Borka Frančišković

Riječka šahistica sa zagrebačkom adresom: “Nema mi dražeg od spuštanja s Grobnika prema Rijeci”

Denis Frančišković

Borka Frančišković/Foto Arhiva NL

Borka Frančišković/Foto Arhiva NL

Imam dva kluba, riječku Liburniju i Slobodu iz Mihovljana, koja se natječe u Drugoj ligi i igra se samo vikendom, što mi odgovara - kaže Borka



RIJEKA Borka Frančišković znano je ime u hrvatskom šahu, koje posljednjih godina ipak i nije toliko eksponirano. Nekadašnja šesterostruka prvakinja Hrvatske, od čega je četiri titule osvojila u nizu, bila je svojevremeno nedodirljiva u domaćim okvirima kraljevske igre, ali posljednjih godina kao da se malo povukla iz svijeta šaha. Posao i karijera očito su i u njezinu slučaju dobili prioritet, što s druge strane i ne treba čuditi. Rijeku je zamijenila Zagrebom gdje živi u vezi sa Zoranom Jovanovićem, osječkim velemajstorom.


– Već sam pet godina u Zagrebu, a poneki vikend, poput ovoga prošlog, iskoristim za dolazak na Kvarner. U Zagrebu sam se odlično snašla, od ranije sam poznavala puno ljudi koji tamo žive, a i poklopilo se i da je dosta prijatelja otišlo prema glavnom gradu – kaže Borka. – Završila sam matematiku, inženjerski smjer, a u Rijeci baš i nije bilo posla, jedino ako ću raditi kao profesorica, što me nije zanimalo. U Zagrebu sam dobila posao u banci, od ožujka radimo od kuće, što mi čak i odgovara. Naravno, volim doći doma, nema mi dražeg od spuštanja s Grobnika prema Rijeci.


Dva kluba


Koliko je u cijeloj novoj priči Borka ostala uz šah? Nakon šest državnih seniorskih naslova…




– To su bili dani ponosa i slave, ha, ha… Kad sam se zaposlila, puno se toga promijenilo. Imam 20 i nešto dana godišnjeg odmora i teško mi ih je posvetiti samo šahu. Ako uspijem, odigram neki Open i nastupam za klub. Imam dva kluba, riječku Liburniju i Slobodu iz Mihovljana, koja se natječe u Drugoj ligi i igra se samo vikendom, što mi odgovara. Usto nastupam i za reprezentaciju. Pratim šah koliko mogu, nastupe naših i kad je nešto na vrhunskoj razini.


Borka je trenutačno druga u poretku najboljih hrvatskih igračica. Vodeća je Aleksandra Golubenko iz riječke Drage s rejtingom od 2290 bodova, Borka ima 2275 bodova.


– Ja sam zadovoljna postignutim, možda su drugi imali neke veće želje od mene. Primjerice, da postanem velemajstorica. Meni je ovo sasvim ok, ako se uspijem više posvetiti šahu, dobro, ako ne, opet dobro. Najljepši trenutak u karijeri? Puno su mi značile osvojene norme za žensku velemajstoricu, a svakako i prvi naslov prvakinje Hrvatske. Posebno zato što sam startala s tri remija i nanizala šest pobjeda.


Patricija i Ena


Na nedavnom ekipnom državnom prvenstvu u ubrzanom šahu Liburnija se okitila zlatom. A uz Borku boje riječkoga kluba branile su nova državna prvakinja Patricija Vujnović te Ena Cvitan, osvajačica norme za žensku velemajstoricu.


– U šahu i nisu neke nagrade i zarada. Cure se obično bave njime do kraja srednje škole, zatim se više posvete fakultetu, a šah više postane hobi. Tako je nekako i kod mene završilo iako sam imala viziju da bih se možda mogla baviti profesionalnim šahom. No, realnost nije takva. Patricija, koliko znam, teži zaposlenju, Ena se još želi profesionalno baviti šahom i vjerujem da će imati podršku. Takva je situacija, evo, dosta muških velemajstora i online drži satove, to je popularno. Nije ni njima jednostavno, a ženama još manje.


Korona je promijenila i Borkine navike i planove.


– Volim čitati knjige i voziti bicikl. Planirali smo ići u Portugal minuloga proljeća, ali nismo uspjeli zbog pandemije. U ovo sam vrijeme počela dosta pratiti i drugi sport, posebno tenis. Odgledala sam uz Zorana mečeva kao nikad u životu, ha, ha… – zaključuje Borka.


 


Šahovska veza sa Zoranom

Obiteljsko-bračne i predbračne veze nisu novost niti u šahu. Primjerice, najbolji hrvatski igrač Ivan Šarić oženjen je šahisticom Zrinkom Deur. Borka je već duže vrijeme u vezi s velemajstorom Zoranom Jovanovićem, jednim od ponajboljih hrvatskih šahista.


– Zoran je 2018. godine postao prvak Europe, što je vrhunski rezultat. Problem je što se šah ne tretira kao olimpijski sport i onda su dosta ograničena financijska sredstva kojima raspolaže HŠS. Kada bi imao veću podršku, sigurno bi i njegovi rezultati bili još bolji. Sve što je stvorio, stvorio je isključivo svojim radom. U boljim sredinama vrhunski igrači imaju cijeli svoj tim, a Zoran si, nažalost, to ne može priuštiti – kaže Borka.