Astrid Popić

Riječka odbojkašica s Mladosti osvojila duplu krunu: “Spremna sam za novi iskorak i odlazak u inozemstvo”

Ivan Volarić

Katarina Luketić i Astrid Popić s pokalom namijenjenom pobjednicama Kupa

Katarina Luketić i Astrid Popić s pokalom namijenjenom pobjednicama Kupa

U Francuskoj nisam standardno igrala, u Mladosti sam igrala, napredovala i sazrijela kao igračica. Ugovor mi je istekao, imam nekih ponuda - kaže 24-godišnja Astrid



RIJEKA  Klupska odbojkaška sezona u Hrvatskoj imala je očekivani završetak. Odbojkaši Mladosti nisu dozvolili iznenađenje kao u Kupu i nakon pet dramatičnih utakmica finala doigravanja slomili su vrlo dobru Mursu. U konkurenciji djevojaka nije bilo ni izbliza tako zanimljivo. Odbojkašice Mladosti osvojile su duplu krunu ispred Dinama, a svoj doprinos dala je i 24-godišnja Riječanka Astrid Popić. Srednja blokerica ponikla u HAOK-u Rijeka svoje najbolje partije pružila je baš onda kada je bilo najpotrebnije, u finalu Kupa i trima finalnim utakmicama doigravanja (ukupno 13 setova) protiv Dinama sakupila je ukupno 66 poena.


– Činjenica je da sam najbolje utakmice igrala u finalu Kupa i doigravanju – započela je Astrid Popić. – No, treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Prije svega, sezona je bila duga i odigrale smo stvarno jako puno utakmica, u domaćem prvenstvu, MEVZA-i i Europi, što je posebno dobro došlo mlađim igračicama. Ne bih voljela da me netko krivo shvati, ali liga je ove sezone bila dosta oslabljena. Teško se u takvim okolnostima motivirati baš u svakoj utakmici. Svjesne smo da bismo u svakoj utakmici trebale biti na visokoj razini, ali dosta je teško biti motiviran u nekim utakmicama u kojima unaprijed znaš kako će završiti.


Dinamo na kraju nije predstavljao veću prepreku, u finalu Kupa i trima utakmicama doigravanja osvojio je tek jedan set.


Reprezentacija




– Na početku sezone pred nas su stavljeni jasni ciljevi. Dakle, osvajanje domaćega Kupa i prvenstva, te da doguramo što dalje u Europi, odnosno da dođemo do play off-a MEVZA-e. Dinamo je dobra ekipa, najbolja iza nas, međutim, to su djevojke koje ne igraju profesionalno i ne treniraju kao mi dvaput dnevno. Mi smo ipak posvećene samo odbojci tijekom cijeloga dana, tako da konačnih 9:0 u setovima u finalnoj seriji nije nešto što je neočekivano.


Mladostašice nisu uspjele ponoviti velik uspjeh iz prošle sezone, kada su dogurale do polufinala Kupa CEV-a.


– Ove godine dogurale smo do osmine finala i Scandiccija. Talijanke su jednostavno bile prejake. U prvoj utakmici u gostima osvojile smo set, i to je već za nas bio uspjeh. Uostalom, Scandicci je na kraju osvojio CEV Kup, što dovoljno govori o njihovim kvalitetama.


Popić je stigla u Mladost iz francuskog prvoligaša Beziersa. U tri godine osvojila je šest trofeja (tri kupa i tri prvenstva).


– Iz Francuske sam se najviše zbog korone vratila u Hrvatsku. Mladost je kao najbolji klub bio logičan izbor. Proletjele su tri godine i sada kada pogledam unazad, mogu reći da mi je Mladost trebala da stasam kao igračica. U Francuskoj nisam standardno igrala, u Mladosti sam igrala, napredovala i sazrijela kao igračica. Ugovor mi je istekao, mislim da sam stvarno spremna na novi iskorak i odlazak u inozemstvo. Imam nekih konkretnih ponuda, ali ne bih još o detaljima dok ne potpišem ugovor.


Nedavno je objavljen novi, širi popis reprezentativki za predstojeće akcije. Astrid Popić nije našla mjesto na njemu, iako je prošlo ljeto odradila Mediteranske igre i Zlatnu ligu.


– Naravno da mi je žao što se nisam našla na reprezentativnom popisu. Ne mogu na to utjecati, osim da se pokušam svojim igrama u budućnosti ponovo nametnuti izborniku.


Riječka priča


Mlađa sestra Tamara kapetanica je izrazito mlade ekipe HAOK-a Rijeka, koja je ostvarila osnovni cilj izborivši ostanak. Usput, Riječanke su dvaput ove sezone otkinule set Mladostašicama.


– Da, čudno izgleda kada je najstarija igračica 2000. godište… Ali, trener Lovrinov uvijek napravi ekipicu. Na početku sezone nikada se ne zna koje će igračice imati na raspolaganju, a na kraju uvijek nešto složi. Meni je ovo jako dobra ekipa, da nisu upisale neke nesretne poraze, bile bi sigurno među prvih pet ekipa u ligi. Ostale su u ligi, i to je najbitnije. Dobro rade, uostalom, Ana Viktorija Trcol i Mara Štiglić su na širem reprezentativnom popisu. Talenta i odbojaškog potencijala u Rijeci nikada ne nedostaje. Šteta je jedino što se ta ekipa neće zadržati na okupu. Trcol odlazi… Da je tu ekipu moguće zadržati nekoliko sezona na okupu, sigurno bi se napravio rezultatski iskorak. Ovako će se morati krenuti u novo stvaranje.


Astrid je završila trogodišnji studij ekonomije u Rijeci.


– Upisala sam i diplomski, ali sam ga zaledila… Vidjet ću kako će se razvijati stvari u odbojci, možda s vremenom aktiviram dodatne dvije godine, a možda se odlučim i za neki drugi fakultet – zaključila je Astrid Popić.