Presica u Dechatlonu

Predstavljeno 23. izdanje Fiumanke, tjedan sporta i zabave započet će Studentskom regatom

Valentina Prokić

Detalj s presice u Dechatlonu/Foto S. DRECHSLER

Detalj s presice u Dechatlonu/Foto S. DRECHSLER

Uz klasičnu Fiumanku održat će se Studentska regata, windsurf regata za Kup Hrvatske, regata SUP-ova, te prezentacija veslanja



RIJEKA  Fiumanka, najveće jedriličarsko događanje na Kvarneru, održat će se u svojem 23. izdanju od 7. do 12. lipnja. Predstavljen je ovogodišnji sportski program i otvoren ured za rane prijave na regatu u Dechatlonu na Škurinjama kako bi se svi oni koji žele mogli prijaviti i fizički, a ne samo online.


Tjedan sporta i zabave ove će godine započeti prvom Studentskom regatom čiji je suorganizator Sveučilište u Rijeci.


– Odaziv je jako velik iako je ovo naša prva godina i zadovoljni smo zbog toga te se nadamo da će iduće godine Studentska regata prevazići lokalne okvire – rekla je Tamara Puschmann sa Sveučilišta u Rijeci.


S. DRECHSLER




Uz klasičnu Fiumanku ove će se godine održati i dvodnevno windsurf natjecanje u zaljevu Preluk koje će organizirati DSNM Volosko i Marotti Windsurf centar.


– Ponosan sam na Fiumanku jer je to prekrasan način za približiti grad moru. Pozivam sve da dođu u što većem broju i uživaju ne samo u windsurf natjecanju, već i u svim ostalim regatama te prepoznaju sav trud koji je uložen u ovaj projekt. Regata windsurfera bit će jedna od regata za Kup Hrvatske, a uz domaće natjecatelje sudjelovat će i naši prijatelji iz Slovenije i Italije – rekao je Enrico Marotti, svjetski prvak u jedrenju na dasci i član DSNM Volosko.


Sportski program Fiumanke zaključit će SUP regate u luci u organizaciji VOP SUP Teama, a pridružit će im se i veslači VK Rijeka.


– Nadamo se većem odazivu nego lani. Otvorili smo novu klasu, race za sve SUP-ove dužine 14 stopa, tako da svi kraći SUP-ovi idu u klasu fun. Prvo će startati najmlađi, a zatim odrasli. Nama je izuzetno drago jer smo dio ove manifestacije drugu godinu zaredom – dodao je Igor Tomažić iz VOP SUP Teama.


Organizaciju pratećih sportskih programa Fiumanke vodi Riječki sportski savez koji je prepoznao u Fiumanki potencijal za prezentaciju sportova na vodi.


– U godini Europskog grada sporta koristimo priliku za prezentaciju sportova na moru. Naša suradnja je vrlo uspješna i nadamo se da ćemo tako i nastaviti. Osim windsurfa članovi VK Jadran prezentirat će i veslanje – rekla je Gordana Bastiančić iz RSS-a.


Višestruki pobjednik Fiumanke Željko Perović najavio je svoje sudjelovanje i ove godine, na maxi jedrilici, a iskoristio je i priliku u Dechatlonu da ispuni prvu prijavu za Fiumanku.


– Nadam se da će doći više maxija, a sve one koji nisu bili pozivam da nam se pridruže te one koji su već sudjelovali da dođu i ove godine – poručio je Perović.


Tehnički voditelj ovogodišnje Fiumanke bit će Daniel Zdelarec koji je uz Fiumanku i jedrenje od svoje četvrte godine.


– Prijavni ured će do 7. lipnja biti u Dechatlonu, a zatim se selimo u luku. Svi koji se prijave kod nas dobit će kupon kojim će u luci preuzeti startni paket s brojem i majicama, a dobit će i popust za svoju iduću kupovinu. Iznimno nam je zadovoljstvo što smo dio ovako velikog događaja – zaključio je voditelj riječkog Dechatlona Stefan Weidlich.


Quarnaro kup

Dva jedriličarska kluba s Kvarnera, kostrenski Galeb i rabački Kvarner, odlučili su ove godine spojiti tradiciju regata 20 milja Riječkog zaljeva i Labinske Republike u zajednički Quarnaro kup koji će se od 20. do 22. svibnja održati u Kvarnerskom akvatoriju. Dvije navigacije, Kostrena – Rabac i Rabac – Kostrena, te dva štap jedrenja ispred Rapca, uz puno pratećih sadržaja jamstvo su spoja zanimljivog sportsko – gastronomskog događaja.


Dosad je prijavljeno 15 jedrilica s 90-tak jedriličara, a prijave traju sve do 19. svibnja. Start navigacije u Kostreni je u petak, 20. svibnja, u 11 sati. Štap jedrenja su dan kasnije u Rabcu s prvim startom u 10 sati, dok u nedjelju kreće navigacija iz Rabca za Kostrenu u 9 sati. Svečanost proglašenja je u prostorijama Galeba u 19 sati.