Ljubičićev projekt

Posjetili smo tenisku akademiju trenera Rogera Federera u Velom Lošinju: “Srce mi je tužno kada vidim da je teniski teren prazan”

Diego Martinović i Mia Brozina s Ivanom Ljubičićem/Foto Z. HORVAT

Diego Martinović i Mia Brozina s Ivanom Ljubičićem/Foto Z. HORVAT

Ja sam perfekcionist, koji uvijek gleda što može biti bolje. Ali, objektivno, ono što smo napravili je fenomenalno. Proteklog tjedna imali smo preko 20 klinaca iz cijelog svijeta i igramo po cijeli dan - kaže Ivan Ljubičić



 MALI LOŠINJ »Želimo stvoriti okruženje idealno za izgradnju tenisača. Naš cilj je postati najbolji teniski centar na svijetu«, stoji na internetskoj stranici Akademije »Ivan Ljubičić«, koja se stvara na ulazu u Veli Lošinj. Nekadašnji treći tenisač svijeta, pobjednik Davis Cupa s reprezentacijom Hrvatske i Masters 1000 turnira u Indian Wellsu, ujedno i trener Rogera Federera, u Lošinju je odlučio stvoriti tenisku oazu, idealnu za stvaranje velikih igrača, završnu glazuru za one koji su već na teniskom vrhu.


– Službeno smo s radom krenuli početkom rujna prošle godine. Krenulo se bez neke velike promocije, nismo »vikali« o tome. Prvo, to se ne uklapa u moj karakter, drugo, želio bih da radimo kvalitetno. Oni koji trebaju znati – znaju. Klinci koji igraju tenis znaju da sam na Lošinju, da mogu doći. Želim raditi kvalitetno. Ideja je da su dva ili jedan igrač na terenu s trenerom. To je cilj akademije. Počeli smo raditi da ugostimo ljude koji žele igrati tenis, ne moraju biti dio akademije. Akademija je sama po sebi intenzivna, igra se po cijele dane.


Treneri Luka Kutanjac, Andreja Ilić, Vilim Višak, Ivan Ljubičić, Mario Višak, Darko Klaić i Luka Cvjetković

Treneri Luka Kutanjac, Andreja Ilić, Vilim Višak, Ivan Ljubičić, Mario Višak, Darko Klaić i Luka Cvjetković/Foto Z. HORVAT


Tereni kod Vitality Hotela Punta veliko su gradilište. S jedne strane, stvaraju se tenisači i tenisačice, s druge, idealni uvjeti za njihov razvoj. Uz zemljane terene osvanula su dva balona, veći s dva nova betonska terena, manji s jednim betonskim terenom. Niču temelji nove dvorane, gdje će biti jedan betonski teren, a na atletskoj stazi za zagrijavanje nužan je još završni sloj asfalta i tartana. Na zemljanim terenima već je krenula priprema za proljeće, iako se na njima trenira tijekom cijele godine.


Pomoći djeci ostvariti snove



– Ideja o akademiji? Došao sam na Lošinj turistički, na proputovanju sa sjevera na jug brodom. Upoznao sam se s ljudima, vlasnicima »Jadranka Grupe« i jednostavno se rodila ideja, jer je Lošinj teniski otok. Nisam znao da tenis na Lošinju postoji duže od sto godina, što je velika tradicija, te da ima toliko terena. Želja Jadranke da ih aktivira i oplemeni, ne samo ljeti, spojila se s mojom vizijom da jednoga dana imam mjesto na kojem mogu pomoći djeci ostvariti svoje snove. Prošao sam to kao klinac i znam što to znači. Želja mi je kreirati uvjete koji su dovoljno dobri za sve razine. Na kraju krajeva, svima govorim da o igračima ovisi hoće li postati igrači. Nisam od onih da sam bogomdan i da ću od svakog napraviti igrača. Ono što mogu je od svakoga izvući maksimum. Kvalitetnim radom uvijek se može napredovati, ali igrači moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. U tenisu je to apsolutno najvažnija stvar – kaže Ljubičić.

– Dvorana bi trebala biti gotova na proljeće, s jednim velikim terenom. Tu je još devet zemljanih terena. Imamo opcije, a to je najvažnije. Igrači se mogu pripremati na podlozi na kojoj će igrati turnire.


Proteklog tjedna na Lošinju je bilo djece iz svih krajeva svijeta, od Australije i Indije do djece iz Hrvatske, koja su iskoristila školske praznike.


