ISTRIA300

Predstojećeg vikenda Poreč i Istra domaćini velikog rekreativnog događaja, prijavljeno 1500 biciklista iz 26 zemalja

Valentina Prokić

Sudionici utrke lani/KL-PHOTO

Sudionici utrke lani/KL-PHOTO

Brojevi iz godine u godinu pokazuju kako sve više posjetitelja uživa u Hrvatskoj kao savršenoj biciklističkoj destinaciji, a izgradnji tog imidža dodatno doprinosi nezaobilazna gostoljubivost domaćina - rekao je direktor utrke Julius Rupitsch



POREČ  Istria300, jedinstvena biciklistička manifestacija za strastvene bicikliste iz cijeloga svijeta, održat će se u subotu, 8. listopada sa startom u Poreču u 7 sati pod poznatim sloganom “Ride your Limits!”


U vrlo teškim vremenima za sportska događanja, broj sudionika ove se godine udvostručio, prijavljeno je čak 1.500 biciklista iz 26 zemalja, koji će voziti gotovo cijelom Istrom. Na manifestaciji Istria300 sudionici započinju i završavaju vožnju na istom mjestu, u Poreču, ali ove godine na novoj lokaciji, na gradskoj rivi. Tijekom vožnje sudionici se mogu odlučiti za najdužu stazu od 300 kilometara ili se prebaciti na dvije kraće staze od 230 ili 156 kilometara.


Izazov


– Istria300 nudi idealne uvjete za suočavanje s velikim sportskim izazovima po nekima od najboljih istarskih cesta, koje će sudionicima osigurati uzbudljivo iskustvo biciklističkog događaja i istovremeno pokazati svu raskoš istarskih gradova i naselja. Brojevi iz godine u godinu pokazuju kako sve više posjetitelja uživa u Hrvatskoj kao savršenoj biciklističkoj destinaciji, a izgradnji tog imidža dodatno doprinosi nezaobilazna gostoljubivost domaćina po kojoj je Istra nadaleko poznata. Ove godine novost je Istria300 Mini, za najmlađe bicikliste – rekao je Julius Rupitsch, direktor događanja Istria300.




Nakon što karavana krene s porečke rive, startna će se zona pretvoriti u dječju pozornicu. Na Istria300 Mini djeca su pozvana da prođu stazu od 300 metara s preprekama na biciklima ili trkaćim biciklima. Sva će djeca dobiti startni paket i Istria300 Mini medalju kao nagradu za sportski duh. Za djecu bez kaciga i bicikla organizator će omogućiti besplatan najam opreme.


Ambasadori


Događanja vezana za međunarodnu manifestaciju Istria300 kreću već sutra, a organizatori su Vladimir Miholjević, bivši hrvatski profesionalni biciklist i Julius Rupitsch, organizator prestižne brdske utrke Grossglockner Berglauf u Austriji. Strastveno je podržavaju i njezini ambasadori – međunarodno priznati sportaši koji predstavljaju duh ovog događaja. To su Nicola Thost, zlatna olimpijka u snowboardu u disciplini halfpipe, Martin Koch, bivši skijaš skakač i osvajač zlatnih medalja s Olimpijskih igara, svjetskih prvenstava i svjetskih kupova te Robert Kranjec, skijaš skakač i osvajač 15 prvih mjesta u Svjetskom kupu. Poseban gost ove godine bit će i Sonny Colbrelli, talijanski profesionalni cestovni biciklist, koji je odnio etapne pobjede na Tour de Romandie i osvojio Pariz-Roubaix 2021. godine.


Ljubitelji biciklizma biraju stazu tijekom vožnje što Istriu300 čini drugačijom od ostalih svjetskih biciklističkih manifestacija i još ugodnijom za sudionike. Promet će tijekom natjecanja biti zatvoren na cestama kojima će prolaziti biciklisti. Manifestacija uključuje i Istria300 Expo, važan događaj za ljubitelje cestovnih bicikala koji će kao izlagače okupiti dvadesetak poznatih biciklističkih brendova i pružatelja usluga sa svjetske cestovne biciklističke scene.