekuje drugi duel u skupini B, onaj s Njemačkom od 18 sati, podjela bodova nije do kraja utažila apetite za uspjehom. Međutim, kako su zaplovili, zaprijetila im je havarija jer su se Grci odvojili, no kapetan reprezentacije Ivan Krapić i njegovi suigrači imali su snage i znanja za pravovremenu promjenu smjera, toliko dobru da su u finišu čak imali i priliku za pun pogodak.


– Na kraju smo se uspjeli izvući – kaže Ivan Krapić. – Svi znamo da je prva utakmica na turniru kao što je svjetsko prvenstvo uvijek tvrda i teška i pritom uvijek sve stvari ne štimaju od početka. To smo, uostalom, sve i najavili i očekivali. Posljedica svega toga naš je loš početak duela s Grčkom, a poslije, čim smo se malo pribrali i počeli igrati onako kako znamo, vratili smo se vrlo brzo u utakmicu. Potom smo igrali »gol za gol«. Iako smo bili konstatno u minusu žao nam je jer smo imali posljednjji napad za pobjedu.


U raspredanju oko remija ne treba zaboraviti prastaru sportsku pouku da se nešto pita i suparnika. S druge strane bazena je, naime, bila i Grčka koja je desetljećima u gornjem domu svjetskog vaterpola, itekako kvalitetan konkurent koji ima svoje računice i koji je također pikirao na pobjedu.


Težak suparnik




– Sigurno da smo imali itekako teškog suparnika, Grčka je velika momčad, koja je osvojila olimpijsko srebro, a i činjenica je da im je većina momčadi ostala ista u odnosu na Olimpijske igre. Svakako su suparnik koji je bio itekako težak za prvu utakmicu. Ali mislim da smo tijekom cijele utakmice pokazali mentalnu snagu i karakter, uz to smo se okvirno držali naših dogovora i plana igre. Na kraju žalimo za pobjedom, ali bod je bod. Realno, imali su i Grci svoje šanse za pobjedu. Uglavnom, još smo u igri za prvo mjesto u skupini, odlučivat će gol razlika s Japancima. Ništa, idemo dalje.


Njemačka bez Matea Ćuka

Crnogorski stručnjak Petar Porobić, svojedobno izbornik Srbije i Crne Gore, a onda i prvi izbornik samostalne Crne Gore s kojom je osvojio naslov europskog prvaka Europe u Malagi 2008. godine, zatim šef struke u najmnogoljudnijoj državi svijeta, Kini, od prošlog je ljeta njemački izbornik.


U Njemačkoj ima jako puno promjena, čak devet novih igrača u odnosu na prošlo SP u korejskom Gwangjuu 2019. godine. Jedan od onoga kojega neće biti na svjetskoj smotri u Mađarskoj je i hrvatski centar s njemačkom putovnicom, Zagrepčanin Mateo Ćuk.

Uz spominjanje mentalne snage nova lica u hrvatskoj reprezentaciji, nepoznanica široj svjetskoj javnosti, pokazala su u kritičnim trenucima i neophodne igračke kvalitete za visoke domete. Najavljivana kao ekipa s velikim potencijalom, hrvatska reprezentacija uspješno je debitirala na velikom natjecanju.


– Ti momci su nepoznanica samo za one koji ne prate vaterpolo, a zna se što su oni u ovom sportu. Svi su oni manje, više bili i prije na reprezentativnim pripremama te igrali utakmice Svjetske lige. Stoga reprezentacija za njih nije novost, ali kada se dođe na Svjetsko prvenstvo i kada se osjeti sva ta atmosfera, to je ipak nešto drugačije. No, kod njih ne vidim preveliku impresiju, naravno, ne bi je ni trebalo biti. Jednostavno, ti momci imaju kvalitetu, što se i pokazalo protiv Grčke. I drago mi je da smo bili kompaktni, homogeni i nadam se, odnosno uvjeren sam da ćemo takvi biti i do kraja.


Ubrzani ritam


U ubrzanom ritmu turnirskog natjecanja umijeće je čim se prije odmoriti od prethodne zadaće jer je nova već na pragu.


– Oporavili smo se, nema mjesta za preveliku euforiju, ali niti za preveliko žaljenje za pobjedom. Kada odigraš, izanaliziraš to što si odigrao i idućeg se dana spremaš za drugog suparnika. To je tako na svim velikim natjecanjima. Mi smo još jučer ujutro analizirali Njemačku. Sigurno da u tu utakmicu ulazimo kao favoriti, od toga ne treba bježati, niti to, uostalom, želimo. Smatram da nam je to dobra prilika za upisati prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu.


Uloga favorita pravu i mjerodavnu provjeru ima samo u bazenu.


– Turnir je dugačak, ali nema vremena za previše razmišljati unaprijed niti gledati unatrag. Sada nam je samo Njemačka u mislima, a nakon današnje utakmice okrenut ćemo se Japanu. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, a ja vjerujem da ćemo doći do onoga što mi svi želimo – poručio je Ivan Krapić.


 


 


Semafor

Danas


Skupina A: Gruzija – Crna Gora (19.30), Mađarska – Brazil (21).


Skupina C: Španjolska – JAR (18), Italija – Kanada (19.30).


Skupina D: Srbija – Australija (18), Kazahstan – SAD (19.30).


2. kolo


Hrvatska – Njemačka (18)


Japan – Grčka (19.30)


Japan       1       1       0       0       12:11       2


Hrvatska       1       0       1       0       8:8       1


Grčka       1       0       1       0       8:8       1


Njemačka       1       0       0       1       11:12       0


Sljedeće kolo (25. lipnja): Japan – Hrvatska (18), Grčka – Njemačka (19.30).