Ogorčeni i ljuti

RIJEČKI APEL STOŽERU: “Ove mjere nas jako zbunjuju, dio generacija sportaša bit će nepovratno izgubljen”

Ivana Vaupotić

Znanstveno je dokazano da do transmisije virusa ne može doći preko vode i da klor ubija virus - kaže Miloš Milošević



RIJEKA Vlada Republike Hrvatske na svojoj je sjednici održanoj u četvrtak obznanila nove epidemiološke mjere kojima se ograničavaju okupljanja s ciljem spriječavanja širenja zaraze koronavirusa prema kojima do 21. prosinca trenirati i održavati natjecanja mogu samo sportaši prve, druge i treće kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorske ekipe klubova koji sudjeluju u najvišem rangu natjecanja. Nakon nešto više od 24 sata Nacionalni stožer civilne zaštite odluku o održavanju treninga i natjecanja proširio je klubove koji se natječu u prvom i drugom rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te na klubove koji sudjeluju u najvišem rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji, čime je s pravom unio još veće nezadovoljstvo među sportašima i klubovima koji su odluku Stožera o zabrani treninga i natjecanja ionako loše prihvatili. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da nogometne, rukometne ili košarkaške ekipe mogu trenirati i održavati svoja natjecanja, dok je to zabranjeno, primjerice, darovitim plivačima i atletičarima, koji osvajaju medalje na državnim prvenstvima.


Plivanje nije kontaktni sport, mi bismo trebali imati prioritet ispred nogometa, rukometa, košarke…, a našoj djeci su treninzi do daljnjega zabranjeni. Naravno da smo svjesni loše epidemiološke situacije u Hrvatskoj, ali mislim da zabrana održavanja treninga nije dobra odluka. Svi itekako dobro znamo koji su benefiti bavljenja sportom, tu ne pričamo samo o fizičkom, već i o psihičkom zdravlju svakoga od nas. A pred nama su očito teška vremena – rekao je Miloš Milošević, trener plivača Primorja, i upozorio na znanstveno istraživanje koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija prema kojoj se koronavirus ne može prenijeti plivanjem.


Voda i klor


– Znanstveno je dokazano da do transmisije virusa ne može doći preko vode i da klor ubija virus. To se, uostalom, govori od samoga početka pandemije koronavirusa. Svi znamo da se virus prenosi bliskim kontaktom, zato od samoga povratka na bazen sredinom svibnja poštujemo sve epidemiološke mjere. Radimo u manjim grupama, nema kontakta među plivačima, ne koristimo svlačionice. Nemamo ništa protiv strožih mjera, možemo raditi u još manjim grupama, na raspolaganju imamo četiri bazena i svi bismo se mogli organizirati i imati termine za treninge. Ali smo protiv zatvaranja i ovih mjera koje nemaju nikakvog smisla – dodao je Milošević, koji upozorava da bi sport skupo mogao platiti uvođenje novih mjera.




– Ovo je svima nama, bez obzira o kojem je sportu riječ, ogroman korak unazad. Svaka dva mjeseca praktički počinjemo od nule. Nama je ovo trebala biti kruna sezone, u Rijeci se krajem idućega mjeseca trebalo održati prvenstvo Hrvatske za koje smo se svi spremali i ova nas je odluka jako pogodila. Ne samo nas trenere, već i djecu jer im nije svejedno kada im kažeš da do daljnjega nema treninga. Stoga apeliram na Stožer da nam omogući da opet treniramo. Nemamo blistavu budućnost, nitko ne zna što će biti s nama. Ja se nadam da će netko ipak malo razmisliti pa barem dijelu plivača omogućiti da opet treniraju, da Stožer neće biti Grinch i ukrasti nam Božić.


Zdravlje


Odlukom Stožera nisu zadovoljni niti u Atletskom klubu Kvarner čiji članovi treniraju podijeljeni u grupe na stadionu na Kantridi površine 23.000 kvadratna metra.


– Ostali smo zatečeni ovom odlukom, djeca su tužna, roditelji nas stalno zovu jer im se teško pomiriti s ovom odlukom. Svjesni smo situacije i velikog broja oboljelih, slažemo se da je zdravlje svakoga od nas prioritet, ali želimo da mjere budu za sve jednake – rekla je Iva Florjančič, direktorica Kvarnera. – Naš je stadion dovoljno velik da ga možemo podijeliti na više dijelova i da možemo raditi u grupama, kao što smo, uostalom, i radili. Ne koristimo svlačionice, nema kontakata među grupama, sva se oprema stalno dezinficira, niti jednom nismo s natjecateljskom grupom trenirali u dvorani, već samo na otvorenom. I sada nam se uvede zabrana treniranja. A tu pričamo o djeci koja idu zajedno u školu ili u razred – kaže direktorica Kvarnera, koja se slaže da treba uvesti strože mjere, ali ne i zabraniti održavanje treninga.


– Kada smo čuli najavu uvođenja novih epidemioloških mjera, napravili smo plan prema kojem smo smanjili broj atletičara u svakoj grupi. Bili smo spremni čak i smanjiti broj treninga, ali ovo nikako nismo očekivali. Da se razumijemo, mi smo prije svega za očuvanje zdravlja nacije i za nove mjere, ali ove mjere nas jako zbunjuju. Dio generacija bit će nepovratno izgubljen, naši sportaši ulažu puno rada i truda, pred njima je sada najvažniji mjesec o kojem im ovisi cijela natjecateljska sezona. Bojim se i za njihovo psihičko zdravlje, trening im je i ispušni ventil, navika, obaveza. I što sada? Stiže zima i niske temperature pa će se svi šetati po trgovačkim centrima – dodala je Iva Florjančič, koja smatra da se treninzi moraju omogućiti cijelom natjecateljskom pogonu.


– Najviši rang natjecanja je najviši rang bez obzira da li je riječ o ekipnom ili pojedinačnom sportu. To su uvijek državna prvenstva, a ona se održavaju u svim sportovima. Što znači da se treninzi moraju omogućiti natjecateljskom pogonu svih sportova.