Olimpijski plamen

Predaja baklje za OI 2020. godine pred praznim stadionom u Ateni

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERSATENA Svečana predaja olimpijskog plamena za OI 2020. održat će se u četvrtak pred praznim stadionom u Ateni zbog koronavirusa, objavila je u nedjelju Grčka koja zabranjuje sav promet s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te letove za Španjolsku i iz nje.


Grčka je u petak, dan nakon paljenja olimpijske baklje u Olimpiji, kolijevci antičkih igara, objavila da otkazuje svečanost pronošenja plamena diljem zemlje kako bi se izbjegle gužve u sklopu mjera zaštite od širenja koronavirusa.


»Grčki Olimpijski odbor odlučio je da će se svečanost predaje olimpijske baklje za »Tokio 2020» održati u četvrtak, 19. ožujka, na stadionu Panathenaic iza zatvorenih vrata«, a to znači bez prisustva novinara i publike, navodi se u priopćenju.


Na središnji stadion u Ateni, gdje su se 1896. održale Olimpijske igre, uobičajeno dolaze tisuće gledatelja svake dvije godine na svečanost predaje olimpijskog plamena gradu koji će biti domaćin.U Grčkoj su potvrđene tri žrtve epidemije i 228 zaraženih do kraja subote.

U nedjelju je Grčka objavila da zabranjuje sav cestovni i pomorski promet kao i letove s Albanijom i Sjeverno Makedonijom te zabranjuje letove u Španjolsku i iz nje u sklopu mjera protiv epidemije koronavirusa.


Naadlje, grčke vlasti proširile su ograničenja prema Italiji zabranom putničkih brodova prema Italiji i iz nje, a od tih su mjera izuzeti teretni brodovi.


Zabranjena su javna okupljanja i zatvoreni ugostiteljski objekti, a vlasti će od ponedjeljka provoditi poseban režim nadzora ulaska u supermarkete kako bi se izbjegle gužve.