Ivan Ljubičić

Prije 16 godina trebao je Hrvatskoj donijeti Davis Cup titulu, a sad poručuje: “Rusija je najteži mogući protivnik”

Zlatko Horvat

Ivo Karlović, Goran Ivanišević, Nikola Pilić, Mario Ančić i Ivan Ljubičić u Bratislavi 2005./Foto PIXSELL

Ivo Karlović, Goran Ivanišević, Nikola Pilić, Mario Ančić i Ivan Ljubičić u Bratislavi 2005./Foto PIXSELL

Treba nam bod u singlu, ali Rusi imaju dobar par bez obzira na to koju kombinaciju postavili. Ako i bude 1:1, to ne znači da je gotovo - kaže Ljubičić



RIJEKA  Ivan Ljubičić je na jučerašnji dan prije 16 godina trebao donijeti treći bod i prvu titulu Hrvatske u Bratislavi. Izgubio je u pet setova, s ukočenim vratom, od Dominika Hrbatyja, savršenih 12-0 u Davis Cupu te sezone ostalo je nedohvatljivo. Mario Ančić je imao lakši posao s Mertinakom i donio pobjedu sastavu Nikole Pilića za veliki trijumf. Uoči odlaska u Torino, rijetki su vidjeli Hrvatsku tako daleko.


– Ovo je definitivno neočekivano, ali činjenica je da je ovaj sustav drukčiji od onog starog. Parovi imaju puno veću težinu, a mi imamo najbolji svjetski par. To ne znači da imaš siguran bod, ali lijepo je kad imaš favorite u jednom meču. No, Borna Gojo je apsolutno zvijezda, jer od njega se sigurno nisu očekivale sve te pobjede protiv igrač, koji nisu u istoj kategoriji – kaže Ivan Ljubičić, koji je u reprezentaciji imao i ulogu izbornika te dobro zna da Hrvatska ima još nešto.


– Igrači su najvažniji, ali imamo fizioterapeuta, španera, koji su uz reprezentaciju 20 godina. To je ekipa koja zna što radi, ulijeva samopouzdanje, znaju što znači ekipno ozračje i Davis Cup. Ti mladi znaju da su u dobrim rukama i da se dobre stvari mogu dogoditi. Tu je i kapetan Vedran Martić, koji ima ogromno iskustvo.




Nikola Pilić smatra da je Srbija pogriješila uvrštenjem Dušana Lajovića. Goju danas čeka još jedan umaški pobjednik – Rubljov.


– Lako je biti izbornik s trosjeda, ali Lajović u dvorani nikad nije briljirao i nije u pravoj formi. Mene ta pobjeda Goje nije iznenadila kao ona nad Sonegom u Torinu. Kecmanović i Krajinović sigurno bi Goji manje odgovarali. Čak je i Marin odigrao odličan prvi set protiv Đokovića. Sada nas čeka najteži mogući protivnik, ali imamo se pravo nadati.


Možda je na potezu Čilić, koji uvijek mora igrati s najtežim suparnicima.


– Mislim da će Marin odigrati stvarno dobar meč, vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno za pobjedu. Treba nam bod u singlu, ali Rusi imaju dobar par bez obzira na to koju kombinaciju postavili. Ako i bude 1:1, to ne znači da je gotovo.


Ivan je te 2005. u polufinalu na Gripama slomio Ruse. Odigrao je u dva dana deset setova za dva boda, a onda je u nedjelju nadigrao Nikolaja Davidenka za finale.


– Dobro je bilo… Južnji prvog dana, pa Tursunov i Andrejev u parovima… Atmosfera? Možda najbolja ikad. Sada je druga priča i ne znam koja je budućnost, mislim da su se zaigrali i pogubili.


Dok je Roger Federer u fazi rehabilitacije, Ivan se ima vremena baviti svojom Akademijom u Malom Lošinju. Uskoro će nad terene biti podignuti baloni…