SP u vaterpolu

Riječanin u stožeru vaterpolske reprezentacije uoči sudara za broncu: “Medalja je velika stvar za momčad u stvaranju”

Josip Vrlić/Foto REUTERS

Josip Vrlić/Foto REUTERS

Grke dobro poznajemo, pripremali smo se za njih - kaže Igor Pezelj



RIJEKA U svakom dobro uštimanom mehanizmu svaki je kotačić na svom mjestu, obavlja funkciju da bi se postigao rezultat, tako je i u hrvatskoj reprezentaciji u kojoj svi nastoje čim bolje odraditi svoju zadaću na putu prema visokim ciljevima do kojih hrvatski vaterpolo stiže već desetljećima. Jedan od kotačića hrvatske reprezentacije je Riječanin Igor Pezelj, s dugim stručnim stažem, kako u Primorju EB, tako i u izabranoj vrsti. Pezelj je jučer imao delikatnu zadaću gledanja videosnimke utakmice s Grcima na kojoj su momčadi podijelile plijen, sve kako bi kormilaru Ivici Tucku dao korisne informacije uoči današnjeg važnog duela.


– Želja nam je našu igru dignuti na jednu višu razinu. U prvoj smo utakmici bili blizu, a danas će odlučivati detalji.


Jasno je da i suparnici gledaju snimku i analiziraju hrvatsku igru, u tom nadmudrivanju istupi za javnost se često pretvaraju u igru riječi, sa spomenutim detaljima se svakako barata »u rukavicama«.




– Ono što možemo reći je da svakako moramo raditi na stpljivosti u napadu jer Grci igraju jako polako, na sigurno, to rade sa svakom loptom. Stoga i mi moramo čekati svaku loptu, strpljivo tražiti priliku i pritom graditi akcije do kraja. Moramo izbjegavati ishitrene šuteve jer oni kažnjavaju svaku pogrešku suparnika. Grci imaju pad dobrih mladih igrača, prvenstveno je to njihov centar Kakaris. Na njega treba obratiti pažnju. Pokušat ćemo ga što više zatvoriti da nam ne bi stvarao previše problema. S druge strane ćemo pak pokušati dogurati što više lopti do naših centara. To je neki naš forte.


Atmosfera


Nema dvojbe da je riječki duet na dva metra, Josip Vrlić i kapetan Ivan Krapić, i na ovom prvenstvu potvrdio kvalitetu kao udarna igla napada hrvatske reprezentacije.


– Igraju stvarno odlično, svaka čast njima, ali i ostatku ekipe. I ja sam ugodno iznenađen kako sve to izgleda. Tu su želja, motivacija, zajedništvo koje krasi igrače u bazenu i izvan plivališta. Sve je to dobar zalog za budućnost.


Kada se govori o zalogu za budućnost, mnogi igrači su novost u reprezentaciji. Ti mladi dečki pritom su se lijepo predstavili auditoriju, onom stručnom su pak pred očima dosta dugo vremena.


Igor Pezelj/Foto Arhiva NL


– Vaterpolo i inače nikada nije bio pretjerano medijski eksponiran sport. Ovo su dečki čije vrijeme tek dolazi, ali ih se prati već godinama. Mnogi od njih su već i ranije bili pozvani na pripreme reprezentacije, samo što je bilo teško izboriti mjesto uz naše starije igrače koji su nosili igru reprezentacije.


Danima je isticano pozitivno ozračje koje vlada u hrvatskoj reprezentaciji, dobro raspoloženje je svakako pomutio »neverin« sa Španjolcima, ali Pezelj poručuje da ni ovaj poraz nije obeshrabrio momčad.


Tradicija


– Nitko ne voli izgubiti, to je sigurno i svakako da nam nije svejedno. Svi smo htjeli osigurati plasman u finale i borbu za zlato. Ali, jednostavno smo naišli na boljeg, jačeg i kvalitetnijeg suparnika. No, jutro nakon utakmice dečki su bili nasmijani.


Novi dan, nova radost, rekao bi dežurni optimist. Hrvatsku danas očekuje još jedno nadmudrivanje s visokim ulogom, utakmica za brončano odličje i nastavak tradicije za pamćenje. Osim Hrvatske niti jedna reprezentacija, naime, do sada nije osvojila čak sedam medalja zaredom na svjetskim prvenstvima.


– Ne želimo se opterećivati s tradicijama. To je bila neka druga momčad. Mi sada stvaramo drugu priču. Svaka utakmica nam je škola, svaki susret mora biti deset posto bolji i važniji od onoga prije. Tako je, uostalom, bilo i protiv Srbije u četvrtfinalu. Ostvaren je fantastičan rezultat, ali odmah nakon utakmice okrenuli smo se idućem suparniku.


Pred hrvatskim vaterpolistima je okretanje »posljednje stranice« na SP-u, čeka se odgovor tko će iz Budimpešte otputovati s brončanom medaljom.


– Svakako ćemo dati sve od sebe. Opet smo u punom sastavu, Buriću je istekla kazna. Svi su spremni, zdravi i dobro se osjećaju. Grke dobro poznajemo, pripremali smo se za njih. Nadam se da će susret završiti u našu korist jer je ulog jako velik. Medalja sa svjetskoga prvenstva je velika stvar, pogotovo za momčad koja je tek u stvaranju.