– Neki su članovi akademije, neki su došli u nekim tjednim varijantama. Oni koji dođu, obično ostanu duže nego što je planirano, što meni pokazuje da kvalitetno radimo. Djeca i roditelji su zadovoljni, što je bitno.


Balon nad terenom

Balon nad terenom


Roger Federer je prošlog ljeta posjetio Lošinj. Došao je na odmor sa suprugom i djecom, prvi put posjetivši Hrvatsku.


– Bio je… Ali, nije bio na otvaranju. Nismo još ni imali službeno otvaranje akademije. Nadam se da će doći na otvaranje, to je plan.


Tri plus jedan novi betonski teren te devet zemljanih terena su na Punti, ali Ljubičić i njegova ekipa na raspolaganju imaju osam terena u Sunčanoj uvali te pet u Čikatu.


Marko Škomrlj i Oskar Amančić

Marko Škomrlj i Oskar Amančić


– Terena ima dovoljno za bilo kakve turnire ili evente. Moja je želja da ovdje radi kvalitetna ekipa. Lošinjani će imati prioritet, ali najvažnije je da su to kvalitetni ljudi, treneri, puni entuzijazma i motivacije za rad kako bi gradili nečije karijere, pomagali djeci ostvariti svoje snove.


Perfekcionist


U pola godine, od kraja ljeta prošle godine do kraja veljače, dosta se toga napravilo na Punti. No, to bi mogao biti tek početak.


– Ja sam perfekcionist, koji uvijek gleda što može biti bolje. Ali, objektivno, ono što smo napravili je fenomenalno. Proteklog tjedna imali smo preko 20 klinaca iz cijelog svijeta i igramo po cijeli dan. Zatvoreni tereni su velika prednost jer ne ovisimo o vremenu, već samo o nama i možemo igrati 24 sata dnevno. Stvar se pokrenula brže nego što sam očekivao. No, mi moramo pratiti taj ritam i s ljudima, trenerima, kvalitetom. Jasno nam je da smo tek na početku. Meni je srce tužno kada vidim da je teniski teren prazan. To mi nikada nije bio cilj. Najgora stvar koja se teniskom terenu može dogoditi da je prazan.


Lošinj umjesto Španjolske

Vallabhdas Dipak Vasant je 18-godišnji Indijac koji je došao trenirati u Ivanovu akademiju.


– Za Ivanovu akademiju sam saznao od ujaka. Njegova kći trenira u Španjolskoj, gdje sam dvije godine bio i ja. No, nisam se tamo dobro osjećao. Sada je sve puno bolje, od smještaja, hrane do trenera. Ostajem dva mjeseca i nadam se da ću se vratiti. Imam 18 godina i sada se pripremam za turnire. Inače, tenis sam počeo kasno igrati, s 14 godina – kaže Vallabhdas.

Uz akademiju, Ljubičić ima još dva posla, trener je Rogera Federera i prvi čovjek menadžerske agencije »LJ Sports Group«.


– Roger je još u fazi rehabilitacije i ne znamo kada će se vratiti. Najiskrenije, ne možemo procijeniti datum povratka, precizniju ideju imat ćemo za mjesec-dva. Iza Rogera je duga stanka, a on želi igrati kvalitetno po povratku. Za tako nešto se treba kvalitetno i pripremiti.


Jedan teren imat će čvrsti krov

Jedan teren imat će čvrsti krov


Dok je Federer na prisilnoj pauzi, Rafael Nadal je osvojio rekordnu, 21. Grand Slam krunu.


– Nadal te ne može iznenaditi osvajanjem Grand Slam krune, to se uvijek mora uzeti u varijablu. Ono što me iznenadilo, a vjerujem i mnoge druge, čak i samog Nadala, da je pobijedio nakon zaostatka 0:2 u finalu u setovima. Mislim da mu je to uspjelo četvrti put u karijeri. Izgledao je fizički i psihički slomljen nakon dva seta, ali to je Nadal, jedan od najvećih svih vremena i od njih smo navikli na stvari koje mi ostali ne možemo napraviti.


Ćorićev povratak


Ljubičić se brine za nekoliko velikih teniskih karijera, u njegovoj agenciji su Mateo Berrettini, Borna Ćorić, Donna Vekić, nogometaš Ivan Perišić, vozač Formule 1 Nico Hülkenberg… Ćorić se vraća poslije operacije ramena.


Juniori, profesionalci, veterani…

Lošinj je od 18. do 24. listopada prošle godine ugostio 45 tisuća eura vrijedan challenger, koji je osvojio Španjolac Carlos Taberner. Ljubičić i njegova ekipa izašli su u susret ATP-u i organizirali jedini turnir toga tjedna u Europi.


