Demokratske metode

Prognana češka tenisačica dobila trogodišnju zabranu ulasku u Australiju, nisu joj rekli da se može žaliti kao Novak: “Nisam znala koja su mi prava”

Portal Novi list

Renata Voračova

Renata Voračova

Ne mogu zamisliti da će se tako nešto dogoditi u 21. stoljeću u jednoj takvoj zemlji - rekla je Renata Voračova



MELBOURNE Oglasila se i Renata Voračova, češka tenisačica, koja za razliku od Novaka Đokovića nije ušla u pravnu bitku s austalskom Vladom već je nakon što je s terena odvedena u emigracijski hotel pristala na momentalnu deportaciju i samim time si priskbrila trogodišnju zabranu ulaska u zemlju.  Voračova je također dobila australsku vizu na temelju preboljenja, a njezin slučaj aktualizirao se po Novaku dolasku u Australiju.


– Bila sam u Australiji tjedan dana, ali otkako je Novak došao sve se promijenilo. Ne, nisam ljuta na njega. Samo sam tužna što se to dogodilo. Ovo je jedan od najvećih turnira. Ne mogu zamisliti da će se tako nešto dogoditi u 21. stoljeću u jednoj takvoj zemlji – rekao je češka tenisačica koja je, kaže, prošla kroz torturu australskih vlasti i jedino što je željela je da što prije napusti zemlju.


– Poslije ispitivanja nisam znala šta da radim, koja su mi prava. Ljudi iz Tenis Australije su bili samnom, odvjetnici koji su mi pomagali, ali oni se nisu žalili tako da nisam ni znala da je to moguće. Slijedila sam savjete koje su mi dali. Veliko je olakšanje da sam posle svega kod kuće. Nisam se dobro osjećala, nisam mogla  ni spavati, ni jesti – rekla je Čehinja, koja je zadovoljna s epilogom Novakova suđenja.




– To je dobro, ne samo za njega. Nadam se da će igrati, jer zato smo i otišli u Australiju, da igramo tenis i da ne budemo dio nekih unutrašnjih igara – rekla je Voračova.