Laura Štefanac

Riječka atletičarka nakon obrane zlatne medalje na OI gluhih: “Ovo je nešto najljepše što mi se dogodilo u životu”

Ivana Vaupotić

An-Yi Hsu, Laura Štefanac i Elena Uzunova

An-Yi Hsu, Laura Štefanac i Elena Uzunova

Drugi put osvojiti olimpijsku medalju i srušiti olimpijski rekord... Jednostavno nemam riječi - rekla je Laura



RIJEKA  Laura Štefanac opet je olimpijska pobjednica gluhih u bacanju koplja! Atletičarka Kvarnera osvojila je zlatno odličje na Olimpijskim igrama gluhih u brazilskom Caxias de Sulu hicem od 49,92 metra, popravivši pritom za 72 centimetra svoj pet godina star olimpijski rekord. Dvadesetčetverogodišnja Zagrepčanka obranila je titulu osvojenu prije pet godina u turskom Samsonu, srebro je, kao i na prošlim Igrama, osvojila Tajvanka An-Yi Hsu, a broncu Bugarka Elena Uzunova.


– Ove Igre će mi u sjećanju ostati kao nešto najbolje i najljepše što mi se dogodilo u životu. Drugi put osvojiti olimpijsku medalju i srušiti olimpijski rekord… Jednostavno nemam riječi, neopisivo sam sretna i uzbuđena. Ulog je bio velik pa sam imala tremu, ipak je trebalo obraniti olimpijsko zlato i, eto, hvala Bogu, uspjela sam – rekla je Laura Štefanac kojoj mobitel ne prestaje zvoniti.


Čestitke


– Čestitke stižu sa svih strana, a uspjeli smo i proslaviti zlato. Nije baš bilo spavanja, slavili smo u hotelu do dugo u noć, pa ćemo spavati u avionu – nastavila je Laura Štefanac koja živi sezonu snova. Na njezinom otvaranju, Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske početkom ožujka u Splitu, ostvarila je svoj dugogodišnji san i postala svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 50,61 metar, čime je za četiri centimetra nadmašila doseg Tajvanke Hsu iz prosinca 2020. godine. Atletičarka Kvarnera u Splitu je prvi put u karijeri prebacila 50 metara, njezin najbolji rezultat dotad je bio 49,59 metara iz 2017. godine, ali se na tome nije zaustavila. Na posljednjoj provjeri uoči Olimpijskih igara gluhih, mitingu u Celju, njezino je koplje letjelo sve do 51,02 metra, čime je drugi put ove sezone nadmašila svjetski rekord. Na putu do drugog olimpijskog zlata, koje je osigurala u trećoj seriji, nije ju omela niti jaka kiša koja nije prestajala padati tijekom čitavog natjecanja.


Navijači




– Vrijeme u Brazilu je jednom riječju bilo užasno. Nismo imali sreće niti na dan natjecanja, bilo je hladno, padala je jaka kiša, bila sam sva mokra. Ali uvjeti su bili za sve iste pa se nema smisla žaliti. Sva sreća pa su pokraj bacališta bili moji dragi sportaši iz Hrvatskog sportskog saveza gluhih koji su me cijelo vrijeme bodrili i navijali za mene i ovim im putem odsrca zahvaljujem – rekla je Laura Štefanac koja nakon brazilskog ispita u svojoj kolekciji odličja s velikih natjecanja ima dva olimpijska zlata, svjetsko srebro, europsko zlato i broncu. Sve svoje uspjehe ostvarila je s trenerom Andrejem Hajnšekom, koji je najbolju hrvatsku bacačicu koplja Saru Kolak doveo do olimpijskog zlata na Igrama u Rio de Janeiru.


– Ovu medalju posvećujem svim dragim ljudima koji su uz mene u dobru i zlu. Mojoj obitelji, mojem dragom treneru Andreju koji mi bio glavna potpora govereći da imam snage i prostora za puno toga te da samo radim pa će vrijeme pokazati što još mogu i za koje daljine sam spremna, mojem dragom HSSG-u, mojem klubu Kvarneru i direktorici Ivi Florjančič – kaže Laura koja se danas u poslijepodnevnim satima vraća u Zagreb. Slijedi joj mali odmor, proslava olimpijskog zlata s njezinim najmilijima, a onda treninzi za nastavak sezone i predstojeća državna i Kup natjecanja za čujuće osobe.