Dan grada Kastva

Rekordnih 160 trkača na 48. Kastafskom krosu

P. N.

S obzirom na razinu kondicije, trkači su birali jednu od dvije dionice - od 8 kilometara ili 13,5 kilometara



 


 


U subotu, 3. lipnja u organizaciji Atletskog kluba Rika održan je 48. Kastafskog krosa – 19. Memorijal prof. Zehrid Kadrić Zeko. Kastafski kros najdugovječnija je utrka u trčanju na ovim prostorima, a odvija se u sklopu Kastavskih sportskih igara kojima se obilježava Dan grada Kastva. 




 


Utrka je postala jedan simbola duge i bogate sportske tradicije Kastva, čemu je značajan doprinos dao i Zeko, što potvrđuje i podatak da se na startu ove subote okupilo rekordnih 160 trkača ne samo sa šireg riječkog područja, već i drugih dijelova Hrvatske. S obzirom na razinu kondicije, trkači su birali jednu od dvije dionice – od 8 kilometara ili 13,5 kilometara. 


 


U muškoj konkurenciji na 13,5 km najbrži je bio član AK Rike Luka Nedeljković (51:32), drugi je bio Igor Horvat iz AK Međimurje (51:35), a treći David Marot iz AK Rike (55:13).


Kastafski kros


 


U ženskoj konkurenciji na 13,5 km pobjednica je Barbara Belušić iz AK Albone (59:53), druga je Renata Anić iz TK Rivala (1:05:41), a treća Doroteja Vlah iz Torpedo Runnersa (1:11:44).


 


Na kratkoj stazi od 8 kilometara najbrži je bio Tomislav Senčić (35:34), drugoplasirani je Frank Lerch iz kluba D-Town Runners Düsseldorf (36:32), a treći Goran Žunić (37:34).


 


U konkurenciji djevojaka na 8 km najbrža je bila Marta Močinić (40:58), drugoplasirana je Veronika Erlić (41:16), a treća Ana Klemar iz Torpedo Runnersa (42:36). 


 


Sportski duh, međusobna podrška i zajedništvo


 


“Atletski klub Rika proteklih mjeseci uložio je veliki napor da se Kastafski kros podigne na još višu razinu. Utrka i zbog svoje tradicije i zbog trkača koji se svake godine vraćaju, zaslužuje maksimalnu posvećenost nas kao organizatora. Ova utrka postala je mjesto okupljanja trkača različitih dobnih skupina i razina sportskih iskustva. Sportski duh, međusobna podrška i zajedništvo koje se osjeća tijekom, a posebno nakon utrke, čine ovaj događaj jedinstvenim”, kaže predsjednik Atletskog kluba Rika Srđan Brajčić


 


“Iako dakako postoji prostora za napredak, više smo nego zadovoljni i organizacijom i odazivom trkača. Drago nam je da Grad Kastav i Turistička zajednica Kastva prepoznaju važnost krosa i da nas sve ove godine bezrezervno podržavaju kao suorganizatori. Posebno se zahvaljujem svim našim volonterima na velikom trudu koji su uložili u organizaciju utrke. Veliko hvala i svima onima koji su omogućili ove subote da trkači ne budu ni gladni ni žedni nakon utrke ”, dodaje predsjednik AK Rike.


Kastafski kros


 


Dvije dječje utrke


 


Staza kroz Kastavsku šumu kojom prolazi Kastafski kros danas jedno je od kultnih mjesta među trkačima, posebno među onima najbržima, čiji je izazov istrčati dionicu od Kastva do Breze i natrag u manje od jednog sata. To je pravi test izdržljivosti i brzine za sve trkače.


 


No Kastafski kros nije samo utrka za odrasle. U sklopu natjecanja održane su i dvije posebne utrke za dječje uzraste, od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda. Ove utrke imaju za cilj poticanje zdravih navika među mladima i promoviranje sportskog duha od najranije dobi.