– Financijski je to teško izvući, obaveze su velike, nagradni fond, troškovi… To je razina turnira koji su iznad onoga što nam ovoga trenutka treba. Dosad nisam imao veze s turnirima, ali s obzirom na to što imamo i što možemo, koncentrirat ćemo se na to. Na kraju krajeva, u tenisu se moraš natjecati. Mi ćemo organizirati turnire koji imaju smisla, ne planiramo zaraditi, ali ako možemo djeci i ljudima dati šansu da se natječu, mi ćemo to probati napraviti.


Lošinj postaje važna stanica za turnire iz europskog juniorskog toura.


– Imamo već turnir do 16 godina, sada smo dobili turnir do 14 godina, što je najnoviji dodatak. Igrat će se dva turnira u nizu, vezani s turnirom do 16 godina u Rijeci. Postoji i turnir do 18 godina u rujnu, ali otvoreni smo i za druge stvari. Počeli smo preliminarne razgovore s HTS-om oko »futuresa«, što zahtijeva nagradni fond i financijsku konstrukciju.


Postoji mogućnost i da Lošinj ugosti Europsko pojedinačno prvenstvo za veterane od 6. do 12. lipnja.


– Otvara se ta opcija. U fazi smo pregovora s Hrvatskim teniskim savezom veterana i nadamo se da ćemo dobiti zeleno svjetlo da to možemo organizirati. Nadamo se da će sve ispasti kako treba i da ćemo ugostiti i najbolje veterane Europe. Na prvenstvu nastupaju sve kategorije, od 30 plus do 90 plus, 13 kategorija za obje konkurencije – dodaje Ivan.

– Borna je dobro i plan je nastup u Indian Wellsu. To je stanka duža od godinu dana. U njegovu slučaju, s obzirom na to što je sve prošao, mislim da trebamo gledati pozitivno. Bilo je trenutaka kada je bilo teško, postavljalo se pitanje hoće li igrati. Sada je blizu povratka. Igra trening-setove, sve je pod kontrolom. Pojavilo se svjetlo na kraju tunela i nadam se da će brzo vratiti na tour, vratiti se po rankingu i po kvaliteti, a najviše sa zdravljem. Što se tiče Donne, također prolazi kroz fazu rehabilitacije. Trebat će vremena. Mora biti opreznija. Probala je kroz turnire, bol, ali nije išlo. Morala je uzeti stanku da bi bila sigurna da će po povratku biti zdrava. Ona je od Australia Opena prošle godine bila na 70 posto zdravlja. Od kada radimo zajedno, još je nisam vidio zdravu. To je jedan od razloga zašto je sada uzela pauzu, tako jednostavno ne možeš funkcionirati. Kada trening počinje »što danas možeš…«, to više nije to. Berrettini? U posljednje dvije godine pokazao je konstantan rast. Ljudi ga ne doživljavaju, uspijeva biti ispod radara, ali je najkonstantniji od svih. Na najvažnijim turnirima odigra najbolje što može. Nema puno oscilacija, njegovo jedino pitanje je tijelo i stalna borba da bude zdrav. Bio je nekoliko puta na Lošinju, došao je i nakon finala Wimbledona. Trebao mu je mir, izolacija nakon kaosa koji se kreirao nakon toga. Svidjelo mu se. Igrao je malo, na betonu, došao je turistički i neupitno je hoće li se vratiti. Ovo je idealno mjesto za odmoriti dušu, da im se ne smeta. Sve je spojeno, sve možemo odraditi pješke. Ne gubi se vrijeme na gluposti, možeš se fokusirati na rad, imaš mir, a to je danas neprocjenjivo.



Ljubičić ima i veliku podršku Jadranka Grupe.


– Moja vizija i vizija Jadranke se poklapaju. To je idealno partnerstvo, kada imate istu ideju gdje želimo biti za tri, pet ili 15 godina. Ovo mjesto zaslužuje više od šest, sedam ljetnih tjedana. Lošinj može i treba živjeti duže od dva ljetna mjeseca.


Raj na zemlji

Ivanov sin Leonardo je narastao. Trinaestogodišnjak… Bekend je pokupio od oca.


– Narastao je baš puno, pa je upitna koordinacija. Lijepo igra, gušt mu je, a to mi je najvažnije. Drago mi je što su djeca uzbuđena kada idu na Lošinj. Njima je ovo raj na zemlji. Igraju s drugom djecom, uživaju, kupaju se. To te kao roditelja čini sretnim – kaže Ivan Ljubičić.